Berikning,  Hundgården,  Okategoriserade

Berikningsnörderi

Det här med berikning är någonting jag tycker är oerhört roligt och spännande. Själva begreppet berikning handlar om det vi idag genom forskning vet om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda, naturliga beteenden. Det vill säga beteenden som de skulle haft för sig om de levde opåverkade av människan. Beteenden som att leta/jaga föda, flockgemenskap, gräva, gömma sig, etc. Här ser man inte enbart till djurart (hund i vårt fall), utan bryter ned det till rasspecifikt och ytterligare till individ.

Berikning är ett ganska stort och spännande ämne som jag lätt nördar ned mig i. För några år sedan hade jag ingen aning om vad det innebar och trodde nog det var synonymt med aktivering, men ju mer jag lärt mig om skillnaderna, desto större fördelar ser jag med att lägga krut på att finna vägar att berika hundarnas vardag. Idag försjunker jag ofta i tankar när jag iakttar hundarna lite på avstånd. Vad gör dom när de ”bara” är hundar oberoende av mig? Hur kan jag skapa miljöer och situationer som berikas deras liv? Som främjar deras naturliga beteenden och ger mental såväl som fysisk stimulans? Hur kan jag se till att de får utlopp för dessa beteenden även när jag inte är med dom, så att deras vardag blir intressant även när jag är på jobbet och inte fysiskt närvarande? 

Bild

Berikning kan göra stor skillnad för hundar som bär på stress. Eldar är en individ som det gör mycket skillnad för att tänka berikning, snarare än aktivering. Där berikning skapar en lugn och harmonisk kille, skapar för mycket aktivering lätt en frustration och stress.

När jag planerar våra hundgårdar lägger jag ned väldigt mycket tanke och energi på att skapa intressanta miljöer för hundarna. Att en hundgård ska vara miljöberikad står faktiskt även i Jordbruksverkets bestämmelser. Det gäller framförallt när hundarna bor i hundgård mer permanent och det är lite öppet för tolkning vad man menar med just miljöberikning och i vilken grad det ska finnas. Oavsett om mina egna hundar inte bor i hundgård dygnet runt så känns den här punkten väldigt viktig för mig. Om det någonsin kommer en dag då en kontrollant kikar in på vår tomt så vill jag att de ska utbrista ”men oj, vilka fina och spännande hundgårdar!” och lämna oss med ett positivt intryck. Jag kanske skriver det med en lätt skämtsam ton, men jag menar det faktiskt. 

För något år sedan kikade jag in på Mushing Rocks blogg och hittade en så himla smart skiss över de hundgårdarna hon planerade. När vi nu står med bygget av vår nästa hundgård kom jag att tänka på just den skissen och inspirerades att göra en egen. Inte bara för att det är roligt, men för att det ger mig en väldigt bra och tydlig bild av vad jag har för idéer som är bra, samt gör det tydligt för mig om jag behöver tänka om. Om något saknas till exempel. 

Hemma har jag tre ganska olika individer, om än inom samma ras, som alla har sina preferenser, styrkor och svagheter. Nån behöver kanske jobba på balansen och tycker det är roligt att leta efter sin mat, en annan älskar att sitta högt upp och observera omvärlden i timmar, en tredje älskar att slita, tugga och dra i saker. När vi flyttade in i huset låg Eldar ofta nedgrävd bland lavendelbuskarna som växte runt dammen, så jag planterade helt enkelt lavendel i hundgården under den perioden då vi vande in honom vid den. I bakhuvudet fanns ett minne om en artikel jag läst där man skrivit om örters inverkan på djur, där just lavendel listats som lugnande för både hundar och människor. Ja, jag vill helt enkelt att där ska finnas möjlighet för samtliga individer att trivas och utmanas i hundgårdarna. 

Bild

Min nuvarande mindmap över hundgårdarna – både den existerande och den vi bygger på.

Funderar du över hur du kan jobba mer med berikning i din och hundarnas vardag? Här är några punkter du kan tänka på:

 • Vad har din hund för naturliga beteenden och behov?
 • Vad har din hund för rasspecifika behov? 
 • Vad har individen för behov? Vilken typ av berikning är intressant med tanke på personlighet, ålder, fysik och kön?
 • Finns det beteenden/behov din hund inte får utlopp för i vardagen? (Ex. jakt/leta upp sin föda) Kan du på något sätt ersätta dessa?


Mer om just berikning och hur jag jobbar med det hittar du under kategorin ”Berikning” här i högra sidan av bloggen. 

No Comments

 • NastiSamoyed

  Åååh, sån fin ritning/skiss du har gjort! Såg den på fb med, men nu hade man ju tid att spana lite närmare på den! Ser ju asfint ut!
  Drömmer om den dag jag har en lite stuga och kan göra en fin hundgård själv! Tills dess får man rita fina skisser! 🙂

 • Johanna Lekhammar

  jättefin skiss! 🙂 jag är själv jättesugen på att göra i ordning i hundgårdarna på riktigt och kan vara helt försjunken i tankarna om hur jag ska berika hundgårdarna för hundarna 🙂 det är ju jättekul!

 • Henrik Olsson

  Ja, det är mycket att tänka på när det gäller hundgårdar 🙂

  Jag har ju två grusade hundgårdar med gryt som de kan gömma sig i, och sen en stor rastgård med kuperad terräng där de kan springa av sig ordentligt när jag är hemma. 🙂

  Sv: Tack så mycket 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *