Eldar

 

Eldar

2013.01.17 – 2017.12.11


Picture

Namn: Fire walk with me ”Eldar”
Kön: Hane
Född: 17 januari 2013
Ras: Siberian Husky
Reg.nr: SE16757/2013
Höjd: 67 cm
Vikt:  29 kgFar: Vox Celesta’s Top Boy – ”Toby”
Mor: Bergtuvas Nara – ”Sot”
Uppfödare: Marica SundvallOm Eldar:
Eldar är en individ med stor integritet och som är väldigt mån om sin privata sfär. Redan som valp visade han tydligt på att han inte är den typen av hund som uppskattar att man tränger sig på och som själv behöver få välja när han tar kontakt med andra vare sig det är hundar eller människor. Att lära känna och komma nära honom, som utomstående, tar oftast tid. Det tar tid för Eldar att känna förtroende för nya människor och han kan vara väldigt osäker på främlingar, men har samtidigt en spontan nyfikenhet och vill gärna nosa av och undersöka nya människor. Framförallt är det faktiskt män han är mest osäker kring, medan kvinnor ofta går snabbare att släppa garden kring. Men nångång ibland hittar han ändå människor som han faller direkt för – och det är han tydlig med att visa genom att trycka hela sin kropp mot personens ben (nästan så han själv tappar balansen) och bjuda in till mys och framförallt lek.

Den här grabben föddes med bakbenen först och uppfödare Marica var till en början väldigt rädd att han skulle stryka med. Jag tror faktiskt jag föll lite för honom redan där och då – vid uppdateringen om valpen som föddes baklänges.

Eldar är en riktig filosof – han har spenderat stora delar av sitt liv med att sitta under tystnad och nyfiket iaktta sin omgivning. Helst uppflugen på en bra utkiksplats, som vårt gamla trädgårdsbord till exempel.

Eldar äger inte världens största tålamod och blir lätt uttråkad; när han vill något så vill han det NU och att lära sig nya saker är kul i fem minuter, sen behöver han hitta på någonting annat. Det är dessutom väldigt viktigt med en variation av belöningar eftersom den här grabben snabbt räknar ut vad han får annars och börjar fundera på om belöningen verkligen är värd mödan. Men å andra sidan är han enormt lättlärd och intelligent. Kanske lite väl intelligent 😉

Om Smella var en människobunden husky, så är Eldar betydligt mer intresserad av andra hundar. Släpper man honom lös i en flock hundar kommer han troligtvis börja med att observera den lite i utkanten av flocken, för att sedan bege sig mitt in i den för att leka – helst med tjejerna, som han gärna uppvaktar på ett nyfiket, lite artigt och lekfullt vis.

Eldar har aldrig haft några större problem med att spendera tid på egen hand emellanåt – ensamhetsträningen har verkligen varit en barnlek med honom – och att få egentid har visat sig vara väldigt viktigt för hans välmående. Men lika viktigt är det för honom att känna sig inkluderad i olika aktiviteter vi människor hittar på. Att bära in ved eller bygga hundgård till exempel. Då ska han helst befinna sig mitt i smeten, hjälpa till att bära och övervaka arbetet vi människor gör.

Eldar har aldrig varit en särskilt destruktiv husky, inte ens som valp. De få gånger han valde att tugga sönder något så valde han ut reklamen som ingen ville ha eller toarullen som snart var slut ändå. Glad matte? Ja!

Eldar är en signalkänslig hund som mycket lätt plockar upp människors sinnesstämningar (särskilt min), på gott och ont. Han är också en hund som är känslig för stress, stissiga miljöer och behöver tid, utrymme och till viss del hjälp för att hantera sina känslor då det lätt slår över för honom annars. Det här är en hund som reagerar mycket starkt på hårda/arga röster, en hotfull approach och/eller hårdhänt hantering.

Eldar älskar leksaker som piper – favoriten är en röd Kong-kampis.