Ratchel

LAZY LUPUS FLYING GLORY OF HUNTER

 

Ratchel – även kärleksfullt kallad Rackarn – är tveklöst en av de mildaste hundar jag någonsin mött. Hon har ett sätt att charma alla hon möter med sin stora, lugna och (initialt) lite blyga ragdoll-personlighet. Det bästa hon vet är att sitta riktigt nära, nästan så att hon kryper under skinnet på en och bli gosad med. Ja, hon bokstavligen smälter i händerna på dig. Rackarn har också en alldeles särskild talang för att idiotförklara dig med blicken och samtidigt få en att känna sig sådär alldeles superälskad och speciell.

Det var inte riktigt enligt plan det här med att ta hem en ny hund just precis när jag mötte och föll handlöst för Ratchel, men ibland bestämmer universum åt en. Hjärtat visste direkt att hon hörde hemma hos oss och det beslutet har jag aldrig ångrat.

Ratchel är en typisk duktig flicka. En otroligt mjuk personlighet som vill att alla ska vara glada och som är mycket mån om att hålla sig väl med alla. Hon undviker noggrant bråk med hjälp av sin välutvecklade arsenal av lugnande signaler, alltmedan hon avväpnande viftar på svansen. Ju mognare hon blivit desto duktigare har hon också blivit på att vänligt men bestämt sätta gränser och är därför oerhört viktig i uppfostrandet av yngre hundar. Jag behöver ytterst sällan oroa mig för att det ska vara obefogat eller för hårt när Ratchel säger ifrån. Hon är social, vänlig och samtidigt väldigt självständig. Hemmavid roar hon sig oftast med att ligga ihoprullad någonstans i en egengrävd grop och njuta av solen. Hon har också en stor förkärlek för vatten – simning, vattenlek och bad är något Ratchel verkligen älskar.

I selen är Ratchel en hund som jobbar hårt, men vars fokus och aptit kan bli väldigt påverkade kring löp. Hon är inte den hund i spannet med högst fartkapacitet – men hon är en kraftfull, uthållig tik och därför är det på längre turer hon riktigt kommer till sin rätt. När alla andra börjar bli trötta då kommer Ratchel in i andra andningen. Hon är otroligt lugn i startsituationer, tuggar varken linor, ljudar eller stökar och därför är det ofta jämte henne jag sätter yngre, stökigare eller orutinerade/nya hundar om jag har sådana i spannet. Hon går i alla positioner och gick under sin första tid i spannet mycket i led, men det är oftast i wheel hon idag hamnar och där gör hon ett mycket fint jobb. Det har tagit lite tid för henne att hitta rätt balans i selen och verkligen våga trycka på fullt i snabbare pass med fler hundar, men under vintern 2018 har hon gjort stora framsteg och blivit betydligt mer balanserad i sin teknik. Hon äter bra, behåller alltid hullet och återhämtar sig väldigt snabbt fysiskt. Ratchel har under 2017/18 gått på samtliga träningspass vi haft och har således flest kilometer i benen denna säsong.

 

 

DRAGTÄVLING

Sep 2016 – Velamsundsdraget, Velamsund: motionsklass linlöpning 2,8 km

Okt 2016 –  Nybrodraget, Svartbäcksmåla: officiell klass, linlöpning 2,8 km x 2. Brons.

Sep 2017 – Velamsundsdraget, Velamsund: scooter 2 hundar (med Kit), 5 km x2. Guld.

 

UTSTÄLLNING

April 2017 – Rocklunda, Västerås. SKK-utställning. Domare: Christina Bjerstedt-Ohlsson. Good. 

September 2017 – SPHK Rasspecial Siberian husky, Tånga Hed. Domare: Annika Uppström. Excellent, 3:e placering i unghundsklass.

Ratchel får ett excellent och blir placerad 3:e bästa tik i unghundsklass på 2017 års rasspecial i Tånga Hed.
”Feminin tik av trevlig modell. Välskuret huvud, något brett ansatta öron. Bra hals, rygg, kors och svans. Något framskjuten skuldra. Goda vinklar bak. Bra ben och tassar. Rör sig med ett bra steg. Utmärkt pälskvalité, men i kraftig fällning. Trevligt temperament!”

​ DOMARE:
Annika Uppström.