Om Raxeira’s

Kennel Raxeira’s har officiellt funnits sedan våren 2017, men livsresan tillsammans med draghundarna började redan strax efter årsskiftet 2012/13. Sedan juni 2018 är kenneln placerad i den lilla Härjedalska byn Glöte, alldeles intill Lofsdalen. Det enkla, lilla torpet med dess 1,8 ha mark ligger omgiven av fantastiska, djupa skogar och vackra fjäll. Tomten sträcker sig ned till Glötesjön där skid- och skoterspår prepareras vintertid, spår sträcker sig långt över fjällen i en förgrening av skoterleder och tillsammans med de körvägar som finns under barmarkssäsongen så erbjuder denna lilla by i Härjedalen många härliga möjligheter för hundkörning.

På kenneln lever hundarna i flock och bor huvudsakligen i ordentligt berikade, väl genomtänka hundgårdar – men får regelbundet spendera tid även inomhus. Utöver träningen i spann så får de dagligen spendera rikligt med tid i rasthägnet, som är under utbyggnad. Där kan hundarna få vara hundar och de tillbringar sin tid med att leka, sola, gräva och annat de finner nöjsamt. Under de kallare månaderna är det dragträning som står i fokus, men Raxeira-hundarna går också regelbundet på promenader, fjällvandringar, klövjeturer och – sommartid – i simträning. Löpande under året läggs tid på att bygga starka och tåliga kroppar med hjälp av bl.a. viktmanschetter och balansträning. Hundarna får också testa på sådant som parkour, klickerträning, spår/nosarbete och ”ploj-agility”.

Under 2018 börjar spannet för första gången att tränas mot att gå främst medeldistans, med målet att gå sitt första officiella medeldistanslopp under 2020.

På kenneln bedrivs även en småskalig avel, där kullar tas fram enbart vid behov och främst i syfte att föryngra det egna spannet. Kenneln behåller i regel så många valpar som möjligt ur kullen, men ibland kan någon valp finnas tillgänglig till salu. Mer om framtida avelsplaner och Raxeira’s avelsfilosofi kommer ni framöver att kunna läsa under fliken ”Avel”.

 

 

Facebook Comments