Om Raxeira’s

 

 

Kennel Raxeira’s har officiellt funnits sedan våren 2017, men livsresan tillsammans med draghundarna började redan strax efter årsskiftet 2012/13. Sedan våren 2020 är kenneln placerad i den lilla Jämtländska byn Österåren, strax nordöst om Strömsund. Den lilla gården ligger omgiven av djupa skogar, sjöar och myrmarker.

På kenneln lever hundarna i flock och bor huvudsakligen i stora, berikade och väl genomtänka hundgårdar — men spenderar även regelbundet tid inomhus med familjen. Utöver träningen i spann så får de dagligen spendera rikligt med tid i det stora rasthägnet. Där kan hundarna få vara hundar och de tillbringar sin tid med att leka, sola, gräva och annat de finner nöjsamt. Under de kallare månaderna är det dragträning som står i fokus, men Raxeira-hundarna går också regelbundet på promenader, fjällvandringar, klövjeturer och – sommartid – i simträning. Löpande under året läggs tid på att bygga starka och tåliga kroppar med hjälp av bl.a. viktmanschetter och balansträning. Hundarna får också testa på sådant som parkour, klickerträning, spår/nosarbete och ”ploj-agility”.

Under 2018 började spannet att tränas mot att gå främst medeldistans och 2019 började de även gå delvis på turer med turister. Är du intresserad av att uppleva hundspann är du varmt välkommen att boka en tur på vår verksamhetssida In i Norden.

På kenneln bedrivs även en småskalig avel, där kullar tas fram enbart vid behov och främst i syfte att föryngra det egna spannet. Kenneln behåller i regel så många valpar som möjligt ur kullen, men ibland kan någon valp finnas tillgänglig till salu. Mer om framtida avelsplaner och Raxeira’s avelsfilosofi kommer ni framöver att kunna läsa under fliken ”Avel”.