Supertrek-kullen 2019

23-25 juni parades Raxeira’s ledartik Blue Neptune’s Sureprice SE33486/2013 med Trailbound Lokibodens Trek AKCWS30659302 (kennel Trap Line).

Denna parning blir en total outcross med inavelsgrad 0,0% då Surprise redan är ganska hårt linjeavlad.
Min förhoppning med den här kullen är att ta fram följsamma, matglada individer med hög arbetsvilja och -moral, som besitter fartkapacitet såväl som de klarar att disponera sig på längre sträckor. Jag förväntar mycket energi, intensitet och ett högt behov av fysisk stimulans, i kombination med socialt mjuka och balanserade flockmedlemmar som binder an starkt till sina förare. Detta är egenskaper jag även satt stort värde i hos den avelshane jag valt. Här nedanför kan du läsa lite mer om Surprise och Trek.

För extra nyfikna finns dräktighetens utveckling dokumenterad att följa via Surprises dräktighetsdagbok.

I huvudsak kommer valparna från denna kull att stanna på kenneln samt till förbestämda valpköpare, men vid en eventuellt stor kull kan någon enstaka valp finnas till salu till ett dragaktivt hem med referenser och förståelse för de behov en arbetande hund har.

Hör av er till nicole@raxieras.se för att göra din intresseanmälan eller om du vill veta mer.

SURPRISE är en liten men kraftfull och högenergisk tik med en mycket stor ”will to please” som alltid jobbar med ett stort driv i selen. Hon går nästan uteslutande i kommandoled eller point, bryter spår trots sin ringa storlek, håller hög fart och är en stor motivationshöjare i spannet. Trots att hon går hårt är hon också duktig på att disponera sig på längre sträckor. Idag är hon en väldigt enkel och kontrollerad hund i startsituationer, men lär ha varit het som unghund och särskilt i början av säsongen. Hon är dock en hund jag upplever lättjobbad och lätthanterlig i de allra flesta situationer tack vare sin starka vilja att vara sin förare till lags, men hon kräver frekvent fysisk och social stimulans för att vara balanserad/ inte bygga stress. En arbetande atlet ut i klospetsarna.

Det här är en väldigt social individ som knyter an mycket starkt till sin förare, fungerar bra lös tack vare det och tackar ja till vilken uppgift hon än får framför sig – vare sig det handlar om att klickertrixa eller springa i selen. I flocken är Surprise okomplicerad, vänlig, språksäker och lekfull. Hon funkar med alla våra tikar och hanar, tar sig gärna an valpar och undviker i största mån konflikter med sin goda arsenal av lugnande signaler. Dock tvivlar jag på att hon skulle lägga sig platt om någon flög på henne, men något sådant har vi aldrig behövt uppleva med henne i flocken. Hon är en tik som sätter gränser, men sällan behöver göra det med något annat än en blick eller svansviftning – även de galnaste av unghundar respekterar hennes minsta signal.
Surprise håller hullet utan problem och äter alltid, oavsett situation. Alltid. Mat är otroligt högprioriterat hos denna dam.

Mer om Surprise kan ni läsa på hennes egna sida här på hemsidan.

Bild lånad av Camilla Eklund Engvall

TREK är en medelstor hane, ursprungligen importerad från Kanada och uppfödd av Leigh och Susan Gilchrist, kennel Lokiboden, där han gått som tävlingsledare i A-spannet och har meriter från sprinttävlingar. Det här är en hanhund som snabbt föll mig i smaken med sin mjuka, gladlynta och varma personlighet. Trek är en följsam, energisk och driven herre, men också en mycket stabil och lättsam hund socialt/i flocken. Han har tidigare lämnat ett flertal kullar efter sig med välbyggda, arbetsglada individer med gott och stabilt lynne, samt har han körts mycket frekvent hela livet utan att dra på sig större skador – något som jag värdesätter högt.

Trek går främst i kommandoled och besitter en stor arbetsglädje, jobbar hårt och har prövats på både korta och långa distanser. Han har bland annat fullföljt Vildmarksracet 120, Amundsen 300 och Polardistans 160.