Surprise

BLUE NEPTUNE’S SUREPRICE

När nyheten nådde mig att Blue Neptune’s Sureprice sökte nytt hem tog det inte lång tid innan jag insåg att det var en möjlighet jag inte kunde låta gå mig förbi. Det må på fler än ett sätt ha varit ett oerhört intuitivt och känslomässigt beslutsfattande som ägde rum, men jag har inte ångrat det sedan dess.

Jag mötte Surprise första gången när hon var en ganska liten valp – omedveten om att det var just henne jag hälsade på när jag satte mig på knä i hundgården hos Janne. Det var under vårt allra första träningstillfälle ute hos honom. Drygt ett år senare skulle jag hamna där igen, på kenneln, i jakten på vår nästa draghund. Jag minns mycket tydligt hur jag och Erik satt på huk tillsammans med Janne i rasthägnet där Eldar sprang runt med en handfull tikar som alla sökte nya hem. En utav dessa tikar, ett riktigt yrväder som for runt med enorm energi och pussade på oss i förbifarten, var ettåriga Surprise. Jag föll för henne redan då, men visste också att just då, just vid den tidpunkten i våra liv så var hon inte rätt hund för oss att ta med hem. Vi sökte en äldre, mognare och mer rutinerad tik som skulle kunna passa bra samman med vår komplexa hanhund Eldar. Och en äldre, mörk tik hade redan bestämt sig för att följa med oss. Således var det inte Surprise som kom med oss hem den 14 september 2014, utan hennes mamma Fugitive’s Smella.

Under åren som gått har jag likväl haft den där livsglada, tokiga tiken i baktankarna. Smellas dotter. Jag har följt henne på de kennlar hon varit under åren, följt hennes resultat på tävlingar och hållit utkik. Ibland medvetet, ibland omedvetet. På något vis fastnade hon där, på min näthinna. Och nog blev jag nästan lite ödestroende när jag, samma dag som vi hämtat hem Surprise, på kvällen insåg att det var den 14 september. Att hon på något lustigt vis flyttade in i vårt hem exakt fyra år efter att hennes mor gjorde det.

Surprise är en liten men kraftfull tik som besitter en stor fartkapacitet och god rutin som ledarhund. I selen är hon en intensiv, lyhörd och en flitig arbetare med stor vilja att leda, vara till lags och öka farten. Hennes energi är alltid positiv och smittsam när hon går i spannet – något som även märks på de andra hundarna. Hon har tidigare levt hos Charlotta Lundgren och Camilla Buvall, där hon gått i tävlingsspannen och skaffat sig ett gäng riktigt fina meriter inom framförallt 6-spann sprint.

Surprise är en otroligt kärvänlig tik som inte bara är energisk och intensiv i selen, utan även i vardagen. Hon älskar att jobba och få uppgifter och slår gladeligen knut på sig själv för att göra rätt. Jag upplever henne vara en oerhört följsam individ med en stor önskan om att vara till lags – och ett enormt behov av att känna sig önskad och sedd. Hon har ett mycket intensivt behov av närhet och mänsklig kontakt, på ett vis jag inte alltid upplever att andra flocklevande huskies har. Det är ett behov jag känner igen från tiden med hennes mamma i hemmet. Surprise växer stort under socialt beröm, men tar också oerhört illa vid sig av att känna sig ignorerad eller avvisad. Att inte bli sedd är det största straff man kan få, om du frågar henne. I mina ögon är hon en oerhört tuff arbetsmyra, men med ett känsligt inre som snabbt plockar upp små signaler och subtila sinnesstämningar. Jag märker direkt om jag bär på stress när jag är i hennes närhet; hon är en mycket tydlig spegel som ger direkt feedback på allting jag gör.

Det ska bli oerhört spännande att ha henne i spannet och flocken framöver. Jag är helt säkert på att vi har mycket att lära av varandra.

 

 

DRAGTÄVLING

Feb 2016 – Nornäs, DP20+. Slädhundsstil 6-spann. Förstapris. Plac: 2

Jan 2017 – Hamra, DP20+. Slädhundsstil 6-spann. Förstapris. Plac: 1

Feb 2017 – Nornäs SM, DP20+. Slädhundstil 6-spann. Förstapris. Plac: 1

 

 

 

Facebook Comments