Surprise

BLUE NEPTUNE’S SUREPRICE

När nyheten nådde mig att Blue Neptune’s Sureprice sökte nytt hem tog det inte lång tid innan jag insåg att det var en möjlighet jag inte kunde låta gå mig förbi. Det må på fler än ett sätt ha varit ett oerhört intuitivt och känslomässigt beslutsfattande som ägde rum, men jag har inte ångrat det sedan dess.

Jag mötte Surprise första gången när hon var en ganska liten valp – omedveten om att det var just henne jag hälsade på när jag satte mig på knä i hundgården hos Janne. Det var under vårt allra första träningstillfälle ute hos honom. Drygt ett år senare skulle jag hamna där igen, på kenneln, i jakten på vår nästa draghund. Jag minns mycket tydligt hur jag och Erik satt på huk tillsammans med Janne i rasthägnet där Eldar sprang runt med en handfull tikar som alla sökte nya hem. En utav dessa tikar, ett riktigt yrväder som for runt med enorm energi och pussade på oss i förbifarten, var ettåriga Surprise. Jag föll för henne redan då, men visste också att just då, just vid den tidpunkten i våra liv så var hon inte rätt hund för oss att ta med hem. Vi sökte en äldre, mognare och mer rutinerad tik som skulle kunna passa bra samman med vår komplexa hanhund Eldar. Och en äldre, mörk tik hade redan bestämt sig för att följa med oss. Således var det inte Surprise som kom med oss hem den 14 september 2014, utan hennes mamma Fugitive’s Smella.

Under åren som gått har jag likväl haft den där livsglada, tokiga tiken i baktankarna. Smellas dotter. Jag har följt henne på de kennlar hon varit under åren, följt hennes resultat på tävlingar och hållit utkik. Ibland medvetet, ibland omedvetet. På något vis fastnade hon där, på min näthinna. Och nog blev jag nästan lite ödestroende när jag, samma dag som vi hämtat hem Surprise, på kvällen insåg att det var den 14 september. Att hon på något lustigt vis flyttade in i vårt hem exakt fyra år efter att hennes mor gjorde det.

Surprise är en liten men kraftfull tik som utmärker sig mer och mer i vårt spann. Hon besitter en stor fartkapacitet och har sedan tidigare en god rutin som ledarhund, vilket vi är glada att få förvalta och utveckla vidare. I selen är hon en intensiv, lyhörd och en flitig arbetsmyra med stor vilja att leda, vara till lags och öka farten. Hennes energi är alltid positiv och smittsam när hon går i spannet – något som även märks på hur de andra hundarna smittas av hennes entusiasm.

Hon har tidigare levt hos Charlotta Lundgren och Camilla Buvall, där hon gått i tävlingsspannen och skaffat sig fina meriter inom framförallt 6-spann sprint.

Surprise är en otroligt kärvänlig tik som inte bara är energisk och intensiv i selen, utan även i vardagen. Hon älskar att jobba och få uppgifter och slår gladeligen knut på sig själv för att göra rätt. Jag upplever henne vara en mycket följsam individ med en stor önskan att vara till lags – och ett enormt behov av att känna sig önskad och sedd. Detta bidrar också till att hon fungerar väldigt bra att ha lös under kontrollerade former och att hon kommer direkt på en inkallning.
Hon har ett mycket intensivt behov av närhet och mänsklig kontakt, på ett vis jag inte alltid upplever att andra flocklevande huskies har. Det är ett behov jag känner igen från tiden med hennes mamma i hemmet. Surprise växer stort under socialt beröm, men tar också oerhört illa vid sig av att känna sig ignorerad eller avvisad. Att inte bli sedd är det största straff man kan få, om du frågar henne. I mina ögon är hon en oerhört tuff individ i arbete, men med ett känsligt inre som snabbt plockar upp små signaler och subtila sinnesstämningar. Jag märker direkt om jag bär på stress när jag är i hennes närhet; hon är en mycket tydlig spegel som ger direkt feedback på allting jag gör.

Surprise har behövt lite tid att landa och stressa ned efter sin stora livsomställning, men ju mer hon landat desto mer har hon känt sig hemma även bland de andra hundarna. I flocken är hon okomplicerad, omtyckt och vänlig mot alla. Särskilt bra trivs hon tillsammans med Sally och de tre grabbarna Kit, Santi och Kangi. Men allt som oftast är det tillsammans med Sally man ser henne i hägnet, då de båda tikarna verkligen tycks uppskatta varandras sällskap. Kanske har det att göra med att de har samma intensiva och gladlynta energi, med stor passion för att sträcka ut i full galopp? 😉

Det ska bli oerhört spännande att ha henne i spannet och flocken framöver. Jag är helt säkert på att vi har mycket att lära av varandra.

 

 

DRAGTÄVLING

Feb 2016 – Nornäs, DP20+. Slädhundsstil 6-spann. Förstapris. Plac: 2

Jan 2017 – Hamra, DP20+. Slädhundsstil 6-spann. Förstapris. Plac: 1

Feb 2017 – Nornäs SM, DP20+. Slädhundstil 6-spann. Förstapris. Plac: 1