Sally

TEAM ISRAELSSON SALLY

 

Sally är uppfödd strax utanför Sundsvall hos Team Israelsson och mamma Yoyo har i många år varit Maries ledarhund i tävlingssammanhang. Samtliga utav de sex valparna i kullen är döpta efter hundar som den välkände Ingvar de Forest, en man som betytt väldigt mycket för rasen, importerade till Sverige under 70-talet och som ligger bakom många av de duktiga slädhundarna vi har idag. Just Sally själv är döpt efter sin farfars farmors mormor, Snowtrails Sally.

Sally är en tik som i stort har allting jag kan önska mig av en hund rent mentalt. Hon har ända sedan valptiden varit en mycket framåt, trygg och tuff tjej med stor aptit på livet och en självsäkerhet som heter duga. Som liten valp var hon social, intensiv och energisk med en enorm påhittighet. Hon ägnade dagarna åt att hoppa, brottas, klättra och springa, när hon inte passionerat grävde upp halva gräsmattan. Med samma passion visade hon både flockmedlemmar och människor sin kärlek genom hetsiga elvisppussar och kärleksnafs i näsa/öron/läppar. Ju äldre Sally blivit, desto lugnare är hon hemmavid och hon är betydligt mer ömt närhetssökande – men intensiteten vi älskar märks så fort det vankas träning eller äventyr. Socialt är hon väldigt mjuk både med människor och hundar, om än inte någon som låter sig trampas på. I flocken fungerar hon friktionsfritt och har varit oerhört fin när det kommit valpar eller nya individer in i flocken.

Redan under de första veckorna med Sally noterade vi hur lyhörd och observant hon var. Hon är mycket snabb med att utveckla en förståelse för ord och kommandon, men också för vilka beteenden som lönar sig mest. Lägg där till hennes enorma envishet och otålighet när det är någonting hon väl bestämt sig för att hon vill göra. Sally är en individ som inte låter sig hindras av dörrar – hon lär sig öppna dom.

Hösten 2017 började Sally köras in och trots brist på erfarenhet och rutin så har hon varit en otroligt duktig hund i spannet från start. Hon är en mycket jämn hund i draget som går hårt, snabbt och fokuserat i selen även under löp. Redan från första inkörningsdagen har Sally visat en ambition och mogenhet i sitt arbetsfokus som många gånger lett till att vi behöver påminna oss om hennes egentliga (unga!) ålder för att inte riskera att köra henne för hårt. Hon har gått i alla positioner under träning, men det är i kommandoled hon med självklarhet visat att hon hör hemma och vill vara. Och det med råge! Där får hon verkligen komma till sin rätt som intensiv farthållare och oerhört lyhörd ledarhund, vars arbetsglädje smittar av sig till övriga hundar i spannet.

Under sin första vinter i träning har Sally haft svårt att behålla hullet när träningsmängden ökat. Min förhoppning är att detta kommer att förändras i takt med att hon blir äldre, men det är inte helt omöjligt att där ligger andra orsaker bakom att hon lätt tappar i vikt då hon i februari/mars sattes på utredning för eventuell foderallergi. Vad utredningen visar på vet vi inte ännu, men det får tiden utvisa.

 

UTSTÄLLNING

25 maj 2017 – SPHK Mälardalen, Ånnaboda. Valpklass 4-6 mån. Domare: Göran Hallberg. Very Good.

3 september 2017 – SPHK Rasspecial Siberian husky, Tånga Hed. Juniorklass. Domare: Annika Uppström. Very Good.

Sally på sin första utställning i Ånnaboda, maj 2017. Very Good av domare Göran Hallberg.

”Feminint huvud, något stora öron. Ok kropp och benstomme. Kunde vara bättre vinklad, goda rörelser. Päls och färg ok. Bra tassar. Behöver mer ringträning.”

DOMARE: Göran Hallberg

Sally i ringen på 2017 års rasspecial i Tånga Hed.

”En finmejslad juniortik i utveckling. Feminint, välskuret huvud. Bra hals och rygg. Något brant kors. Tillräckliga vinklar runtom. Behöver utvecklas mer i förbröstet. Något styva mellanhänder. Rör sig ännu något obalanserat och löst fram. Sommarpäls. Trevligt temperament!”

DOMARE: Annika Uppström