Avel

Raxeira’s är en kennel som bedriver småskalig avel av siberian husky. Valpkullar tas enbart fram vid behov och främst i syfte att föryngra/utöka det egna spannet. Kenneln behåller i regel så många valpar som möjligt ur kullen, med vid större kullar kan det ibland finnas valpar till salu.

 

Sidan är under konstruktion – mer information kring Raxeira’s avelsfilosofi kommer…

PLANERADE KULLAR

 

SILVER LINING-KULLEN 2023

Den 30 december 2023 föddes på Silver Lining-kullen. Denna kull är resultatet av en outcross mellan Aska (Moon Lover’s Snow Andi) och Santi (Polar Pawprints The Running Man), som båda lever i Raxeira-flocken.

Parningen var oplanerad, men kombinationen såpass intressant att jag valde att låta tiden utvisa om det blev valpar. Santi är en av mina viktigaste nyckelhundar i flocken, såväl som i hundspannet. En hanhund med trevlig exteriör, lagom storlek och med en vägvinnande trav i upp till 27 km/h. Hans milda, genomsnälla och balanserade flockmentalitet i kombination med ett mycket ambitiöst och tufft arbetshuvud, är något jag uppskattar oerhört mycket. Santi har ända sedan han var unghund gått i kommandoled och har många duktiga ledarhundar bakom sig, samt i syskonkullarna. Även hans kullsyster som bor hos mig är en vass kommandoledare som håller för både höga farter och längre distanser, liksom Santi själv.

Aska, som omplacerades till mig när hon var 1,5 år gammal, är en högsocial, stor och stark tik, med ett väldigt trevligt arbetshuvud. Hennes milda och laid-back temperament i vardagen, vägs upp av en hög arbetsvilja och ett pannben som lämpar sig extra bra på långa, tuffa turer. Aska, som är något mer osäker socialt med andra hundar (tikar), är en individ som tidigt fäste sig extra starkt vid just Santi, som istället är en mycket trygg individ rent socialt. Santis inkännande och omsorgsfulla karaktär, tillsammans med Askas högsociala och ibland lite osäkra personlighet, har alltid varit en fantastisk kombo som inneburit att de vuxit stort tillsammans. Både som flockindivider och arbetskamrater.  Aska går i alla positioner och är även en duktig kommandoledare (med många generationer av ledarhundar bakom sig), men har inte fullt lika hög fartkapacitet som Santi.

Ur denna kombination
hoppas jag på sociala och trevliga individer, med stor fallenhet att utvecklas till duktiga ledarhundar med hög arbetsmoral och vilja att arbete i selen. Jag förväntar mig en balanserad mentalitet, mycket pannben och en hög arbetsmoral, men som samtidigt är relativt lättsamma i vardagen och under lågsäsong. 

Detta är kanske inte kombinationen för den som söker en renodlad sprinthund, utan snarare den som vill ha en stark och klok draghund som är duktig på att hushålla med krafter, gå långa distanser och som jobbar hårt även i taskigt väder och på obrutna spår. Jag vågar också påstå att de kommer bli mycket trevliga att leva ett aktivt friluftsliv med.

Av de fyra valpar som föddes stannar två hanar på kenneln. En tik flyttade hem till Luna Pettersson (Team Articroo) i Arjeplog och tik nummer två flyttar till den italienska äventyraren Fransesco Raimondi och Team Jaranga. 

 

 

 


SUPERTREK-KULLEN 2019

23-25 juni 2019 parades Raxeira’s ledartik Blue Neptune’s Sureprice SE33486/2013 med Trailbound Lokibodens Trek AKCWS30659302 (kennel Trap Line).

Denna parning blir en total outcross med inavelsgrad 0,0% då Surprise redan är ganska hårt linjeavlad.
Min förhoppning med den här kullen är att ta fram följsamma, matglada individer med hög arbetsvilja och -moral, som besitter fartkapacitet såväl som de klarar att disponera sig på längre sträckor. Jag förväntar mycket energi, intensitet och ett högt behov av fysisk stimulans, i kombination med socialt mjuka och balanserade flockmedlemmar som binder an starkt till sina förare. Detta är egenskaper jag även satt stort värde i hos den avelshane jag valt.

Mer om Supertrek-kullen och föräldrarna bakom kan du läsa
HÄR.

Resultatet av denna parning blev en kull på fyra valpar, varav en tyvärr somnade in under första veckan. Utav de tre som blev kvar stannade en tik (Raxeira’s Supertrek Neira) och en hane (Raxeira’s Supertrek Piro) kvar på kenneln. En tik (Raxeira’s Supertrek Chiri) flyttade också till Nicola Dennison (Team Dejani).

 

Hör av er till nicole@raxieras.se för att göra din intresseanmälan eller om du vill veta mer.