Att förlora en vän,  Okategoriserade,  Personligheter,  Smella

Överallt finns du

Du finns i mina tankar hela tiden. Vad jag än gör, vart jag än går, där finns du. Du finns på ängarna i de tidiga morgontimmarna och i mossans mjuka grönska. I vinden som susar förbi mig hör jag dig lyckligt galoppera för att plötsligt stanna upp och vänta in oss. Jag ser dina kloka, bruna ögon framför mig. Hur du vänder på huvudet för att se så vi är med dig medan du ivrigt trampar där du står. I porlande vatten kan jag höra ditt energiska tjatter när du talade om sådant du kände var viktigt. Din doft fyller mig när jag sluter mina ögon, skrotan. Du hade en så speciell doft, jag älskade den. Som varma, nypoppade popcorn en ljummen sommarkväll. Din doft var det sista jag tog med mig när du lämnade oss. Och en stor del av mig är så rädd att jag en dag ska glömma.

Jag väntar fortfarande på dig varje morgon när jag ligger i vår säng. På ditt lilla, ivriga ansikte i dörren och din bestämda tass i mitt ansikte. Det känns så tomt att inte bli väckt av dig längre. Jag vet jag ofta grälade kärleksfullt på dig när du hårdhänt tvingade upp mig i tidiga morgontimmar – men jag hade aldrig velat ha det annorlunda. 

Jag serverar fortfarande din mat varje dag, innan insikten kommer som ett knytnävsslag i magen. Vänder mig om för att förvänta mig se dig ligga där vid bordet i väntan på din högt älskade frukost som du tre sekunder senare kommer kasta dig över, innan jag minns. Det sitter i ryggmärgen. Rutinerna. Alla de där små självklara sakerna jag aldrig någonsin reflekterat över innan. 

Jag kommer på mig själv med att ropa på dig när jag kallar in de andra. Jag säger fel namn. Plockar fram fel saker och står där handfallen. Varför kommer du inte? Du som alltid har så bråttom till mig? Jag kan inte hjälpa förvirringen jag känner när jag inte har dig trampandes runt mina fötter så jag nästan snubblar över dig. Kan inte hjälpa att jag kommer av mig när du inte nästan fäller mig när jag öppnar dörren, för du är så ivrig att komma iväg. Jag rår inte över att jag med blicken letar efter dig när vi vandrar i urskogen. Förväntar mig att du ska komma dundrandes över bergsknallarna bland den vita mossan. Men du kommer aldrig. Och det bränner i bröstet när jag återigen minns. När jag inser du aldrig mer kommer galoppera mig till mötes bland granarna med ditt stora leende.

Jag går till soffan om kvällarna för att kyssa dig godnatt, så som jag alltid gjort, för att inte finna dig där. För att stå där handfallen i de där smärtsamma sekunderna innan jag minns du är borta. Innan jag minns du aldrig mer kommer ligga där ihopkurad med högertassen över ansiktet efter att ha bäddat bland filtarna med minutiös noggrannhet. Och jag går sönder. Jag går sönder och undrar vart du är. För vem ska nu krypa intill mig när ångesten river, med en fuktig nos i min halsgrop och en bestämd tass mot min kind?

Jag kan inte förmå mig till att städa undan efter dig. Inte ens de trasiga bitarna från fällen du älskade att slita i bitar när du var uttråkad. Förmår inte plocka bort din matskål, dina tillskott eller selar. Eller handledskyddet som fortfarande ligger på tv-bänken och skvallrar om dina senaste galenskaper i skogen. Hur ska jag kunna plocka bort det som minner om dig?

Älskade vän, du fattas mig. Och jag är så fruktansvärt rädd att glömma.

No Comments

 • Heidi

  Så vakkert du har skrevet om deres minner.
  Jeg kjenner meg igjen når jeg også roper feil navn etter min siste hund Ella.
  Jeg tror nok at de som er der så sterkt er kommet for å bli som små sterke hjelpere på livets vei , selv om vi ikke alltid ser dem fysisk:)
  Nydelig refeksjoner om dere:)

  • Nicole

   Tack Heidi för en jättefin kommentar. Jag hoppas innerligt du har rätt i ditt sätt att se på saken, det skulle vara fint.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *