Okategoriserade

Dragtur och lavendeldoftande unghund

Det blev fyra, snabba kilometer med hundarna och Erik igår kväll. En jättefin runda verkligen där även Eldar jobbade fokuserat och hundarna kändes pigga och taggade. De höll duktigt upp farten hela vägen och omkörningarna gick som en dans. Väldigt intressant hur Eldar kan vända så på bara något dygn just nu. Ena dagen kaos i huvudet, nästa dag hur cool som helst. Himla fint i alla fall att man får dom där guldglimtarna när han har det kämpigt med sig själv. Det ger mig hopp om vad som gömmer sig där bakom unghundsknaset och försöker hitta fram till ytan. 

Väl hemma igen flög Eldar i sedvanlig ordning direkt ned i dammen medan Smella sträckte ut sig på dammkanten. Det har blivit vana verkar det som. Smella är inte lika sugen på att hoppa ned i vattnet, men ligger gärna vid sidan av och tittar på medan Eldar står där med vattnet upp till magen innan han får ett mindre fnatt och sticker upp i buskaget precis bakom dammen. Inom kort har han hoppat runt bland buskarna och slängt sig rätt ned bland lavendeln som växer vilt där. Minns ni att jag en gång skrev att det sägs att lavendel har en lugnande inverkan på hundar? Vet fortfarande inte hur mycket sanning det ligger i det påståendet, men det jag däremot vet är att Eldar ända sedan han var liten valp har älskat att rulla sig i och/eller vila bland lavendeln. Både här på tomten och hos Eriks föräldrar. Lavendel och även rosmarin, det står tydligen högt på listan. Och nyss hittade jag detta i Länsstyrelsens text angående berikning av hundgårdar:

”Växtlighet eller stolpar att markera på är populärt för en del. Något att rulla sig i, på som luktar gott/illa beroende på vem som talar! Studier av hundars reaktion på dofterna kamomill, lavendel, rosmarin och pepparmint har visat att dessa dofter kan ha stor påverkan på hundar. Hundarna i studien blev lugnare, skällde mindre och vilade mer då de utsattes för doft av kamomill eller lavendel, och blev mer aktiva av att utsättas för doften av rosmarin och pepparmint. Studien antyder att dessa fyra dofter kan användas för att få hunden mer eller mindre aktiv, och på så sätt öka dess välfärd.”

Lite intressant är det allt, tycker jag. Att aromer och örter är något som påverkar oss levande individer är ju egentligen inte någon nyhet. Kanske har någon utav er prövat att använda just lavendel eller kamomill för att lugna en orolig hund? 

Picture

Vare sig lavendel eller kamomill på bilden, men en söt valpbild kan väl ingen klaga på? 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *