Okategoriserade

Omkörningsmonstret har vart i farten

Det blev en dragrunda i mörkret idag. Vår tidsuppfattning har varit lite skev den här veckan (har ju aldrig riktigt varit ljust på dagarna med alla tunga moln på himlen) och draget blev lite senare än tänkt, men iväg kom vi och det är jag glad för. Det behövdes! Eldar jobbade så himla fint idag. Var så taggad att han till och med klättrade upp i knät på mig för att få på sig selen ordentligt. Jag säger till och med för att det aldrig någonsin hänt förut. Och för att när det kommer till Eldar faktiskt är ett riktigt fint tecken på att hans vilja att komma ut och dra idag var större än den privata sfären, som man ofta påminns om när man ska hålla på med selar och dylikt. Han är inte helt förtjust i dom där bitarna och kanske blir han aldrig riktigt det, även om han mer och mer börjar lära sig att acceptera att man ibland måste låta sig selas på. Han blir bättre på det. Går inte längre och gömmer sig. Och så fort selen är på är hela grejen glömd; han skakar av sig det och går vidare, bokstavligen. Det är ju egentligen inte själva selen han har problem med – eller någonsin haft problem med – utan biten där han mer eller mindre verkar uppleva det som att han är ”fast”. 

Anyways. Han var toktaggad på draget idag. Och jag tänkte först det skulle bli en riktig pärs i starten – att han skulle vara så uppe i varv att jag skulle bli irriterad för att han stängde mig och kommandona ute (ja, ibland tar jag verkligen ut händelserna i förväg, dumma mig) men tji fick jag. Han var riktigt het på vägen mellan hemmet och den tänkta dragrundan, under själva promenaden dit, men så snart det blev dags lyckades han – utan vår hjälp – lugna ned sig själv och vänta in oss och min startsignal. Och så for vi iväg. Runkeepern var påslagen då vi försöker föra lite dagbok över distanser, tempon och dagsform och den stannade på 8,66 km idag. I kortaste laget för oss, men då vägen idag var betydligt mer kuperad än vanligt så tog det på krafterna både vad gäller hund och matte/husse som fick jobba på ordentligt i backarna. Jämnt och fint tempo och en fokuserad hund. Dock behöver vi jobba lite på det där med omkörningarna! Inte att dom inte funkar – men för att han kör om lite för bra. Som om han vore en Formel 1-förare med noll självbevarelsedrift eller rädsla att dö. Vilket i längden ökar riskerna för potentiella olyckor betydligt eftersom han inte är det minsta försiktig utan bara viker in framför cykeln/hunden han kör om. Vi pratar om en unghund som går igång så himla mycket på att få tävla mot och springa om andra att han glömmer han har öron att lyssna med och en människa bakom sig som försöker nå honom med kommandon. 

Ni andra som drar därute – tips vad gäller omkörningar mottages gärna! 

Jättefin runda oavsett! Och en väldigt nöjd husky härhemma på golvet såhär framåt kvällen. Precis som det ska vara!

No Comments

 • Ylwa

  Ha ha men Eldar gör ju helt rätt vid omkörning. Ekipaget som blir omkört ska sakta in, gå åt sidan eller till och med stanna vid omkörning om du begär det. Förstår att det kan bli knepigt när du kör om ”vanlig folk och hundar”. Att ha en hund som springer ifatt, och om och fortsätter hålla tempot efter omkörningen är något man ska vara väldigt tacksam över. 🙂

 • Nicole Fhors

  Haha ja jag lärde mig det igårkväll av en erfaren tjej inom draget – men hon höll med mig om att där fanns en viss olycksrisk i hans sätt att köra om för tätt intill (han tar gärna snabbaste vägen – dvs innerkurvor hur lite plats där än finns) och det är framförallt det jag syftade till var lite jobbigt. Är ju givetvis superglad att han är duktig på omkörningar – men vill gärna lära in att han kör om på sidan där jag berömmer risken för skador vara mindre. Har ju varit riktigt nära att krocka med träd och cyklar och köra på andras hundar helt för där inte finns plats nog att väja och eldar inte lyssnat tillräckligt.

  • Ylwa

   Det bästa är nog att hitta en bra kompis att öva omkörningar med. Eldar är så ung ännu, ungdomlig iver :), med tiden och med rutin kommer han säkert bli en klippa på omkörningar. Kör du på tävling tror jag inte du kommer att ha problem för där är spåren ofta breda och den som blir omkörd brukar göra allt för att underlätta. Lycka till! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *