Okategoriserade

Dom kallar det Urban Mushing

Så blev det äntligen dags att testa! Drag framför cykeln – eller urban mushing som jag hört att många engelsktalande kallar det. Eldar har redan sedan första dagen vi hade honom börjat förberedas för draget. Det började med inlärning av röstkommandon redan på vår absolut första lilla promenad tillsammans (fast det när han var så liten knappt kunde kallas för promenader haha) då Erik började lära in betydelsen av ”höger” och ”vänster”. Och på den vägen är det.  Så småningom introducerade vi honom för dragselen och han fattade väldigt snabbt galoppen; i dragsele får man dra, i halsband inte. Nu har vi rookies turen att ha hamnat i princip granne med två andra husky-familjer som också drar och som med glädje tog oss under sina vingar. Att få lära sig av dom – och Eldar av de två äldre huskysarna – har vi verkligen känt oss lyckliga över! För så har det faktiskt varit. Allra mest har Eldar lärt sig; vad gäller arbetsfokus och draget; utav att träna tillsammans med sina ”mentorer”. Mycket finns ju redan i honom, men man har så tydligt sett hur polletten trillat ned när han får jobba i ett team.’

Tidigare har vi gått för att sedan springa bakom Eldar. Det märks tydligt att det här är en grabb som finner störst glädje – och fokus – i när det går snabbt. Vinden i ansiktet verkar ge honom världens rus. Och en enorm skillnad är det att springa tillsammans med teamet, snarare än att springa själv då det emellanåt kan vara lätt att tappa fokus i samband med att farten saktas ned. Vi människor är ju inte på långa vägar lika uthålliga och snabba som dessa hundar – så jag kan ju förstå att det kan bli lite trist att så ofta behöva hålla in med den fart man besitter. 

Den stora frågan har för oss också varit NÄR? När är det okej att börja dra framför cykeln? När är han redo? Mentalt och fysiskt. Så vi har väntat. Och väntat och blivit helt galna av förväntan och längtan. Jag har googlat och hört med andra, läst en miljard bloggar och letat överallt. För att finna olika svar ÖVERALLT. Man hör alltifrån 6 månader till absolut inte före 15 månader vad gäller drag med belastning såsom tex. cykel. Ett enormt tidsspann skulle jag vilja påstå! Så det där ”NÄR?” har inte varit helt lätt att få svar på. Vi gjorde helt enkelt som med så mycket annat sedan vi skaffade Eldar – vi gick på känn. Har framförallt gått efter hur andra huskymänniskor därute gör med sina unghundar, snarare än att lyssna blint på vad alla andra hundmänniskor säger. Och så lade vi oss någonstans mitt emellan. Valde att inte gå ut för hårt, men ändå pröva. Observera, lyssna på hunden och känna efter. 

Och vad glad jag är att vi vågade! För Eldar har aldrig varit så enormt taggad på att jobba som just när vi tog med oss cyklarna. Och lyckan och stoltheten som sken i det där ansiktet var helt oslagbar! Vi tog en av de rundorna vi vanligtvis springer med honom och valde att emellanåt stanna upp, ta en kort paus och känna av hur han kändes. Och på så vis blev det lätt för oss att se när Eldar började bli trött; inte så mycket fysiskt som mentalt. För man märkte tydligt hur god kondition och styrka han/vi lyckats bygga upp tillsammans. När vi valde att sluta är jag säker på att han hade kunnat fortsätta en bra stund till bara för att det var kul – en känsla hos honom som känns väldigt viktig att försöka bevara. 

Nu kommer vi fortsätta att jobba på detta, lagom snabbt. Fortsätta att känna oss fram och absorbera den kunskap som finns bland andra därute som har arbetande huskies. För när man väl har börjat med detta och förälskat sig – ja då är det nog omöjligt att vilja sluta! 

Picture

Något trött, men mycket stolt matte och en ännu stoltare hund efter en lyckad premiärtur med cykeln.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *