Okategoriserade

Träna miljöer: innerstad

Igår blev det miljöträning de luxe för Eldar. Min yngsta bror kom till Stockholm och jag hade lovat att hämta upp honom på centralen – vilket innebar ett riktigt bra träningstillfälle för skrutten. Redan tidigt på morgonen planerade jag för hur vi skulle vandra igenom innerstan, skvallra, åka tåg/buss och träna passivitet trots störningar. Så jag proppade fickorna fulla med olika sorters godis, en populär leksak, klickern runt halsen och bestämde mig för att det skulle gå riktigt bra. Vi började med en liten promenad till bussen, tog bussen till tunnelbanan och tunnelbanan ett par stationer. Eldar skötte sig exemplariskt – till och med när vi skulle gå av hissen och råkade stå nos mot nos med en pinscher. Båda hundarna var mer nyfikna på varandra än någonting annat, men inget mer än lite nyfiket nosande hände och vi kunde vandra vidare utan problem. Jättekul! 

Så började vi vandra. Träffade på en hel del hundar och det gick över förväntan bra. Ett enda möte utav dom blev lite för jobbigt för Eldar då labben tog sig alldeles för nära oss, men ändå gick det hur lätt som helst att bryta – och med hårt godis till och med. Det är ett av dom större framstegen; Eldar har börjat ta hårt godis vid hundmöten och går nu att bryta med enbart det många gånger. Har dock alltid med mig ”mjukt” godis för att vara på säkra sidan. Mjukosten är fortfarande oslagbar då han använder det lite som en ”napp” och ångestdämpare i trängda situationer. Efter en stund började vi närma oss stadskärnan; mer människor, mer hundar (framförallt små och tyvärr ofta gläfsande sådana) och väldigt mycket trafik. Tänkte ju att jag skulle slippa det värsta i trafik/människo-väg med tanke på tiden vi var ute, men glömde visst bort detaljen att det var löning igår och folk därför var shoppinggalna. Oavsett vilket måste jag säga att Eldar skötte sig över förväntan bra! Var lätt att behålla kontakt med, verkade inte alls så himla stressad (mer än vid enstaka tillfällen) och lyssnade fint på mig. Vi stannade ett par tre gånger på olika ställen och satte oss ned en stund. Däribland Stureplan och i slutet mitt på T-centralen. Tittade på folk, skvallrade på hundar och myste. Och blev fotade minst hundra gånger.. Han var faktiskt fantastiskt duktig – och för en gångs skull var där ingen som kom fram och störde/klappade utan att fråga om lov. Det var nära vid ett tillfälle, men personerna tog faktiskt kontakt med mig först och på så sätt kunde jag förklara att vi var ute och tränade och att det därför inte passade sig, vilket de köpte. 

Två riktigt jobbiga hundmöten tog dock plats där mitt i stan. Med jobbiga IDAG menar jag att Eldar gjorde/svarade på utfall och blev uppenbart stressad, vilket innebar att vi fick stanna upp och ”rensa” känslorna ett par minuter. Men det gick att bryta och få kontakt. Första jobbiga mötet var med en hund (gissar på Australian Cattle Dog, eller något åt det hållet) som redan på långt avstånd siktade in sig på oss med en intensiv blick på ett väldigt utmanande vis. Eftersom jag själv KÄNDE blicken och den allt annat än trevliga energin från hunden, så var jag inte förvånad över att Eldar också uppfattade den och reagerade. Den andra ägaren verkade dock ha större problem med att lugna sin hund, än vad jag hade med Eldar. Han fortsatte att tokstirra och morra mot Eldar även efter att de passerat och var flera meter bort. Andra mötet var inte så mycket hundens/ägarens fel som ett par idioters vid sidan av. Jag och Eldar passerade nämligen utanför Systembolaget där två män (berusade kanhända – eller bara idioter) stod och lockade/ropade på Eldar vilket stressade upp honom en aning, men inte tillräckligt för att skapa problem. Så får de för sig att högljutt börja skälla och gläfsa, som vore de små ilskna hundar, och det reagerade Eldar på med att bli ordentligt stirrig och osäker. Som grädde på moset råkade även en förbipasserande sheltie svara på gubbarnas skällande och satte igång själv medan den drog fram i kopplet, lite för nära oss. Och Eldar gick bananas i ett par sekunder. Hade verkligen velat skälla ut dom där gubbarna ordentligt, men valde att koncentrera mig bara på MIN hund och jobba på att få honom att känna sig tryggare istället, men jag fattar verkligen inte vad det är för fel på folk som gör sånt. 

Men det blev trots allt en bra och väldigt nyttig träning för Eldar. Är så väldigt glad att jag lyckades med att få ner honom i varv och ta det lugnt även i innerstan, trots de enstaka jobbiga situationerna vi hamnade i. Det är fantastiskt bra träning för mig med som får jobba med att bli snabbare i att agera, bättre på att plocka upp signaler i kroppsspråk och olika ljud, men också duktigare på att hitta verktyg att jobba med. Och det var en stor vinst att åka tåg igen med en hund som kände sig trygg, glad och lugn – utan att främlingar skapade problem. 
  

No Comments

  • Nyfiken i en strut igen:)

    Skulle vara jätte snällt om du förklarade hur du lugnar ner honom? Tar du tag i honom och lockar du honom eller hur gör du?

  • Nicole Fhors

    Tar aldrig tar eller är onödigt fysisk mot Eldar. Eller någon annan hund. Däremot kan jag sätta mig i ”ryggsäck” och massera honom över bröstet medan jag pratar lugnande med honom – eller bara andas djupt tills vi båda känner oss lugnare. Jobbat mycket med positiv förstärkning; han får beröm när han gör rätt och när han gör ”fel” försöker jag ignorera eller vända hans uppmärksamhet till annat. Svåra möten försöker jag undvika eller öka avståndet till; jag vill helst inte försätta honom i situationer jag inte tror han kommer klara.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *