Okategoriserade

NEJ. Alla hundar vill inte bli klappade.

Så hände det igen. Jag stötte på de där människorna man som ägare till en reserverad hund absolut inte vill stöta på. De som tycker att de förstår sig på hundar och anser det är helt okej att strunta i det man som hundägare säger till dom. De som verkar tro jag säger ”Klappa inte hunden” bara för att och som tror att ALLA hundar automatiskt älskar att bli klappade bara för att de är just hundar. Vi möter dom alldeles för ofta tyvärr. Möten som tråkigt nog får mig att tappa tron helt på människors sunda förnuft och pålitlighet. Varför tror så många människor därute att hundar är allmän egendom utan någon som helst rätt till en privat sfär?

Idag hade det kunnat gå riktigt illa och dom där killarna på tåget kan verkligen skatta sig lyckliga över att Eldar, även när han markerar, inte lägger något direkt tryck bakom det. Han är för snäll för det. Vill inte skada någon och ger tiotusentals tydliga signaler innan en markering i försök att göra sig hörd. Men hur högt ska man egentligen behöva skrika för att bli hörd? Den ena killen efter den andra sträckte ändå ned handen och rufsade om Eldar på huvudet – trots att jag upprepade gånger skarpt sa till dom att inte klappa honom, att han var stressad och obekväm. Vid ett tillfälle slår jag bort killens hand och lika snabbt är den tillbaks. Vi talar om vuxna människor! Jag förstår inte grejen! Krävs det verkligen att min hund ska känna sig så trängd att han ser ett luftbett som den enda vägen ut? Tre sekunder efter att jag skällt ut den första killen, gör hans kompis precis samma sak. ”Men jag har hanhund hemma, jag är kan hundar.” Allvarligt? Jag förstår verkligen varför Eldar grep tag i killens hans, så löst att där inte ens blir ett avtryck men tillräckligt hastigt och högljutt för att killen skulle bli rädd. Hade jag varit hund hade jag gjort samma sak. Som hundägare vill jag ge honom en fet spark i skrevet. Och som jag önskar man kunnat trycka på nödstoppet på tåget och bara gå av, där och då.

Eldar ogillar inte människor. Han ogillar inte hundar heller. Faktum är att han tycker mycket om båda delar – men han är mån om sin privata sfär och vad gäller främmande människor så har han lärt sig att de är opålitliga. Att de inte lyssnar på signaler och tar för sig på hans bekostnad. Och gång på gång bryter de ned det förtroende för dom han en gång hade. Och mitt med. För det räcker inte att jag säger till. Varken schysst eller otrevligt. Det räcker inte att jag som hundägare försöker ta mitt ansvar när de människor jag möter inte vill ta sitt – ens när det gäller sin egna säkerhet. För som ägare till en osäker hund jobbar jag hårt med att få honom att ändra uppfattning om folk. Jag försöker in i det oändliga att göra upplevelserna positiva för honom och vi gör så många framsteg. Men för varje gång en människa inte lyssnar på det jag har att säga som ägare till min hund – som den person som faktiskt känner honom bäst – backar vi i vår utveckling. Och det gör mig så otroligt arg, ledsen och besviken. Inte på min hund. Men på er därute som inte lyssnar, ser och försöker förstå. 

Så nej. Alla hundar vill inte bli klappade. Inte ens de allra sötaste. Och vissa hundar, såsom min egen, vill faktiskt bara bli klappad av de människor han finner värdiga och pålitliga nog att släppa in. Han kommer att visa dig om du bara lyssnar och ser. Kanske kan du känna igen dig i det om du bara vänder blicken inåt en stund och tänker efter. För det är inte så kul att vara allmän egendom och ständigt bli överkörd. Att inte ha rätten att bestämma över sin egen kropp.

Så snälla hundägare, djurälskare, man, kvinna, förälder eller barn. Lyssna och ta in det jag säger. Sprid det vidare till vänner och familj och var mer uppmärksamma. Det är inte bara för min hunds och min egen skull – utan faktiskt för ER säkerhet. Klappa inte främmande hundar utan vidare. Fråga alltid och visa djur och ägare den respekt de förtjänar. Och kom ihåg – ett nej ÄR faktiskt ett NEJ. Alltid. 

Picture

Eldar i famnen på en total men KLOK främling – som lät hunden ta initiativet. Ett utmärkt exempel på en främling min hund fann reko nog att släppa nära inpå.

303 Comments

 • Eva

  För hur ska folk förstå och lyssna på hund och ägare när de struntar i vad kvinnor/tjejer säger och visar… Ni är starka för Eldar… jättebra

  • mikael

   ”.. ägare när de struntar i vad kvinnor/tjejer säger och visar..”
   blev det en feministisk språngbräda här helt plötsligt eller? kanske bara är killar som vill klappa hundar?…..ska säga att det aldrig varit en kille som kommit framt il min hund…

   • nicole

    Hej Mikael 🙂 Jag skriver till dig som jag svarade på en annan Mickes kommentar som liknar din, och jag tror säkert att Eva menade det ungefär såsom jag:

    ”Micke missförstå mig rätt – jag menar inte att det är mer fel att tvinga sig på en kvinna än en man. Exemplet jag drog upp var för att jag drog en parallell till det som nyligen uppmärksammats i fallet med 15-åringen.
    Det är samma jädra respektlöshet och brist på empati det handlar om. Men absolut, det spelar ingen roll vad för nån levande varelse man är. Det är ändå fel.

    Jag ber dig bara att inte misstolka det exemplet jag råkade ta upp.”

    Sen, med glimten i ögat, vill jag påpeka att i mitt fall är det faktiskt 99% killar/män som kommer fram till mig och hunden. Kanske för att jag är tjej gissar jag, men spela roll. Menar absolut inte det som nån ”feministisk språngbräda” – utan mer som en kul kuriosa för att visa på att du lite råkade slå huvudet på spiken 😉

  • Marie-Louise

   Inte direkt svar på ovanstående, men. Har 2 tollare och 2 shelties, ibland 3 tollare. Alla är väldigt söta. En av dem är väldigt osäker på främmande människor och hundar, vilket gör att hon skäller om man kommer mot henne och får då med sig någon av de andra. För ett bra tag sedan vid möte, ”får dom hälsa”, helt olämpligt i flock, sa min vuxne dotter som då var ute med 4 av dem. ”De har rävskabb”.
   Det spreds sig snabbt och ett tag fick vi vara i fred.

   • Oxelgren

    Hah! Brukar själv säga att min: ”samojedtik biter alkisar” när de ska fram och pilla till förbannelse.
    En alkis svarar: ”jag har en rottweiler hemma, så det är ingen fara” och pressar in händerna runt halsen på henne.
    Jag svarar: ”Jag har ett baseballträ liggandes under vagnen”
    Alkisen drog bort händerna. XD

   • ordning

    Vet av det hära riktigt väl med min hund som när jag fick honom morrade och hatade människor, nu har jag lyckligtvis bara hundälskare runt mig, och har lyckats gå bara skogspromenader med honom men även smått vänjt honom vid att bara sitta på ett torg och kolla på folk, men jag har även varit med om folk som gått fram och försökt klappa även fast jag sagt ifrån, och då är jag en stadigt byggd man på 20år. och det har hänt även med andra killar som velat hälsa, mestadels fulla. är inte klokt hur folk kan gå fram till hundar som är bundna heller och klappa utan att känna hunden…

 • Nicole Fhors

  Du har helt rätt i det Eva. De tankarna fanns i mitt huvud med när jag skrev inlägget och det är så otroligt sjukt att det är såhär det ser ut i vårt samhälle. Hunden kommer jag börja sätta scarf/väst på där det står ”klappa inte hunden”. Men ska man verkligen behöva göra det för att folk ska godta ett nej? Ska vi kvinnor behöva gå runt med en likadan skrikgul väst där det står ”NEJ – rör inte mig!”?

  Så jädrans trött på hur det ser ut.

  • Micke

   Tyckte allt var rätt i det du skrev, rätt inställning, rätt i sak, ända tills du drog in det där med ”ska vi kvinnor…” blir så otroligt trött på denna stackars folkgrupp ”kvinnor”. Det saknar väl betydelse om man är man, kvinna, hund eller gris, att tvinga sig på någon är fel.

   • NIcole

    Micke missförstå mig rätt – jag menar inte att det är mer fel att tvinga sig på en kvinna än en man. Exemplet jag drog upp var för att jag drog en parallell till det som nyligen uppmärksammats i fallet med 15-åringen.
    Det är samma jädra respektlöshet och brist på empati det handlar om. Men absolut, det spelar ingen roll vad för nån levande varelse man är. Det är ändå fel.

    Jag ber dig bara att inte misstolka det exemplet jag råkade ta upp.

 • Rebecca

  Min ena Rottweiler tjej är likadan. Hon gör allt för att inte bli klappad. Om hon inte tycker det är ok alltså.

 • Jenny

  Sedan kommer det negativa med att sätta scarf eller väst där det står ”Klappa inte hunden”; folk tror att man har en aggressiv och ouppfostrad hund och blir rädda istället.

  • Eva

   För min del kan de gärna tro det om de håller avstånd… jag låter gärna folk hälsa om det passar mig och hunden, det är bara att fråga. En hoppande hund smutsar ner eller har sönder kläder…

  • Yvonne

   Låt dem tro det då. Jag hade en Grand Danois som inte heller gillade att folk gick på henne. Jag vet inte vad de trodde är jag sa ifrån. Men det viktiga är hur hunden mår.

 • Nicole Fhors

  Ja men precis, och det är så himla trist att det ska vara så. Min tanke är att åtminstone använda en scarf eller väst på utsatta platser som tåget eller liknande, där man inte kan ”fly”.

 • christer

  Det var någon någonstans i hundsammanhang som skev (eller sa , kommer inte ihåg) men det gick ut på att man skulle markera med ett gult band runt halsen på vovvar som inte ville bli klappade, i nu läget är det tvärt om för mej (mitt eget fel) men förra hunden jag hade var som din han valde själv sina kompisar bland människorna. Och för att inte tala om dom som ska ge någon godbit (i all välmening) men blir sura om dom inte får till dom brukar jag säga att dom ska gå till ngt Zoo

  • Birthe

   Det med att gå till Zoo skall jag använda! Folk säger, ja men det är hundgodis! Ibland hinner man inte stoppa dem innan de har handen i fickan. Lär ju hunden att tigga!

   • hmm

    Det allra värsta är faktist, att det kan finnas helt störda människor som ger hunden något råttgift eller något – aldrig att jag litar på hundgodis som någon främling bär med sig.. usha!

  • Jenkan

   Det där med ”gul hund” funkar inte särskilt bra tyvärr.
   Har gul sele med texten ”hund i träning”. Gång på gång kommer folk o ska klappa….utan att fråga.
   Blir lika trött varje gång.

 • Hanna

  Jag har svårt att se hur en scarf/väst skulle lösa ”problemet”. Människor idag respekterar inte ens munkorgar. Eller snarare respekterar inget som finns på en liten hund.
  Jag har gått med husky-korning och jrt som båda två hade likadana munkorgar. Husky-korningen gick människor omvägar runt. Jacken var såååå söt med sina lilla munkorg och när han gjorde utfall.

  Jag har delat blogginlägget på Fackbook. Att andra människor bara inte kan förstå? Jag funderar i perioder allvarligt på att ta med mig försvarssprej ut på våra promenader. Bara för att ge min hund det utrymme han behöver.

 • felippa

  Jag tror inte ”vanliga” människor vet vilken färg på scarfen eller haldbandet som betyder ”klappa inte hunden” skulle vara bättre med en väst där det står klart ocv tydligt. Jag är uppväxt med uppfödning av hundar mm och jag vet inte ens vilken färg som markerar. Folk i dagens läge har ingen respekt.

  • Vince

   Man kanske skulle ha ett halsband eller scarf där det står: Back off i bite! 🙂 Det kanske skulle funka..

 • Nicole Fhors

  Jo precis. Har också funderat mycket på det men det har ju tyvärr inte haft någon större genomslagskraft i Sverige då alldeles för få människor vet vad det betyder. Min tanke är att sätta en gul väst eller scarf med text på för att förtydliga.

 • Nicole Fhors

  Jag HOPPAS att folk åtminstone börjar tänka sig för om där är en väst med texten ”Klappa inte hunden” eller dylikt. Det räcker att dom stannar upp tillräckligt länge för att man som ägare ska ha en chans att reagera, vilket man ju inte alltid har när folk bara dyker rätt på. Men det får vi helt enkelt pröva och se. Jag kommer att skriva om det den dagen vi prövar och jag HOPPAS verkligen att jag kan komma med roligare nyheter då.

 • Nicole Fhors

  Nej just precis det är ju problemet. Jag tror därför också mer på att ha en gul väst/scarf där det står med text att man inte får röra hunden. Förhoppningsvis slipper man åtminstone 99% av alla klåfingriga människor.

 • Alexandra (Lucifer)

  bra där!

  även om jag själv inte har samma problem med min eller nja.. snarare tvärt om att lusse vill hälsa på alla, så är det ändå respektlöst att man inte kan tar hänsyn till dom som inte vill.. jag hade ärligt talat slagit den där idioten och yrkat på att han försökte ta min hund… (egendom) hade blivit såå förbannad.. i vilket fall. nästa gång vi ses vännen så kommer jag lägga detta i tanken för din vovve för jag kommer ihåg att jag kanske va lite för på men inget jag tänkte på då att det kanske påverkade stackars Eldar.

  nu vet jag det och jag kommer att dela ditt inlägg vidare på FB så alla kan ta del av detta och börja respektera varandra å hundarna!

  //Alexandra Penntrollet Chorsell men SH Lucfier 😛

 • Nicole Fhors

  Tack vännen och för att du delar vidare! Och du kan vara lugn – Eldar kände sig inte alls trängd eller obekväm på träffen på så vis. Du märkte ju säkert att han självmant gick fram när han sökte kontakt, eller vände sig om och helt sonika gick när han kände att han inte ville bli klappad. På så vis är det ingen fara 🙂 det är när folk tvingar sig på honom och han inte har möjlighet att faktiskt gå undan – eller ges möjligheten.

 • Lisa

  Jag tycker att det till en del handlar om kultur och gängse socialt beteende. Vi utgår från att vi visar välvilja och tar kontakt på särskilda sätt som man oftast inte ens tänker på. T ex säger vi ofta Grattis till den som väntar barn (fast livssituationen kan vara komplicerad), vi hälsar ibland på okända men börjar mer sällan prata i köer, vi utgår från att husdjur som katter, hundar och kaniner självklart kan klappas. Självklart har jag ändå lärt mina barn att inte klappa hundar de inte känner. Vi har själva flera. MEN: varför väljer du att ta en hund som är mån om sin privata sfär på ett tåg? Du skriver att du är trött på att hundens integritet inte respekteras. Välj trygga miljöer medan hunden bygger trygghet. Respektera att vår husdjurskultur ser ut som den gör!

  • Lena Gustavsson

   Vad menar du? Så nu måste man hålla reda på vad som är ”normal kultur”? Jag håller inte med om det du skriver att folk generellt utgår ifrån att alla husdjur kan klappas. Det är INTE normal kultur för mig. Sköt dig själv och skit i andra, se skillnad på mitt och ditt – är inte det också gammal fin kultur? Det vill säga: pilla inte på andras grejor, oavsett om det är deras väskor, barn eller hundar, eller lilla söta (?) gravidmagen, utan att fråga först, och respektera svaret. Enkelt.
   Sen tycker jag personligen att hundar ska vara hemma, och inte släpas med på alla arrangemang för människor, tex marknader, nöjesfält mm. Transport mellan hem och jobb, byte av hem vid semester, eller transport till aktivitet för hund och människa är en annan nödvändig sak.
   Och precis som du säger: uppfostra barn att inte klappa okända hundar.

 • Nicole Fhors

  Jovisst det är inte svart-vitt och vår kultur är komplicerad. Men allvarligt talat – jag måste väl ändå få kunna ha min hund på ett tåg utan att bli påhoppad? Det är en träningsfråga. Min hund är ung, inte ens året gammalt och tränas i olika miljöer för att bli tryggare.
  Han har absolut inga problem med att åka i tåg ens när där är fullsatt – tycker faktiskt det är ganska skönt – men under förutsättning att man låter honom vara ifred. Det är ju helt absurt att jag ska behöva acceptera att folk tycker dom får klappa ett djur bara för att det råkar vara ett husdjur. De är fortfarande inte allmängods.

  Du klappar inte en servicehund hur som helst. Fast den sitter på ett tåg. Inte heller går jag och klappar eller gosar med bebisar hur som helst – fast de är söta och gosiga – bara för att de är på allmän plats.

  Förlåt, jag menar inte att vara otrevlig, men det är en helt absurd sak att säga att jag ska behöva acceptera det bara för att jag har ett husdjur. Som hundägare måste jag kunna ta mitt djur på ett tåg, ett torg, nedför gatan, UTAN att folk tar för givet man kan strunta i vad ägaren säger och bara klappa hunden.

  Det är som att säga att man som tonårsflicka inte ska befinna sig på en fest där fulla pojkar finns om man inte vill bli våldtagen – för då får man skylla sig själv om situationen uppstår.

  • Helena

   Tyvärr hjälper det inte ens att ha en service/assistanshund med väst/täcke på med text:Arbetar- Stör EJ!
   Folk tar för givet att hunden är snäll o väluppfostrad.
   Fast man gång efter annan förklarar att hunden inte skall störas, kan folk inte hålla händerna borta.
   Och då har jag Rottweiler! Men den måste ju vara snäll om den jobbar!?
   Ja, hunden är snäll- Men Matte Bits!!!!
   Ser man lite halvgalen ut just vid den kommentaren brukar det hjälpa…. 😉

 • Jonas

  bra skrivet! har en huskey som verkligen alla måste fråga om dom får klappa, nej säger jag och går vidare, alla ser lika förvånade ut varje gång, samma om man möter andra hundägare som frågar om hundarna får hälsa, då frågar jag -varför? dom känner varandras dofter endå, så jäkla onödigt!

 • Hanna

  Jag kan även inflika en kommentar till Nicole´s. I Sverige har vi ett större hundägaransvar än vad föräldrar har för sina barn! *vansinnigt* Men jag som faktiskt har en ”knäpp” hund har enormt svårt att ta mitt lagstadgade ansvar om människor i min omgivning inte respekterar vad jag säger till dem.
  Den här gången råkade det inträffa på ett tåg. En annan gång inträffar det när du ska gå över ett övergångsställe. En tredje gång när du är på hundklubben.
  Precis som Nicole säger. Varför måste det vara en självklarhet att alla får lov att klappa på dina djur?
  Lika lite som det är ok, är det ok att gå fram till (o)kända gravid kvinnor och börja röra deras magar.

  • Emma

   jag håller också med. och då är jag ändå kattmänniska och tänker bara på hur jag möter främmande katter på gatan. en del plockar ju upp främmande katter och tycker de har rätt att gosa, och så blir de sura när katten rivs. tänk efter före? djur har också känslor? vår katt har varit väldigt otrygg men blir allt bättre, med hjälp av tryggt gos en masse, så nu visar han utan klor när han vill bort från en. men innan dess markerade han med klor om man inte noterade irritationen i tid, och de som struntade i hans signaler blängde då PÅ MIG för att jag ”inte har klippt klorna”. trots mina varningar om att inte slita upp honom och tvångsgosa hur som helst. sluta jävlas med katten så löser det där sig… det handlar verkligen inte om nån ”husdjurskultur” som nån föreslog, det handlar om brist på empati för djur, och brist på folkvett. så som beskrivs i det här inlägget, så BETER MAN SIG INTE.

 • Carina

  Jag blir också lika irriterad varje gång någon ska ta på min osäkra hane. De lyssnar aldrig på vad man säger!

  Där var en gång en kvinna gick fram till Lucas och skulle klappa honom. Då sa jag, ”nej, klappa honom inte för han är osäker”. Svaret jag fick var ”Amen det gör ingenting” och sedan bara sträckte hon sig fram och började ta på honom. Han blev jätterädd och gjorde utfall och först då slutade hon.

  Jag blir så irriterad när de inte ens lyssnar på vad man säger >.<
  BRA INLÄGG! Hoppas folk läser och lär!

  • nicole

   Standard-situation här.. Fy vad jag blir förbannad på sådana människor. Jag säger ju att dom ska hålla sig borta av en anledning, inte bara för att jag tycker det är kul att jävlas med folk.

   TACK

   • Kicki

    Scarfar eller saker hit eller dit, sånt SKA inte behövas. Om folk hade nån slags vett och frågade FÖRE de klappar en hund och sen alltid respekterade svaret de fick så skulle problemet inte finnas. Det är ju precis så enkelt. Tyvärr känns det ju i vissa fall även som en könsfråga. Hade killarna fortsatt klappa Eldar om det varit en man som sagt ifrån?

  • Marie Karlsson

   Det är så himla synd då folk inte respekterar vad hundägaren säger 🙁 Och tyvärr så kan de få konsekvensen att hunden får belägg för att främmande människor är otäcka, om många klappar hunden trots ett nej av olika orsaker. Har själv hand om en osäker hund, som tyvärr förstärks i sin osäkerhet om jag blir spänd. Tyvärr lätt att bli det om någon ska försöka klappa henne ändå. Skulle vara så mycket lättare om alla respekterar ett nej, så får hunden i stället se att främmande kan vara intresserade av hunden men ändå låta den vara 🙂

 • Olympia Thurfjell

  Bra skrivet av dig! Min hund är likadan. Tack och lov har jag sluppit dessa människor för hos honom så är inte tålamodet lika långt, där kan det smälla om man som okänd tränger sig på honom. Kanske slipper jag dessa för att min hund går under kategorin ”kamphund” och bär nosgrimma!.

 • marion

  Förstår dig precis… Varför tror folk att de har rätt att klappa? Det är lika lite tilllåtet som att sticka ner händerna i en främmande barnvagn…
  När vi åker tåg – framför allt på hemvägen, då vi båda är trötta, sätter jag ofta på min en mjuk munkorg. Lovar att inte många ens försöker konststycket att röra 🙂 men visst frågar de om han är farlig. Men de flesta tycks förstå när jag säger att han blir grinig då han är trött. Att munkorgen sitter där även för min skull, för att jag är trött och kanske inte 100% på allerten, behöver jag inte upplysa om tycker jag. Men munkorgen hjälper min hund att få vara ifred på tåg och bussar där det är trångt och han kan bli trängd.

 • Åse Rönnblom Gsson

  Det är tråkigt när folk inte förstår eller vill förstå… Tyvärr inte mycket man kan göra annat än att ”högt o ljudligt” påtala att man inte uppskattar vad de gör, så andra hör. Eller flytta på sig.

  Jag skulle inte tveka på att sätta en munkorg på min hund om jag visste att den kan ”snappa i luften” om folk kränker dess integritetsområde, speciellt när man åker ”kommunalt” eller är på offentliga platser där det kan bli trångt o folk närgångna.

  Dels för hundens skull – de är inte många som ens kommer på tanken att klappa en hund med munkorg, men också för min egen skull för det är ju jag som drabbas OM hunden snappar efter någon och denne anmäler hunden som ”farlig”.

 • Freja

  Det är konstigt det där, att det ska vara så svårt att höra vad man säger. Och det gäller oavsett om det är ett ”nej, du får inte klappa hunden” till ”nej, jag vill inte ha sex med dig”. Har själv erfarenhet av en osäker, söt hund som inte vem som helst kunde gå fram till, i synnerhet inte män. Vi gjorde vad vi kunde för att se till att ingen kom åt honom men det var ibland som att dunka huvudet i en vägg. Folk säger ”men åk inte tåg/buss/t-bana med hunden då om det är så jobbigt med folk som vill hälsa”. Absolut, men ibland har man inga alternativ! Jag hade tex inte körkort så när jag skulle ta hand om hunden (mammas btw, en omplacering) så var det kommunala transporter som gällde. Tryggast var han i mitt knä men var gång det gick förbi någon gällde det att vara på sin vakt för han kunde hugga i luften och det var inget vare sig han eller jag behövde. När jag hade min egen hund med hade folk svårt att greppa att det gick att hälsa på den ena men inte den andra hunden.

  Hundar ska tolerera vad som helst och det känns som vi är på väg åt det håll man ser i USA. Man ska kunna göra vad som helst med hunden och gud nåde om den lyfter en läpp eller det kommer ett morr.

  • nicole

   Nej men precis. Ibland finns där inga andra val. Och grejen den att det ju sällan är buss/tåg-resan i sig som är problemet – utan människor som inte lyssnar eller frågar först. SÅ svårt är det faktiskt inte att fråga om man får klappa hunden.

   Och jag håller med dig. Har haft så många diskussioner med människor som anser att min hund är aggressiv för att han morrar då och då, vare sig det gäller lek, varningar eller något annat. Det finns så många därute som verkar tycka att en hund ska vara så¨kuvad att där inte finns en egen vilja kvar, bara till för att lyda människan. Det är så jäkla befängt. Personligen är jag glad att min hund faktiskt KOMMUNICERAR – på så vis får vi människor alltid chansen att agera riktigt och om det sen då går fel har det faktiskt endast att göra med att vi inte lyssnat på hunden. Hellre en hund som morrar, än en som bits utan förvarningar.

   • Lena

    Du skriver så bra. Klart våra hundar skall morra. Det är en del av deras språk. Jag har tagit hand om en sexårig gråhund som vanvårdats. När han efter en månad vågade ha en åsikt och morrade gjorde jag glädjedans i trädgården. Att han morrar betyder öka avståndet och jag behöver inte oroa mig i träningen med honom då han kommer att tala om med sitt morr att nu går du för fort fram. det betyder att han får leva och jag fortsatt kommer att ha en hel kropp!! Så var glad varje gång din hund morrar!!!

 • Pierre Kamfjord

  Allt för ofta ser man personer som ”kan” hundar och som anser att hunden ska backa även på hundens revir. Mer än en gång var det på vippen att idioter nästan blev av med halva ändan när de gick rakt på min pyreneer. Idioter finns överallt.

 • Björn

  Jag har visserligen inga husdjur, men tycker att det var väldigt fint skrivet. En hund har väl samma rätt som andra att vara sig själv och bli lämnad ifred tänker jag. Jag tänker även att man vinner mycket på att låta hunden komma fram om den är nyfiken på vem man är…

  • nicole

   Jag har faktiskt bestämt mig för att göra något sådant. Men det är så himla trist att det ens ska behövas bara för att människor inte lyssnar på vad man säger till dom. Tack 🙂

   • Maria Bjørnstad

    Jeg skjønner hva som blir skrevet her.. MEN!
    Selv har jeg en spansk mastiff,en kosete nydelig hund med masse kjærlighet å gi. Vi tar også toget, og går turer. Hender vi drar der det er mange mennesker også. Men min hund er ikke så glad i ukjente mennesker, og han blir urolig hvis/når folk tar ut hånda for å hilse. Ikke mange tar seg tid til å lese hans signaler heller… SÅ MITT ANSVAR er å passe på at hunden min og mine omgivelser er trygge fra mine valg. Min hund biter ikke.. men han sier ifra. Men blir han skremtt nok kan han jo bite,han er en hund. En Nydelig og vakker hund, en litt utrygg på fremmede mennesker hun.. fast EN HUND! Vi bruker munnkurv når vi går der det er mye mennesker,fordi ikke alle respekterer, fordi små barn klapper først og spør etterpå, fordi MIN HUND ikke liker å bli klappet. VÅRT ANSVAR, kan ikke be andre ta ansvar for at vi tar med VÅR HUND på toget. Hvis noen blir skadd, så er det DU OG DIN HUND som blir ansvarlige. Og i verste fall.. Din hund som mister livet. Sånn er det bare!

 • Johan

  Det handlar om ren uppfostring. Dagens unga och lite äldre är så dåligt uppfostrade så det finns inte. När jag va ung fick man lära sig hyfs. Idag sitter alla päron med en var sin smartphone eller jobbar ihjäl sig istället för att vara med och lära upp sina barn.

 • Tony (Fotograf/Grundare Heavens Photography)

  Mycket bra skrivet och det är helt sjukt att vuxna människor inte förstår bättre, man blir ju nästan rädd när man läser det. Man skall alltid låta hunden komma fram själv och hälsa och inte tvinga sig på. Precis som man själv skulle gå fram till en vilt främmande person på stan och ruffsa han lite i håret, då hade man nog åkt på en smäll så det rök om det. För övrigt tycker jag du har en jättefin blogg om din hund, kul att hitta hit 🙂

  • nicole

   Tack för din fina kommentar och ja, jag håller helt med dig. Jag kan gå med på att barn inte förstår bättre (vilket också ofta är de vuxnas fel), men att vuxna människor inte tänker sig för mer…

  • Kaiza

   Väldigt bra skrivet om att ”rufsa en främling i håret”. Mina tre småttingar tycker inte heller om främlingar, varken människor eller hundar, utan vill vara de som tar första steget.

 • Zpider

  Har själv ingen hund, och är långt ifrån hundmänniska. Klappar nästan aldrig andras djur, speciellt inte utomhus, och förstår inte varför andra människor tror att det är så uppenbart rätt att göra det.

  Nästa gång så kan du kanske börja rufsa om personens hår, eller köra in handen innanför kläderna o mosa runt (för hundar är ju ändå ”nakna”) och se hur dem reagerar.

  Jag vill däremot lyfta lite på frågan om hoppande hundar, som din Eldar verkligen inte verkar vara, men man känner ju folk som har dem och de försvarar sig till skyarna att hunden är snäll o bara vill hälsa, men det är ju faktiskt något som jag skiter blankt i, och jag känner inte att jag ska behöva ta till våld för att någon annans hund inte ska hoppa. Jag är inte hundrädd som så, men jag avskyr när saker, människor, djur och insekter ska envisas med att vara för nära, och jag hoppas att det är en fråga som inte lämnas obeaktad i diverse hundklubbar.

  Tack för mig!

  • nicole

   Hej Zpider och tack för din kommentar 🙂

   Haha.. Nej, Eldar är då rakt inte någon hoppande hund. Har kanske hänt en eller två gånger när han var mindre, men inte alls på det sättet jag förstår du menar. Och jag förstår dig så väl. Inte heller jag, som ÄR hund-/djurmänniska uppskattar att bli påhoppad av främmande hundar hursomhaver. Och den där kommentaren om att ens hund är snäll.. Tro mig, den möter jag ofta. För just dessa hoppande hundar med mattar/hussar som inte gör något åt sina hundar – dom drabbar oss andra som har hundar också. Och visst – kanske är det sant att deras hund är jättesnäll, men om MIN inte skulle vara det då? Så sjukt fel kan det bli.
   Inte kul alls.

  • Frida

   Förstår precis. Jag tycker inte heller att hundar ska hoppa på folk. Även om jag gärna hälsar på hundar som vill komma fram och hälsa men bara om hunden själv söker kontakt.

   Men som hundägare stöter jag på ett annat problem med samma ursprung, brist på respekt. Jag brukar be folk att inte hälsa och låtsas som min hund inte finns för hur ska en valp eller unghund förstå att den ska vara lugn och hälsa försiktigt när alla människor den möter tjuter upphettsat i falsett och kastar sig på. Hunden tror självklart att det är så man uppför sig i en hälsningssermoni.

   Jag vill lära min hund att inte gå fram till folk och hundar när vi är ute och att inte hoppa men det är grymt svårt när man möter hysteriskt lyckliga hundklappare överallt. Skulle också vara tacksamma om det hundägare säger kunde respekteras. Speciellt när vi har det hundägaransvar vi har.

   Jag tror att alla ansvarsfulla hundägare upplever denna brist på respekt som ett problem oavsett vilken hund man har.
   Så stå på er och kräv den respekt ni/vi förtjänar för våra hundars skull.

 • Madeleine

  Hej! Förstår dig precis! Har haft två chow chowar, och dom vill absolut inte bli klappade mer än av deras närmaste. Stod alltid på mig och sa nej när främmande ville klappa. Det är mer än en unge som grinat för att de inte fått hälsa, hundarna ser ju så kramgoa ut. Men det har alltid känts viktigast att stå på sig för vovvarnas skull!

 • Tina

  Ja när ska människor lyssna?.jag vet inte hur många gånger jag sagt till min granne att inte släppa fram sin hund i min kopplade flock men nog gör hon likadant varje gång vi möts på promenad. Delar för jag tycker det är så bra skrivet. Tack för att du tog dig tid.

 • pernilla

  jag frågar om jag får klappa en obekant hund… men jag e ju vaksam när det gäller främmande hundar… får jag inte klappa kan jag ändå stå eller sitta på huk och prata med hunden så den själv får bestämma om den vill bli klappad eller inte

  • Kaiza

   Ägaren säger nej av en bra anledning och det är respektlöst att inte gå därifrån direkt och låta hunden vara ifred. Det kan vara nog så jobbigt och skrämmande med någon som bara står stilla i närheten. Det skulle jag tycka om en främling kom fram och ställde sig vid mig och bara pratade och tyckte att ”jag kunde väl svara när jag kände mig redo”. SLUTA MED DET!!!

 • Cicci

  Jag kommer ihåg för 9 år sedan när min sheltie var valp. Då var det en kvinna som kom fram och lyfte upp honom när vi var ute på promenad. Snacka om att jag blev chockad!

 • camilla

  suck dessa människor! kunde inte du flyttat dig förresten? skulle jag ha gjort,fast samtidigt va det jäkligt bra att han sa ifrån din hund!

  Hunden,katten,hästen osv måste för sjutton vilja själva- vill de hälsa så går de fram,vill de inte så ska de inte behöva göra det heller.

  jag hatar när folk inte fattar,inte lyssnar på vad ägaren. och i ditt fall varnade du och sa till dom att sluta och ingen lyssna.
  tyvärr hade du istället varit ebn kille och sagt ifrånb ,så hade dom lyssnat…sjukt men tyvärr sant….

  • nicole

   I vanliga fall hade jag givetvis flyttat på mig, men i det här enstaka fallet var det tyvärr inte möjligt. Jag gjorde en tidsmiss och blev tvungna att ta nästa tåg som kom, vilket var i princip tomt när vi gick på men blev fullt av folk senare. Vi stod alltså på ett rullande, fullsatt tåg och hunden var helt fine med det, låg halvsovandes på golvet, fram till det att killarna började tafsa på honom.

   Och ja.. tyvärr så är det nog så att hade det varit min sambo som varit ute med Eldar i samma situation, så hade nog ingen rört honom.

 • Annie

  Mycket bra skrivet!
  Har själv varit i dessa situation. De som faktiskt funkat bäst är att börja tafsa tillbaka. Klappar människan hunden på huvudet så gör du detsamma på människan. Folk blir väldigt fundersama och sedan kan en del i alla fall förstå hur hunden känner.

  • Jenny

   Vad smart!! =D
   Det ska jag testa nästa gång.

   Ska nog även göra det när det gäller att sticka till hunden saker. Våran hund är ju allergisk mot i princip allt.
   Så nästa gång någon ger henne något i smyg, så borde man ju sticka till den personen något som den är allergisk mot.
   ”Kom igen ät detta nu. Det är ju så gott”

   • Maja

    Fantastiskt bra skrivet!
    Vi kan inte gå upp till centrum där vi bor, med hunden, utan att riskera att han blir antastad!
    ”Problemet” är att han är för söt/vacker och i stort sett varenda människa vill fram och känna och klappa på honom!
    Det vill inte han!
    Jag känner igen mig totalt i den maktlöshet som beskrivs!
    Ett steg framåt och två bakåt, just som man tycker att allt börjar rulla på åt rätt håll!
    Tänk att det ska vara så svårt att låta bli att ”se utan att röra”!!!

 • Annicka

  Jag förstår precis hur du känner vet hur frustrerande det är. Jag har alltid haft flera hundar på minst 3 men oftast 4 stycken. De är små och söta och mycket mycket snälla och jag har lärt dem att ignorera mötande hundar men så mycket skit jag fått ta genom åren för att jag inte låter dem hälsa på andra hundar vi möter 🙁 Har fått höra både att jag är djurplågare och inte kan något om hundar!! Tro det eller ej men en av de värsta är hundpsykologen Renée Sjöberg. Trots att jag både vädjat och skällt så släpper hon fram sina Rodesian och säger att alla hundar går bra ihop och kan hälsa…… Det har ju inte med att göra för jag VILL INTE!!! Hur ska man få folk att fatta????

  • nicole

   Känns som en väldigt märklig grej att göra/säga från en hundpsykolog som förstår sig det minsta på hundar..

   Det handlar ju, som du säger, inte om huruvida hundar KAN gå ihop eller inte – men oavsett anledning som du säger NEJ till ett hundmöte eller klappande människor, så bör ju det respekteras. Det är egentligen DET som stör mig allra mest. Att ingen respekterar ett nej.

  • Lena

   jag är en blivande hundpsykolog men det är tyvärr ingen skyddad titel. Denna rene verkar mkt märklig. Har hon överhuvudtaget studerat hundar eller läst etologi??? Hundar skall precis som du säger kunna ignorera andra hundar och gå förbi. Det är du som ägare som bestämmer hur många hundkompisar dina hundar har. Jag har en spårhund som lätt får noskvalster= katastrof. Jag vill absolut inte att han skall hälsa på andra hundar. Han har sin flock och sina kompisar. Precis som oss människor vi hälsar inte på alla utan på vänner eller blivande vänner. Men vi kramar inte alla.

 • Cecilia

  Hade inte kunnat skriva eller säga det bättre!
  Sjukt att folk inte lyssnar när man säger NEJ!
  Vår puff tik är likadan , accepterar anda människor men vill INTE bli klappad av dem!
  Sist kom frågan ifrån en vuxen som jag sa nej till!
  Är din hund farlig?
  Nä , det är hon inte hon bara inte gillar att anda klappar på henne! Hon älskar ju sin familj , och där ingår inte du!
  Då borde hon inte få leva!!
  Blev svaret!
  Dessa människor som tror sig veta/kunna allt om min hund och förstår sig på henne blir jag lätt trött på!

 • zabina

  Så bra skrivet! Jag,hade precis samma problem med min,hund, fast man sa till främmande människor att inte klappa dem så blev dem förbannade när han klappade tänder efter deras händer…höll på att bli tokig ibland…

 • Ramona Puma Bliss

  Satan så bra skrivet, känner verkligen dedär, tyvärr… Kämpa på med träningen, låt inte sådana där människor suga musten ur er!

 • Synnøve Kjerstad

  Så himla bra skrivet och jag håller med till fullo!
  Vad är det som gör att vissa har så svårt att acceptera att man säger ifrån? Både som kvinna OCH hundägare!
  Kram och ge Eldar en liten go klem fra nabolandet.

  • nicole

   Tack. Det borde inte spela någon roll vem eller vad man är – ett nej är ett nej och det är otroligt sjukt att människor inte kan respektera det eller andra individer.

   Kram tillbaks

 • Linnea

  Nu har jag varit sparsamt utsatt för detta men blir lika jävla irriterad ändå. Har en tollare som är ett riktigt spöke, krånglar med massor av saker och vi miljötränar MYCKET. En dag när vi åkte buss satt vi längst bak och han var ganska nyopererad så jag hade sytt honom en tröja för att täcka såret så han skulle slippa tratt. Rätt som det är sätter sig någon jämte och börjar rufsa runt i huvudet på min hund och tycker han är sååååå söt i sin lilla tröja, han blir jätteglad och hoppar, flåsar, piper och tjuter. När.jag hade lugnat ner honom ruskade jag om personen jämte i håret och förklarade (med den obligatoriska bebisrösten) att min hund bits inte, men jag gör. Han satte sig och tjurade på en annan plats. Utmärkt för mig…
  Sen är jag rätt trött på andra hundägare som släpper fram sina hundar i tis och otid…

 • Millemullan

  Så bra skrivet!
  När jag var liten fick jag lära mig att ALLTID fråga först och sedan låta hunden komma till mlig om hen ville bli klappad. Detta är för mig en självklarhet och något jag för vidare idag till mina barn!
  Och jag kan absolut känna igen mig, både i situation som ägare och som hund. Ta bara en sån sak som när jag var gravid. Som gravid verkar man också ”per automatik” bli allmän egendom och alla får kladda oå ens kropp. Jag HATADE detta, främmande människor som kladdar. Så jaf förstår Eldar och alla andra hundar, vi har alla en personlug sfär, och det finns en anledning till att den kallas just PERSONLIG! Önskar fler kunde förstå detta!
  Lycka till och hejja Eldar!

 • sara johansson

  Mycket bra skrivet!
  Min mamma har 2 st hundar varav den ena inte heller ogillar människor men är osäker och visar det genom att gå undan.
  Trots att vi säger nej när folk kommer fram finns det de som vägrar lyssna, mammas granne är en av dem! En vuxen man som far fram som en jävla vettvilling och ska klappa! Alona backar och jag ställer mig framför och säger NEJ! med bestämd röst. Vill ju inte att hon ska fara ut och hugga honom men undrar ibland om det är då han skulle förstå?? Lycka till med Eldar!

  • Kaiza

   Jag förstår verkligen. När vi var nyinflyttade i ett radhusområde med mina tre hundar och var ute och gick kom grannen hem och då fick hans ena flicka för sig att hon kunde gå rakt fram till mina tre små hundar. Jag sa till ordentligt både till flickan och pappan. Han blev nästan arg och frågade varför jag hade sådana hundar som skulle angripa en liten flicka. Jag sa ifrån lika surt att mina hundar bara inte är vana vid barn och jag vill inte vara med om något tråkigt. Sedan dess har han varken hälsat på mig eller tittat åt mitt håll och inte heller mamman för den delen. De bara blänger surt.

   Förstår mig verkligen inte på detta! Bara för att de själva har hund innebär det inte att deras barn kan gå fram till vilken hund som helst, inte ens de allra minsta! Blir så innerligt förbannad. Och bara för att mina hundar skäller (och det låter argt) för att markera sin personliga sfär har nästan samtliga grannar börjat vända om när de ser oss och gå åt ett annat håll. Det gör ont i mig att de tror att mina småttingar som är världens snällaste skulle göra någon illa!! Hanen (den största som väger 12 kg) slet sig en gång mitt i ett ”raserianfall” och stod sen bara där som förstenad medan jag lugnt kopplade honom igen. Så aggressiv var han…

 • Malin

  Jag förstår verkligen inte att det ska vara så svårt att förstå!? En del blir ju skitsura när de inte får klappa heller, ska man hellre låta dem bli botna då för att hunden blir rädd och trängd? Eller måste man ens ha en hund som blir det för att få säga nej?
  Personligen så vill jag inte heller att min hund ska tro att det är helt okej att hälsa på alla heller, att alla älskar honom osv, för det finns de som inte vill bli hälsade på också. Det är ju jag som ledare som bestämmer vem som får hälsas på likväl att jag som ägare bestämmer vem som får hälsa på hunden.

  Nej, jag kommer vara jättenoga med att lära mina barn att man lyssnar på ägaren. Att man först måste fråga om man får hälsa och får man inte det så får man inte. Får man hälsa så gör man det försiktigt och på hundens villkor – man slänger sig inte på den osv.

 • Sara

  Superbra skrivet!! ska dela det där jag kan alla bör påminnas om detta lika mycket som nej mina hundar vill inte leka med dina…

 • Mona-Lisa

  Hej, bra skrivet, har själv två osäkra chihuahor. Det finns en organisation som heter Gul hund du hittar dem på FB dem är erkänd runt hela jorden. Vi får alla hjälpas åt att informera, själv tryckte jag upp affischer och satte upp i mat och djur affärer i stan jag bor i.

 • ellan

  Jättebra kommentarer ! Varför kan inte Millans devis slå igenom bättre: ”Inte se, inte röra, inte tala till” när man möter främmande hund? Skulle önska att det var så! Trots att jag har två människoälskande hundar vill jag avgöra när, var och vem de ska hälsa på.

  • Birthe

   Jag har bekanta vars hund hoppar på alla (och ibland nafsar hon också!), men jag använder mig av Cesars metod och mig nonchalerar hon. Ägarna är mycket imponerade men fattar ändå inte. Många ser Cesars program som ren underhållning utan att lära sig något.

  • nicole

   Nej men precis. Jag förespråkar kanske inte allt Ceasar säger och gör eller står för – MEN han har helt rätt i vissa saker.
   Jag önskar också att den devisen kunde bankas in mer i människors huvud.

 • Victoria

  Så himla bra skrivet!
  Jag har en cocker spaniel tik som är ganska reserverad, blir lika frustrerad varje gång någon försöker klappa henne utan att ens fråga mig, för hon är ju såååå gulllliig! De blir lika utskällda varje gång..

 • Linda Horn

  Säg att han bits nästa gång….. ”Får jag klappa honom?” ”Ja, om du vill bli biten så….”

  Sanslöst. Hade också en hund som var osäker och rädd för alla främmande människor. Det slutade med att han var rädd för alla, inklusive ”hans” människa, husse. Han fick vandra vidare i februari i år, för det var inget liv han hade. Jag försökte allt, men han var just en sån där jättesöt hund – korthårig chihuahua – så alla ansåg att det var fritt fram att böja sig över lille honom och klappa bäst de ville. Han skrek av rädsla, men alla tyckte bara han var söt….. Till slut sade jag till de som kom fram, att kommer ni närmare blir ni bitna. De tyckte jag var en dålig hundförare, som inte kunde ha pli på min hund. Suck.

  Hoppas det ordnar sig för er, Eldar är en mycket fin hund. Håller alla tummar och tassar för att du och Eldar åter ska få förtroende för folk.

  • nicole

   Tack Linda!
   Vad tråkigt att höra med din hund. Förstår det måste känts oerhört tungt.
   Och ja.. Folk lyssnar inte och när de inte gör det och det då vill sig illa så åker man på den ena utskällningen efter den andra som ägare. Trots att man försökt göra alla rätt.

 • Anna

  Jättebra att du tar upp det här.
  Men jag är rädd att det är ett problem som är svårt att lösa.

  Jag känner så otroligt mycket igen mig i Eldar.
  Jag är hundrädd.
  Men allt för vanligt är det att hundägare säger åt mig att min rädsla är obefogad, att just deras hund är så snäll, och om jag bara klappar den så blir vi kompisar. Men jag vill inte bli kompis med hunden. Jag vill inte vara ovän med den heller, jag vill mest bara inte vara i närheten av den.
  Och i somras blev jag biten av en hund (i hundägarens hall medan jag tog av mig skorna, ägare och ett antal andra var med så det var inte så att jag smög in i huset.). Kommentaren jag fick från ägaren: Bet han dig, det har han aaalldrig gjort förut, han måste han känt på sig att du inte gillade honom. Du måste visa honom lite respekt.

  För såväl hundrädda människor som reserverade hundar är det brist på respekt för oss och våra känslor. Samma respektlöshet genomsyrar hela samhället när ett nej inte är ett nej oavsett vem det kommer från, när man inte lyssnar till sin omgivning.

  Jag tror så att säga inte att problemet ligger i att folk inte lyssnar på just hundar och hundägare, jag tror att det ligger i att folk inte respekterar sin omgivning över huvudet taget och tror i all ödmjukhet att de vet bättre än gemene man.

  • nicole

   Tyvärr tror jag att du har rätt i att det är ett problem som är svårt att lösa – liksom cancer och hungersnöden – men där går att försöka skapa en större medvetenhet kring problemet och det är det jag vill åt. Att folk bara ska börja tänka efter lite. Och att vi hjälps åt att nå de människor vi kan för att öppna deras ögon.

   Jag förstår dig genom det du skriver och det gör mig lika frustrerad att läsa om hundägare som inte förstår hundrädda, som det gör att möta människor som inte förstår att min hund inte vill vara kompis med alla.

   Du har helt rätt i att problemet ligger djupare än det här – det är just det som är så svårt. Tyvärr.

 • jea

  Detta är ett verkligt dilemma.
  Ägarens osäkerhet kan mycket väl vara det som utlöser ett bett.
  Ägarens osäkerhet kan dessutom utmana den som antastar.
  Det man oxå ska tänka på är att den som vill klappa hunden vill visa att man gillar hundar, vilket ju man måste vara positiv till.
  Problemet är som så¨ofta bristande kunskaper om hur hundar funkar, men hur mycket kan vi egentligen begära.
  Om jag hade en hund som jag inte ville ha klappad av obehöriga hade jag använt mig av munkorg. Inte för att förhindra skada, det vore urbota dumt, utan för att munkorgen ger en tydlig signal. Och man kan lära en hund att det är skönt med munkorg.

  • nicole

   Visst är det så att ägarens känslor/energi spelar en stor roll också. Det blir en slags snöbollseffekt. Jag är väldigt väl medveten om hur mina känslor återspeglas av min hund och vice versa och jobbar enormt mycket med att försöka tygla mina egna känslor när vi stöter på hinder.

   Min poäng är inte att man ska sluta försöka träna sin hund till större trygghet etc – utan att det är så jäkla trist och respektlöst att inte lyssna när man som ägare försöker hantera situationen på det sätt som man anser vara bäst. Tex att en främling inte får klappa. Även om den älskar hundar – för det är ju inte det man är negativt inställd mot.
   TYVÄRR känns som att munkorg/väst med text är enda sättet att få folk att lyssna – vilket i sig är otroligt absurt.

 • Frances Nyborg

  Riktigt bra skrivet, jag dela omgående på fb.
  Har själv två hundar och tre katter varav ena hunden är supersocial och den andre försiktig. Av mina katter är en framme och hälsar medans två är försiktiga och helst kommer själva.

 • Nicole Fhors

  Micke missförstå mig rätt – jag menar inte att det är mer fel att tvinga sig på en kvinna än en man. Exemplet jag drog upp var för att jag drog en parallell till det som nyligen uppmärksammats i fallet med 15-åringen.
  Det är samma jädra respektlöshet och brist på empati det handlar om. Men absolut, det spelar ingen roll vad för nån levande varelse man är. Det är ändå fel.

  Jag ber dig bara att inte misstolka det exemplet jag råkade ta upp.

 • Alex

  jätte fin hund och visst är inte en hund en allmänhetsgrej men av alla saker jag lärt mig inom djur så vet jag att en osäker/rädd/nervös hund är oxå en farlig hund , du som chef/ledare bör träna bort detta ”nervösa beteende” men jag håller med om att folk behöver inte klappa så fort dom ser ett djur. men tänk om det kommer ett litet barn och ska krama denna hund när du inte ser? även om Eldar nu inte bet så hårt så tror jag att det känns nog mer på ett barn. Då ligger inte Eldar så bra till om föräldrarna vill anmäla/eller annat. att gå med en hund som man inte kan lita på till 200% är som att gå med ett skarpladdat med fingret på avtryckaren trots du inte tänker skjuta med det. och nu har jag inget emot hundar av något slag , gillar alla djur! men det finns så mkt mer att tänka på än hundens intrigritet

  • nicole

   Alex – som ägare gör jag mitt bästa för att träna bort beteendet, men det ÄR svårt att göra det när omgivningen inte lyssnar på det man säger. Jag tränar VARJE dag på att göra honom tryggare.

   Och sen vill jag att du har en sak i åtanke –
   ALLA hundar som bär på någon form av rädsla/osäkerhet/nervositet innebär inte att de är farliga. De KAN bli farliga när människor pressar dom över deras gränser, precis som en människa kan vara minst lika farlig om man inte lyssnar när den har fått nog.
   Just DÄRFÖR ber jag främlingar att inte röra vid hunden utan att fråga. Just DÄRFÖR ber jag dom att hålla sina händer för sig själv när min hund visar att han vill gå undan. MEN lyssnar man då inte på vad jag som ägare säger.. Då gör man ärligt talat något jävligt fel.

   Min hund umgås inte med barn utan att jag är med. Jag skulle inte utsätta honom eller barnen för det då jag vet att det kan vara en känslig situation. På samma vis berättar jag ALLTID för de som kommer hem till mig eller om jag tar med mig hunden hem till någon annan att låta min hund vara tills han själv vill hälsa. Det fungerar hur bra som helst om folk gör som jag säger.
   Och som förälder har man samma ansvar över sitt barn som jag har över sin hund.

   Man KAN inte lita på djur till 200% oavsett vad någon säger. Det kommer alltid finnas den där procenten som faktiskt gör dom till just djur – instinkten som vi människor inte kan rå på men kanske försöka dämpa.

   Det ÄR inte bara hundens integritet man tänker på – liksom jag skriver i inlägget – det är en säkerhetsfråga som gäller både hund, ägare och medmänniska.

 • Aroha

  Bra skrivet! Jag håller verkligen med om att folk är ohyfsade – jag har en pytteliten hund som är väldigt gullig men också väldigt osäker, och jag tappar hakan gång på gång över hur folk bara går på och sticker fram händerna och tar i hunden, t.o.m. när jag har henne i knät eller i famnen.

  Men det som jag ville säga, även om det är lite vid sidan om ämnet (som ju egentligen inte handlar om kommunikation mellan människa och hund utan om kommunikation mellan människa och människa!) är att i slutänden måste ju målet ändå vara att träna hunden så att den kan klara av sådana vardagsföreteelser. Inte för att det gör det OK för folk att vara påflugna, men för hundens egen skull och för ens egen sinnesfrid.

  Det lät som att Eldars ägare jobbar på detta. Min hund är sex år med en brokig historia, flera omplaceringar etc, och vi jobbar på att hon ska kunna börja lita på mitt ledarskap lite mer så hon kan känna sig trygg, men jag vet inte om hon någonsin kommer att bli ”perfekt”. Troligtvis inte.

  Vi är ju ytterst ansvariga för våra hundars agerande och reaktioner, och även om varje ansvarig hundmänniska vet att djur alltid till någon grad är oförutsägbara, så tycker jag, och jag tror de flesta av er håller med om, att man är skyldig att göra sitt bästa för att hunden ska funka och vara trygg i vardagssituationer, om man nu vill ha den med i sådana och det brukar man ju vilja.

  Fram tills man uppnår det, eller om hunden inte är kapabel att komma dit, så ska man självklart få sina önskningar respekterade av sina medmänniskor. Det handlar ju som sagt inte om hunden, det handlar om respekt mellan människor.

 • Jenny

  Tråkigt att läsa att människor beteer sig så! Tyvärr känner jag igen det exakt för min hund är likadan. Man ska inte behöva klä på hunden en stor dräkt där det står rör mig inte. Jag har en sak som jag säger till folk som ska klappa Disco och hon drar sig undan. Hon känner inte dig så varför ska hon tycka om dig.
  Jättefin hund i alla fall och hoppas att folk kan låta bli och acceptera ett nej! 🙂
  Matte och husse är alltid bäst!!

 • Veronica

  Usch; ja verkligen helt galet hur många människor agerar mot andras hundar ute, oavsett om det är i stadsmiljö eller skog & mark. Har bemött allt från folk som inte ens hälsar på mig först utan ”går direkt på” min husky. Medan man märker hur de som själva har hund och är hundvana OFTAST kör på Milan metoden elr liknande. Kan fortfarande behöva påminna vänner och bekanta om hur man hälsar på en hund och att det tar tid och inte bara rusas fram när man möts ute.
  Sen har alla hundar olika behov man får acceptera vid ett bemötande.

  Bra att du står på dig och att du är en stabil hundägare med rätt facit! 🙂 Jättefin vovve med!

  /Veronica, Husky Adventures

  • nicole

   Hej Veronica och tack för din kommentar 🙂 Jag/vi jobbar ständigt på vår stabilitet som hundägare.

   Det är ju just det. Folk säger att man inte ska ta med en hund man inte kan lita på till 200% till offentliga platser – men samma saker händer ju oavsett var man är.

   Jag är glad det finns vettiga människor därute också, som faktiskt lyssnar och/eller har vett nog att inte tränga sig på hur som helst.

 • Mattias Strömberg

  Jag kan hundar. Uppvuxen med hundar och älskar de här 4-benta varelserna. Har svårt att låta bli dom helt enkelt. Trots detta, så vet jag om att hur mycket jag än vill leka, busa, klappa och gosa med hundar, så måste jag vänta till hunden själv tar initiativet. Jag kan fråga om man får ”hälsa på hunden”, men bara för att ägaren/ägarinnan säger ”ja” innebär inte det att hunden vill bli hälsad på eller få uppmärksamhet. Kontentan av det hela är att när hunden säger ”ja”, då klappar jag.

  • nicole

   Precis. Jag funkar likadant. Är världens djurtok – älskar dom – men skulle heller aldrig falla mig in att tvinga mig på dom om dom absolut inte vill ha med mig att göra. Jag frågar också alltid och väntar på att hunden tar initiativ – och gör den inte det så accepterar jag det. Då kan jag faktiskt betrakta den på avstånd och visa min djurkärlek på det viset istället.

 • Emma

  Bra skrivet och förvarnat bra att det uppmärksammas!
  Har en tik som är rätt lik din hund. Så länge folk låter henne vara så är de inga problem. På allmänna platser är hon tyst, lugn och bryr sig inte om andra hundar. Hon stör ingen. Och just därför Blir jag så arg när folk inte kan respektera dem som individer. Blev en gång överraskad av en kvinna som gick ifatt mig och min hund (som lugnt gick bredvid mig, kopplad) bakifrån, böjer sig ner och ruffsar om henne i pälsen. Vi blir båda överraskade och Fia vänder sig om och hugger efter kvinnan. Hon blir då arg och tycker det är oansvarigt att jag har med mig en folkilsken hund på offentlig plats. Vad har folk för syn på hundar egentligen?!

  • Ella

   Förlåt men jag kunde inte hejda ett leende. Det är så sjukt bara att folk verkar tro att det är helt ok att överraska en hund bakifrån! Det är ett typexempel på hur fel det blir!

  • Caroline

   Emma, jag undrar hur hon reagerat om du klappat henne i baken sådär lite ”gulligt” 😉
   -Vadå, det ska du väl kunna tåla, du som har en sådan fin bak!
   -Du borde inte få vistas på allmän plats om du inte tål sådant!
   Tyvärr känns det som om det är enda sättet att få människor att förstå det olämpliga i sitt beteende :/

   • Aya

    Gäller inte bara hundar utan även om man själv sticker ut. Brukar sminka mig och har ”konstigt” hår (färgat turkost) vet inte hur många gånger folk bara ska peta på ens hår eller testa om ögonbrynen sitter fast…. Funkar gult band på mönniskor med? :p

    Nu mera brukar jag peta tillbaka 🙂

 • Elin

  Fantastiskt inlägg, du beskriver det så bra! Har exakt det problemet, med min australian shepherd, som folk tenderar att anta ska tolerera de mest klumpiga närmanden. Tyvärr var jag dålig på att säga ifrån i tid så han känner ofta att han måste avskräcka människor som ”riktat in sig”.
  Men iaf, stå på dig! Våra hundar är inte till för andras behov av att klappa hund! Brukar jämföra det med scenariot där en främmande människa kommer fram och kramar en på stan, hur reagerar man?

 • Linda

  Jag förstår inte heller den här synen på att djur är allmänegendom och man ska alltid vara villig på att alla ska ställa upp och klappa sina djur.

  Jag har tvärtom problem med mina hundar för de är översociala och ÄLSKAR människor. Men bara för det betyder inte det att JAG alltid vill att folk klappar de, dels blir de lätt hysteriska och dessutom är inte alltid jag på humör att ha massa människor som ska klappa min hundar och fråga frågor osv.
  Men det är svårt att säga nej när hundarna bokstavligen står och tjuter för att de själva vill hälsa på den som frågar….Och jag tycker dessutom det är jobbigt, för det spär på det här med att alla hundar vill klappas..

  Det värsta var när vi var ute och seglade och hade lagt till med fören mot bryggan. mIna hundar hade precis tagits av flytvästen för att vi skulle gå iland, men jag höll på att lägga ned saker i sittbrunnen. Mina hundar går fram till fören, vilket i sig inte är ett problem, problemet är tanten som går förbi och ställer sig precis framför de och typ ”Men åååååh så söööta huuundar!!!”, och mina hundar blir ju direkt Åh en människa! och börjar göra ansatser för att hoppa över. Tror ni människan tar ett steg tillbaka och ignorera hundarna när hon märker att de blir nyfikna på henne? Nej hon börjar prata med de ännu mer ”Men har ni inga flytvästar!!” osv… Jag hinner som tur var fram och kan ta tag i mina hundar innan de druttar i. Värsta var att jag sedan märket att hon hade hund själv..

 • Louise

  Jag älskar hundar och har alltid tagit hand om vänners, släktningars och bekanta hunder hela livet och när jag var liten var det just en siberian husky. Även om jag bara tog hand om honom några timmar i veckan så förstår jag vad du menar med att de är så snälla att de bara markerar, de är inte som många andra hundar att börjar nafsa, rivas och bitas ordentligt.

  Jag bodde nyligen hos familjevänner som hade två reserverade hundar, de gillade mig snabbt men mamman i familjen var verkligen chockad för annars har de väldigt svårt att vara lugna i främlingars sällskap!

  • nicole

   Ja, dom märker snabbt när där är en människa man kan känna sig trygg med. Eldar reagerade just så på min bästa vän och likadant med en vägarbetare som jobbade i ett par veckor här i närheten och som vi alltid gick förbi på morgonrundan 🙂

 • Louise

  Och han är otroligt fin din Siberian, han påminner om den jag tog hand om 🙂 jag har alltid velat ha en sibieran när jag blir lite äldre men vågar inte ha en i lägenhet, bor du i hus? 🙂

  • nicole

   Tack Louise 🙂
   Vi bor faktiskt i lägenhet i Stockholm, men i ett lugnare område där vi har väldigt nära till skog och vatten. För Eldar funkar det jättebra att bo i lägenhet, liksom för de två andra huskysarna vi umgås med i vårt kvarter. Men det är ju olika från individ till individ förstås 🙂
   Däremot vill vi gärna flytta ut mer på landet och till hus med ordentlig tomt som han kan få springa på – och sen skaffa fler huskys 😉

 • Nena

  Jag är allergisk mot alla pälsdjur och ignorerar i de allra flesta fall djuren, men det verkar ha motsatt effekt på dom, för de älskar mig :p
  Jag tycker extremt mycket om djur och det kanske är det som skiner igenom och att jag aldrig ”går på” 🙂
  Håller med om det där med hoppande hundar – jag är ALLERGISK och kan bli jättesjuk om en hund hinner slicka mig i ansiktet innan jag dragit mig undan.
  Vi ska väl respektera varandra, vilken art vi än är? 🙂

  Bra skrivet också, det är delat på FB dessutom, för den kan gälla för ALL respekt 🙂

 • Erica

  Jag känner igen mej.
  Hade Dalmatiner när första 101 dalmatiner med riktiga hundar kom ut. Min hund gillade inte främlingar och ffa inte barn. Det fick bli mycket tidiga eller sena nattpromenader. har sen haft många omplaceringshunder som varit reserverade mot människor och det är ett litet helvete när alla ska fram och klappa eller bara släpper fram sin egen hund för ” de måste ju få hälsa”!!!! I h-vete heller om jag känner att min hund inte är på humör så måste jag få säga nej. För skulle min hund bita då är det ju mitt fel trots att jag sagt ifrån.

 • Helle J-son

  Precis samma sak kände jag om min bebis när jag fick barn, det spelade ingen roll vad man än sa, folk dök ner i vagnen och skulle ju bara gulligulla lite. Till slut använde jag myggnätet oavsett vad det var för väder eftersom det då inte gick att dyka ner i vagnen, det är nästan lite synd att man inte kan stoppa ner hundar i vagn och sätta på ett myggnät över som skydd mot alla klåfingriga nissar. Nu är mitt barn två år gammalt och jag är noga med att nej betyder nej och att man ALLTID måste fråga ägaren innan man klappar eftersom det är ju tex inte alla hundar som vill bli klappade, som er hund, men det finns ju faktiskt hundar som inte är snälla på riktigt, vi har en sådan helknasig tax här på gården som barnen inte får röra eftersom hon vaggar helt lugnt fram, tittar bedjande på en och när man böjer sig ner och klappar så klipper hon ihop blixtsnabbt. Hon har alltid varit sådan och är 15 år gammal nu så hon lär knappast ändra på sig.

  Här i området satte någon upp lappar om att om det sitter en gul rosett eller gult snöre överhuvudtaget på hundkoppel ska man ge hunden utrymme och inte peta på den. Jag försökte sprida den infon så gott jag kunde då jag tyckte det var genialt. Finns liknande i hästvärlden – där sätter man en röd rosett i svansen på hästar som sparkas. Så alla som håller på med hästar vet om att där är en häst med rött i svansen – håll avstånd. Försök hitta denna information på nätet, skriv ut och sätt upp lappar.
  Sätt på en reflexväst på hunden där det står KLAPPA INTE MIG eller liknande. Det är synd som sjutton att det ska behövas, tyvärr finns ju dessa respektlösa nissar överallt.

  • nicole

   Åh jag har också hört om det där med gula hundar och det är så synd att det inte fått större genomslagskraft här i Sverige. Men tack för tipset! Absolut värt att skriva ut info och sätta upp och åtminstone ge det ett försök. Väst kommer att åka på nästa gång vi måste ta oss in till stan, vilket jag i ärlighetens namn gärna undviker inte bara för hundens skull, men jag slipper helst stan själv också haha..

 • Marlen

  Jag vet precis vad du pratar om och samma sak har retat mig nått så oerhört under åren.

  Jag har en hund som är rädd och osäker för att hon innan hon kom till oss fått stryk av en man. Vilket innebär att hon idag är rädd för alla okända män. Hon skäller och ibland morrar på dem och vill helst bara gå någon annanstans. Låter man henne vara och bara ignorerar och går förbi lugnar hon ner sig efter ett tag, men går man mot henne och ”försöker bli kompis” så blir det bara värre och värre. Och tyvärr är människor funtade så att de går närmare och närmare ju mer hunden skäller. ”de vill ju bara att hunden ska lukta på handen och bli kompis”. Jag säger NEJ NEJ NEJ NEJ, men inget funkar.
  Kommentarer som ”jag vet vad jag gör”, ”hon kommer nog lugna sig” etc etc dyker upp hela tiden.

  Jag skiter i om du har fött upp hundar själv, eller om du har haft massor av erfarenhet av hundar tidigare. Säger jag NEJ ska du ge fan i min hund, svårare än så är det inte.

  Och nej jag tar inte med min hund någonstans i onödan och det är inte på offentliga platser problemet varit heller, det är i MITT hem. Och om inte ens folk jag känner kan respektera vad jag säger åt dem hur tusan ska jag få okända människor att göra det?

  Och till er som säger att man ska träna bort sånt här beteende så kan jag bara säga en sak. JA man kan träna bort det, men för att göra det så krävs det att man utsätter hunden för situationer där andra människor finns och för att kunna göra det måste man bege sig ut på offentliga platser. Och på offentliga platser finns dessa idioter (ursäkta språket) som inte respekterar ett nej. Och i och med att folk inte respekterar ett nej och kommer fram och stressar hunden så förstör de träningen jag håller på med. Och med andra ord försvårar de för mig när jag försöker lära min hund att människor inte är läskiga.

  Så slutsatsen måste ju vara att fråga om du vill klappa, får du ett nej så gå din väg. Träffar du på en hund som verkar arg/rädd/skällig/morrar osv, låt hunden vara ifred och gå din väg.

  Det är inte offentlighetens jobb att ”bli kompis med hunden”. Det är ägaren till hunden som bestämmer över sin hund!

 • Jenny

  Men fy fan va rätt! Har själv en såndär ”pluttenuttesötishund” som det tydligen är helt okej att gå direkt fram till och klappa! Nu är hon som tur är väldigt människokär så hon har aldrig bitit, eller ens skickat varnande signaler mot en människa.
  Häromdagen var jag ute med henne, hon står och nosar på något av alla en miljard superintressanta löv. Helt upptagen i det. Då dyker en vuxen (!!) man på henne och klappar henne. Hon rycker ju till, för hon var inte alls beredd på det! Jämför själv, när du står och fokuserar på något och någon knackar dig på axeln. Man skiter ju nästan ner sig!!

  Förrutom detta är det lika irriterande när folk kommer fram och säger ”ååååh vilken gullig hund *klappaklappa*” utan att fråga mig först. Jag försöker verkligen träna hunden att man INTE hälsar på någon utan mitt godkännande. Hur omöjligt är det när precis alla man möter springer rakt fram till henne och klappar? Jo väldigt!

  Som tur är finns det en del vettiga, som iaf frågar först. Jag brukar alltid låta hunden hälsa, men efter att först ha fått mitt ”godkännande”. Ibland passar det inte, och då förstår folk det (tex om vi är uppe i någon annan träning).

  Men ja… nej fy jag blev bara så irriterad, var tvungen att skriva av mig. Tack för att du skrev detta, och att det delas så friskt på facebook nu, så fler förstår!

 • tessan

  väldigt bra skrivit. har själv en väldigt söt huskey/golden korsning.. bara för att hon är mer lik en golden tar alldeless för många förgivet att hon är snäll mot allt och alla.

  • Jenny

   Haha, är det inte golden som är den ras som ansvarar för flest bitskador i Sverige? Ingen kritik som dig, men mot alla som tror att alla golden är snälla hundar ”bara för att det är en golden”.

   • Jenny 2

    Jo det stämmer.
    Däremot finns det fler som äger Golden än andra raser, så statistiken blir ju lite missvisande.

    Samtidigt är det tyvärr så att när en Golden biter, så är det mer accepterat och ”Eftersom det var en golden som bet, så hade den nog en bra anledning.” än när en lite mer ”skrämmande” ras som t.ex de som hör till myten ”kamphundsraser”.
    Tråkigt men sant.

 • Josefina

  Jag förstår precis vad du skriver.
  Hade en shetland sheepdog hane som var osäker och rasen i sig är dessutom kända som reserverade. Han tillhör en mindre ras och i mångas ögon klassades han som väldigt söt dessutom, vilket inte gjorde saken lättare.
  Att folk skulle mer eller mindre bara slänga sig mot denna lilla, söta kille, gjorde att hans osäkerhet successivt ökade. Han började se både barn och vuxna som nått slags hot. Skulle vara mycket mer uppskattat om folk samtalade med ägaren bättre innan, samt faktiskt Lyssnar på det man säger. Man känner sin hund bäst själv och skulle dom lyssnat, så hade jag kunnat jobba fram en Trygg hund istället.

 • Nancy

  Jag tycker det är jätte bra att det är någon som äntligen tar upp detta är själv så sjukt sur och irreterad på folk som inte lyssnar när man säger nej och bara för det så har det även slutat i för tråkiga siuationer.
  Kan folk inte bara ta och förstå att nej är ett nej och man ska alltid ta och låta hunden ta insiativet och hälsa.

 • Louise (2)

  På hästar som kan sparkas har man ett rött band i svansen för att varna för att man ska komma för nära när man rider, så varför inte ha något liknande för att signalera på hundar? Det är synd att det ska behövas dock, men det kanske kan underlätta. Och Eldar är verkligen jättefin. Jag kan förstå hur han känner det när främlingar klappar honom, jag gillar till exempel inte när folk man träffar första gången kramar mig, jag vill lära känna dem först. Fast ingen skulle nog betrakta det som självklart att bara gå fram och krama en människa xD

  • nicole

   Tack Louise 🙂 Jo det finns ju faktiskt gula hund – som fungerar som rött band på hästsvansen – men problemet är att gemene man inte förstår vad det betyder och inte ens många hundägare gör det i dagsläget i Sverige. Men jag har själv funderat på att testa det i alla fall, men kanske lägga till någon text på en väst eller scarf.

   Och så är det ju med min hund – han har inte allt något emot människor i sig – men han vill inte bli påtvingad att hälsa på folk.

 • Michael

  Jag har en hundvalp som blivit omplasserad hos mig, av rasen pittbull. En mycket mysig och trevlig hund, men misstänksam mot främmande människor, då hon int litar på dem. Vid ett tillfälle när jag kom gående med henne, hörde jag hur det kom någon springande bakom oss och då jag vet att en sådan sak triggar upp henne, så gick jag åt sidan upp på en gräsmatta för att låta den som kom kunna få komma förbi, men främst för att låta henne se och ha sitt utrymme som behövdes! Det var en kille i 20 års åldern, inte kanske helt nykter som sprang förbi. Men hon blev rädd och började att skälla mot honom, fast det skillde säkert 10-15 meter. Då stannar han och börjar att smacka, pussa och andra läten för att tro detta skulle få henne lugnare!! Så jag sa att kan du vara snäll och bara gå! Då vände han för att gå, stannar och säger ”vadå bara gå?!!”. Då säger jag att hon gillar inte främmande, så skulle du kunna vara snäll att gå! Då ställer han sig och skriker ”JAG ÄR INTE RÄDD FÖR SÅNNA HUNDAR!!!”…….
  Då tänder jag till! Och säger till honom ”Det är inte hunden som du skall vara rädd för, UTAN mig!”.

  Då gick det tydligen in, så han gick.

  Men hur full eller dum man är, så en hund som skäller brukar oftast inte betyda, ”Kom Jag vill leka med JUST DIG!” . X/

  Men vad man skall göra för att folk skall lära och förstå, även om man ber dem snällt, det vet jag inte?!

 • Helena

  Helt otroligt. Vart i h-vete har det sunda förnuftet tagit vägen? vad är det som händer? Tycker allt fler människor saknar rim och reson, och agerar likt idioter. Overkligt att en sådan här text ens ska behöva skrivas.

 • Liisa

  Du har satt ord på det jag så många gånger tänkt skriva om, tack, tack, tack! Delar det här inlägget med hela världen, det är så himla viktigt.

  Har själv en tik på 7 månader som älskar människor och djur – så länge hon får bestämma hur nära dom får komma. Tyvärr finns det alldeles för många som inte förstår henne som gör att vi kämpar med samma sak om och om igen. Gånger tusen. Tack, tack, tack och tack igen för denna underbara text. Hoppas detta kan spridas och ge fler människor förståelse för det här. Kram!

 • ida

  Hej!! Bra skrivet! Ja man blir bara förbannad helt enkelt. Låter aaaaldrig någon klappa mina hundar såvida jag inte haft en konversation med personen i fråga först. Då brukar dogsen vara tryggare. D värsta är folk med barn som låter barnet traska mot mina hundar å samtidigt frågar om dom är snälla. Då brukar jag faktiskt säga till på skarpen. ”Ja dom är snälla, djur är inte elaka. Men oavsett vad jag säger nu så vet man aldrig hur en hund reagerar. Dom är djur.. kanske bäst att lära ditt barn att ALDRIG gå fram till främmande djur. Så nej hon får inte klappa. Nej.” Man blir så trött!!!!! Kämpa på!! Kram

 • Linnea

  Just de där har hänt mig också, Min hund är väldigt markerande när det gäller fulla män, han blir väldigt stressad och rädd. En kompis till mina föräldrar var här hemma och drack, och min hund morrade och morrade men personen vägrade att ge upp även fast jag sa att han skulle låta honom vara, men gick mot honom och skulle hela tiden försöka klappa honom, men sen fick min hund nog och högg han i handen och jag tycker inte synd om honom alls, för min hund var så stressad och rädd så han stod mellan mina ben och visste inte alls hur han skulle bete sig. Den personen min hund bet i handen har varken jag eller mina föräldrar sett sen dess. Jag blir så frustrerad när folk inte fattar att en hund visar när den inte vill bli klappad på eller inte vill bli hälsad på. Det är så synd att en hund ska behöva hugga eller till och med bita någon för att en person ska fatta att den inte vill. Den sidan på sin hund vill man inte se överhuvud taget, men tyvärr finns det folk till allt och ingen verkar använda den lilla hjärna man föddes med.

 • Linda

  Har själv en hund som är rädd för folk och tar till tänderna om folk försöker klappa. Som tur är har folk blivit rädda när de inte lyssnat på mig då han skäller ut de och visar att han inte vill. Dock synd om han som ska behöva tala om för folk vad han tycker när de inte bara kan lyssna på mig. Får väl säga till folk att han har rabies eller nått 😉 Gul markering i kopplet kör vi på och jag har satt upp lappar om det i kommunen i hopp att ngn ska lära sig detta 🙂

 • Lena

  Vilken tur man bor på landet. Sen går jag ofta ut med ett pack hundar, inte många som vill klappa då. Jag gör lite tokiga saker ibland om folk inte lyssnar. Säger att hunden har skabb. Är ilsken och hugger. Har lärt dem skälla på kommando. Låter inte så där klappvänligt när en karelarhane ger hals.
  Ett annat problem är alla de som vill ge hunden ngt gott. Mitt råd i det fallet är ha en gottpåse med och ge till vidhängande unge.
  Nej jag är ingen snäll person när det gäller mina hundar. Men jag går inte fram och klappar barn på huvudet heller.

  • Jenny

   Det där med att folk alltid ska ge hunden saker känner jag också igen.
   En kompis hade en hund med svåra tarmproblem. Det var operationer och kortisonkurer.
   Han tålde verkligen inte något annat än hundmat. Ändå skulle folk sticka till honom massa saker ”det är ju så synd om honom. klar han ska få en bit.” …..”NEJ!!”

   Och samma med vår hund nu. Hon tål nästan ingenting utom sin egen hundmat och ändå ska folk ge henne massa saker. Det är INTE snällt mot henne alls. Hon får 4 sekunders lycka av att smaka något gott, sedan 2 dagar fyllda av magknip och att springa ut var 5e minut för att hon har diarré.
   TÄNK människor…snälla. Tänk lite längre än näsan räcker ibland.

  • nicole

   Nej precis – ingen försöker sig på att klappa här heller dom gånger vi är ute tillsammans med andra hundar och SÅ skönt det ska bli den dagen vi har råd att flytta ut till hus på landet och skaffa oss fler.

   jag förstår varför du inte är snäll när det kommer till hundarna – jag börjar bli likadan. Så jävla trist att det ska behöva vara så, men om det är enda sättet att göra sig hörd på… Vad ska man göra?

 • Diana

  Det kunde lika bra ha varit jag som skrev det här. Känner igen mig och har sagt samma sak länge. I början trodde jag att det var min hund det var fel på. Men med rätt utbildning så har jag hittat ett sätt att jobba med henne på. Nu har jag mer problem med människor än med min hund. Hon gör precis det hon ska och ”talar” om för folk vad som gäller men oftast så lyssnar dom inte på henne. Och inte på mig heller. Så jag vet precis vad du pratar om. Riktigt bra skrivet!!

 • Pernilla

  så skönt att du skriver detta! har själv en rottis på snart ett år som vi fick när hon var 5 månader när vi hämtade henne verkade hon som världens gladaste hund men det visade sig att hon som haft den inte gjort det hon skulle och vi står nu här med en hund som är rädd för nästan ALLT (hon älskar andra hundar som är lugna) speciellt främlingar hon gör inget mot dom men hon SKA bort och när man försöker förklara det för folk som ska klappa eller hälsa eller har en hund som är för ”på” så säger dom bara att hon måste bara lära sig. saken är den att när dom gör så går vi tillbaka 5 steg och får börja bygga upp hennes självförtroende igen!

 • Emil Jönsson

  Tur att man har en hund som vill bli klappad av alla, men retar mig mer på folk med hund som tror att min hund vill leka med alla…Min hund är väldigt reserverad mot nya hundar, och kommer dom för nära så blir det slagsmål, men likförbannat ska folk släppa in sin hundar i rastgården dom gånger man besöker en sådan trots att jag säger till dom att dom kan vänta dom minuterna det tar för min hund att springa av sig och göra sina behov. Och sen när dom släpper in dom och det blir slagsmål, ja då är det mitt fel för min hund är farlig…Grrr…Tur man bor mitt ute i ingenstans så man inte är i hundgårdar mer än man måste…

 • Catrin

  Om man vet att ens hund kommer att vistas mycket bland folk så är det ens skyldighet att förbereda hunden så att denne kan leva det liv man tänkt åt den utan stress och rädsla. En hund som är skygg men tvingas vara bland okända människor blir osäker och stressad.

  Så istället för att lägga ansvaret på omvärlden så tar man sitt ansvar som hundägare och förbereder den för det liv den ska leva eller anpassar sitt liv efter den hund man valt att äga. Om man nu ska ha sin hund bland folk jämt så bör man tänka igenom sitt val av ras och undvika raser som tex Husky där antalet skygga individer är många.

  Husky och andra raser som präglats av arbete nära få människor och långt från stora städer mår bäst av att inte utsättas för den typen av stress. 

  Så om din hund inte gillar folk och du inte gillar att folk närmar sig din hund, undvik befolkade platser. Eller jobba med det. Folk gillar att klappa hundar.

  • Jenny

   Jag kan hålla med dig till viss del, samtidigt som det ibland är nödvändigt att vara på befolkade platser för att träna hunden.
   Om man aldrig utsätter den för befolkade platser kommer den heller aldrig lära sig klara av det.

   Däremot behöver folk lära sig lyssna.
   Om jag säger till någon flera gånger att aldrig gå bakom rumpan på våran häst t.ex och de ändå går dit bak, så får de faktiskt skylla sig själva om de får en spark. Då har de förhoppningsvis lärt sig något.

   Samma gäller mig. Om någon säger till mig att ”gör inte sådär” och jag ändå nödvändigtvis måste vara motvals, så har jag också själv satt mig i den situationen och får då själv ta ansvar för vad som händer. Spark, bett, påkörd ja vad det än nu må vara.

  • Peppe

   nu var väl inte problemet folksamlingar utan folk som inte kan ta ett nej eller det som vi har upplevt att folk är på väg in i en klapp när man säger nej!?
   man kan inte få allt man vill! jag vill ha en miljon kr kan jag få det nej!? jag vill ha massa saker men ibland måste man bara ta ett NEJ!!

  • nicole

   Nu är det såhär Catrin:

   1. Min hund är INTE rädd för folk. Han ogillar dom inte heller. Faktum är att han tycker mycket om människor MEN ogillar att bli påtvingad närkontakt när han själv inte känner sig redo. Det är en STOR skillnad på att ogilla människor och på att ogilla påtvingad kontakt. Eldar har inga som helst problem med människor han känner – eller som låter honom ta initiativet till närkontakt.

   2. Jag lägger inte allt ansvar på omvärlden utan skriver tydligt i texten att jag gör mitt bästa för att ta mitt ansvar som hundägare. MEN för att kunna ta det ansvaret krävs det att omvärlden tar ansvar för sin egen säkerhet och sitt agerande – för DET kan inte jag göra.

   3. För att förbereda en hund för det liv den ska leva måste den få utsättas för situationerna – och jag måste kunna träna min hund utan att människor som inte har med oss att göra och/eller fått tillåtelse att göra så, struntar i vad jag säger och ändå stör min hund.

   4. Undvik befolkade platser? Really?

   5. Folk gillar att klappa hundar – och därför är det ok att skita i att respektera ägare och hund? Folk gillar uppenbarligen att köra rattfulla, stjäla, slåss och sparka på sådana som redan ligger ner – är det också okej då?

   Menar inte att låta otrevlig, men allvarligt?

  • Kaiza

   Bara för att man gillar att göra något betyder det inte att man har rätt att göra det! Man måste få kunna vistas bland folk utan att bli påhoppad hur som helst!

  • Jenny

   Det är dock lite mer komplicerat än så. Som jag tex beskrev längre upp så är det helt ok för mig att folk klappar min hund, om dom bara frågar först! Försöker lära min hund att man INTE springer fram och hälsar på varenda människa (tänk på alla hundrädda tex), den träningen är nästan helt omöjlig då vi väldigt ofta blir totalt överfallna av folk som vill klappa, men inte bekymrar sig om att fråga först.

   Ibland önskar jag att jag hade en ”FARLIG KAMPHUND” så folk inte vågade gå fram.

   På samma sätt är det jobbigt då folk tillåter att min hund hoppar mot dem (hon är liten, så ingen bryr sig) = helt omöjligt att träna bort hoppen.

   Jag har förståelse för att folk vill klappa min hund, hon är en jävligt söt hund och helt ser helt ofarlig ut. Men fråga iaf först!

 • Jenny

  Förstår dig och Eldar helt och hållet.
  Tar själv ibland hand om två hundar som har väldigt stor integritet. Om andra hundar inte respekterar det så anfaller de. Därför låter jag dem aldrig hälsa på andra hundar, men det verkar andra hundägare inte fatta. ”Nej de får INTE hälsa.” Verkar tolkas som ”Jajjamensan nosa på bara.” och så blir de förvånade sen när hundarna bits.
  Ibland frågar folk inte ens, utan låter bara sina hundar komma fram direkt. Detta gör att mina hundar blir drabbade eftersom jag då behöver säga till dem trots att de egentligen inte har något fel.
  Tycker det är så tråkigt när folk inte lyssnar.

  När det gäller ditt fall, så är det bara att sätta sig in i situationen själv. Vill du som människa att andra tar på dig utan lov? Hade inte du svarat med att ge en örfil? Det gör iaf jag när andra tar på mig utan lov och inte lyssnar när jag säger ifrån.

 • saga

  bara ögnat som hastigast…och jag vill bara säga att jag fattar problemet men jag vill återvelysa det någon skrev ovan; vi som lider (ja just lider) av extrem hundrädsla vore tacksamma över att slippa höra ”men hen äääär så snäll, du kaaaan bara inte vara rädd”

  • nicole

   Helt rätt Sara – jag skulle därför aldrig någonsin säga sådant till en rädd människa. På samma sätt som en människa som säger att den är ”sååå snäll” inte hjälper min hund.

 • Sanni

  Jag blev förvånad när jag läste detta. Jag har inte skänkt någon större tanke åt att det skulle finnas folk som agerar så som dessa män gjorde.
  Förstår frustrationen och ledsamheten över att det finns folk som gör såhär.
  Enda anledningen till att jag inte skulle vilja att en hund högg till i sådana situationer är för hundens skull, och ansvarige. Svårt att komma ifrån konsekvenser om ens hund hugger. Fan vad arg jag hade varit på neandertalarna. Där har vi ju minst en person, som inte skulle få ha hund (mannen som sa ”Men jag har hanhund hemma, jag är kan hundar.”).

 • Maria M

  Hej.

  Tycker att detta är helt fel! är själv bara 16år, bor själv och tar emot ”otränade” Hundar (Oftast kampraser osv) för att försöka skaffa bättre hem till dem…

  Varit med om detta när jag varit ute med en Dalmatin… vilket vissa ser som ”sago hunden” från 101 dalmatiner… men detta kan vara en rätt aggressiv ras i fel händer… Då kommer det fram 2 kvinnor med sina småhundar och vill att dem ska hälsa, även fast jag själv försökte ta avstånd och visa att vi inte var intresserade så kom dem framspringande och frågade inte eller något utan lät sina hundar springa rätt på. Detta ledde till att min började morra och baka undan då hon är en hund som tidigare haft dåliga förhållanden och kom till sverige bara några veckor innan – hon är jätte trevlig men förstår inte mina komandon än… bad kvinnorna att ta undan sina hundar men dem skrattade bara och sa att deras hundar är jätte snälla… Jag som inte kände min hund än kunde ju dock inte säga dessamma…

  det som krävdes var att min hund skulle göra ett ”varnings anfall” (bet inte eller så utan varnade bara)… Blev utskälld av kvinnorna som sa att jag borde ha munkorg på min hund, eller inte ha den överhuvudtaget! och massa sk*t fick jag…

  Haft denna hund ett tag nu och hon är en ängel… älskar barn och andra hundar som hon får *träffa* innan dem börjar leka… om en hund kommer springande och vill leka direkt blir hon osäker och tar avstånd… har även varit med om barn som kommit fram, bett dem att vara väldigt försiktiga med henne och dem tog det jätte lugnt och klappade mjukt och försiktigt.

  så ja… inte bara de att man inte ska klappa okända hundar utan att fråga, utan om man möter en annan hund på promenad så måste var vara säker på att den andra hundens ägare går med på att dem träffas och leker… för det kan ju sluta i bråk vilket inte är det lättaste att stoppa om man själv inte vågar gå in (jag vågar gå in, men det krävs 2 för att hålla båda hundarna)

 • Agnetha

  Hej o tack för inlägget på bloggen!
  Jag har också en sådan hund och det finns tyvärr inte många människor som förstår,,, då får man kommentaren att man har en folkilsken hund som är aggressiv och jag vet inte allt vad kommentarer man får…
  Det är ju inte alls det som allt handlar om men än en gång TACK, kanske finns det någon som läser och FÖRSTÅR!!!

 • Annie Wästerby

  Självklart ska man respektera hunden men matte/husse måste också förstå att jag som okänd inte vill att deras ögonsten hoppar på mig oavsett hur liten och söt den är. Inte kul att måsta ta av sig och tvätta kläderna pga allergiframkallande ämnen. Ömsesidig förståelse!

 • mia

  Bra skrivet.
  Jag frågar alltid först om jag får klappa hunden, alla hundar gillar det inte och när jag varit hundvakt har jag inte gillat att främmande människor springer fram och skall klappa vovven.
  Hoppas Eldar och du får en fin höst och vinter och att ni träffar lite vettiga folk som antingen frågar eller låter er vara i fred.

 • Erika

  Har 2huskys själv och eftersom jag inte har körkort ännu åker jag mycket kommunalt med dom.. jag kände så väl igen oss i den här berättelsen.. sen när blev söt vovve =allmän egendom? Katastrof vad respektlösa människor är ibland 🙁

 • Linnea

  Usch vad skyldig jag känner mig nu för de gånger jag inte kollat med ägaren först nu! Iof gör jag alltid det men ibland är det en förbipasserande hund som bjuder in till hälsning och då brukar jag väl oftast bara låta den lukta på handen först men ändå. Ska definitivt vara ännu mera uppmärksam på ägaren numera även om jag alltid varit det!
  Bra skrivet!

  • nicole

   Tack Linnea 🙂 Och jag kan förstå man inte alltid tänker sig för – honest mistake liksom. Men när ägaren säger nej och folk ändå går emot.. Inte alls okej.
   Sen finns det ju faktiskt många anledningar till varför en hundägare vill att man inte ska hälsa jämt. Kanske försöker man träna bort att en hund som älskar allt och alla hoppar upp mot människor dom ser? Oavsett orsak så är det en säkerhetsfråga att alltid fråga först.

 • Ella

  Det du skriver är verkligen bra. Jag gillar hundar och klappar gärna på dem. MEN jag frågar ALLTID innan jag gör det. Svarar de nej så accepterar jag det utan att tveka. Om en hund kommer fram till mig och tydligt visar sig vara nyfiken på mig så håller jag fram handen och låter hunden lukta innan jag klappar. Det är också något jag lär min dotter som är tre år, att alltid fråga innan man klappar en hund även om hunden visar tydligt att den är nyfiken på henne. Det handlar ju om säkerhet! Jag lär henne även att låta bli en hund om hon får ett nej på frågan om att klappa hunden. Jag resonerar helt enkelt så att de flesta inte säger nej bara för att utan att det faktiskt finns en anledning till det och det är hundägaren som känner sin hund bäst. Vad lätt det vore om alla kunde förstå det.

 • Tuula

  Man blir så arg när man läste ditt inlägg. Man känner sin hund bättre än någon annan. Ett Nej är ett Nej. Ska man hälsa på en hund så frågar man ägaren först och sen låter man hunden komma fram och lukta på handen (om ägaren gett klartecken att man får klappa givetvis) så att hunden själv får komma fram och hälsa. Man måste respektera ägarens önskan och märker man att ens hund är reserverad och inte alls vill bli klappad så varför inte låta hunden vara. Det du har skrivit är så bra och man känner igen det mycket. Spelar ingen roll om man är van vid eller kan hundar för alla hundar är olika. Önskar er en fortsatt trevlig höst.

 • Emma

  Det där är alltför vanligt tyvärr. Har själv en jätteliten hund som är väldigt söt men inte är intresserad av främlingar och hon kan på sin höjd vilja nosa dem på handen om ens det, men folk respekterar inte hennes signaler och inte alltid när jag säger ifrån heller, speciellt inte de som ”kan hundar” o_O Folk försöker t.o.m. LYFTA UPP henne utan att ens kontakta mig o fråga först! Sen när de blir morrade på skyller de på hunden eller säger att jag uppfostrat henne dåligt. Precis som m din hund tappar hon/vi uppbyggt förtroende för folk hela tiden, så känner med dig/er.

 • rebecca

  Jag skulle aldrig i hela mitt liv klappa en okänd hund utan att – först få ägarens tillstånd och för att sen bara sträcka fram handen försiktigt för att hunden ska få nosa och hälsa lite så att jag kan se om hunden accepterar mig eller om den backar bakåt. Man måste lyssna på både hund och ägare! gäller ju alla djur egentligen 🙂

 • Beatrice

  Blir varm i hjärtat när jag tänker på Eldar. Sån fin hund som kämpar att göra sig hörd. Vi människor borde gå en ”hundspråksutbildning” istället för vampkurs när vi skaffar hund. För få människor kan läsa av hundar. Jag kämpar dagligen med detta problem då jag har en hund som skriker ”klappa mig” när det kommer folk o en hund som skriker ”snälla låt mig vara” för folk tar för givit att bara för att man har två hundar så är de lika till sättet pga att de bor ihop. Nä så är det inte. De är två individer med två olika behov.
  Sänder mina tankar av kärlek till Eldar
  O en styrkokram till dig som ägare o en vettig individ som förstår o kan läsa din hund <3

 • Alexander

  Ännu värre med hundägare som tvingar en till att klappa dom bar för att hundfan ska hålla på och skälla och dra sen kommer dom med argumentet att han bara vill hälsa eller nått och att man måste klappa/hälsa på dom för att dom ska lugna ner sej låt mej va i fred för tusan händer mer än en gång i månaden

 • Eva

  Hej, mina hundar får alla klappa som vill. I Sverige tycker jag vi har en kultur att inte vara öppna och trevliga mot främlingar. Jag ska skaffa ett grönt band till mina hundar så att alla ser, att det är ok att prata med oss 🙂

 • Nicole Fhors

  Hej Eva!

  Jag säger inte att folk inte får klappa hundar, utan att man måste vara med eftertänksam med vilka hundar, var, hur och när – och om ägare/hund är ok med det. Är hund och ägare ok med det så go for it, men ha i åtanke att inte alla hundar/ägare säger ja bara för att en gör det.

  Det har absolut inte något att göra med att vara otrevlig eller kall mot främlingar, utan en säkerhetsfråga för alla parter. Jag är själv uppvuxen på landet, med att alltid hälsa på alla och le mot folk man möter. Jag är aldrig otrevlig mot människor jag möter utan en legitim orsak – men när enda sättet att få folk att förstå jag/min hund vill bli lämnade ifred är att bli otrevlig/kall mot främmande eller ”fientligt inställd mot främlingar”… Då tar jag hellre det än att min hund, jag eller en annan människa ska komma till skada.

 • Ann

  Har själv en rottweilertik som gärna bestämmer själv vilka som är ok. Men det är alltid på hennes villkor. Hon har markerat mot några människor som inte lyssnat på mina varningar, och som de intelligenta varelser som vi människor ska vara borde man väl lyssna. Det jag fått höra är” varför har du kvar en så instabil hund, tänk om hon ger sig på ett barn”. Men hur ska dom kunna förmedla sig när folk inte fattar. Vi går väl inte ut på stan och kastar oss runt halsen på en vilt främmande människa heller, ruskar om dom i kalufsen å talar om va gullig dom är. Nej låt hundarna ha sin integritet precis som vi har vår. Det har min tik och hon är inget monster.

 • Hanna

  MEN TACK GODE GUD FÖR DETTA! Har en chihuahua, och jag LOVAR ER, den absolut sötaste chihuahuan som finns. När jag är ute och går låter det oftast ”Men gud vilken sötnos!” och så sträcker dom fram handen och klappar på huvudet.. Min hund är så JÄVLA trött på detta, jag ser det på han, att han nu har börjat markera och visa tänderna när dom sträcker fram handen. Och vad händer när han gör detta? Jo, då får jag höra att han är ouppfostrad och elak hund. ORKAR INTE MED MÄNNISKOR!

 • Maya

  Håller med till fullo!! Har innan kännt mig som en dålig hundägare som har en hund som är väldigt försiktig med nya människor och en annan som är helt öppen. Men det är ju viktigare att respektera sin hund än att respektera sina medmänniskor, liksom.

 • Roger Barnhatare

  Det är VIKTIGT att folk lyssnar på ägaren och inte går fram
  och klappar hunden . Om hunden attackerar så slutar det illa i värsta fall kanske döden om det blir polisanmälan.
  Men dagens ungdomar som inte lyssnade på dig är bedrövliga.

 • Kaiza

  Jag förstår verkligen. När vi var nyinflyttade i ett radhusområde med mina tre hundar och var ute och gick kom grannen hem och då fick hans ena flicka för sig att hon kunde gå rakt fram till mina tre små hundar. Jag sa till ordentligt både till flickan och pappan. Han blev nästan arg och frågade varför jag hade sådana hundar som skulle angripa en liten flicka. Jag sa ifrån lika surt att mina hundar bara inte är vana vid barn och jag vill inte vara med om något tråkigt. Sedan dess har han varken hälsat på mig eller tittat åt mitt håll och inte heller mamman för den delen. De bara blänger surt.

  Förstår mig verkligen inte på detta! Bara för att de själva har hund innebär det inte att deras barn kan gå fram till vilken hund som helst, inte ens de allra minsta! Blir så innerligt förbannad. Och bara för att mina hundar skäller (och det låter argt) för att markera sin personliga sfär har nästan samtliga grannar börjat vända om när de ser oss och gå åt ett annat håll. Det gör ont i mig att de tror att mina småttingar som är världens snällaste skulle göra någon illa!! Hanen (den största som väger 12 kg) slet sig en gång mitt i ett ”raserianfall” och stod sen bara där som förstenad medan jag lugnt kopplade honom igen. Så aggressiv var han… Suck!

 • elin

  Att folk inte kan lyssna när man säger nej.
  Hade ett par valpar på två månader. Så kommer en mamma fram med sitt barn på kanske 1 -1,5 år. Kunde stå själv men nästan inte gå utan att vingla. Så hör jag mamma säga till barnet ”men du får klappa dom.” UTAN att ha frågat mig ens. Visst det är bara valpar. Men deras tänder växer och en mamma ska inte kunna bestämma om det är okej att klappa dom utan att fråga mig först. Vissa människor saknar vett gällande hundar.
  Frågar folk mig nu om dom får klappa dom (dom är tre månader lite mer.) Så svarar jag antigen ”nej” eller ”Ja men dom kan bitas då det kliar i munnen på dom så.” Folk måste fråga och kunna ta ett nej.

 • Annie

  Är själv hundägare till en reserverad hund med dåliga erfarenheter – oändligt kärleksfull men osäker på främlingar. Jag brukar förklara för folk som inte förstår genom att fråga: vill du bli kramad och pussad av en främling? Då brukar de flesta förstå…

 • Sanna Jonsson

  Håller så med dig! Det är så fruktansvärt jobbigt när det kommer fram folk till ens hund i tid och otid, även jag har en osäker hund, den andre hon hälsar gärna på vuxna men är osäker på främande barn. Vet inte hur många gånger jag fått säga åt barn att ”nej ni kan inte klappa” och endå är dom där med sina händer… Här behöver föräldrarna (i dessa lägen) lära sina barn respekt! En gång kommer pappan tillbaka gåendes för att hämta sin grabb som jag lyckat stoppa 50cm ifrån hundarna (tidigare den dagen hade mamman fått stoppa samma unge från att rusa över vägen framför bilar för att han såg hundarna) iallafall när pappan kommer så säger jag ”dom är inte van med barn så jag vill inte att han klappar.. Varpå han svarar ”ja men det gör inget han ska inte klappa eftersom han är allergisk” :/ så nog anser många att våra stackars djur (inte bara hundar) är allmän egendom… Undrar om dom blir lika glada om jag börjar klappa dom och ha mig? eller om jag åker på en anmälan då??

 • nicke

  Håller med dig fullt ut.
  Jag blir nästintill flyförbannad när folk försöker klappa min unghund som är av rasen Fila Brasileiro. Det är en ras som absolut inte ska lära sig att det är okej att främlingar rör den, endå ska folk envisas med o försöka klappa henne hela tiden, brutalt störande.

  Folk kan väl köpa egen hund o klappa på ist?

 • Picasso

  NEJ. Alla människors liv kretsar inte kring ett husdjur. Vissa människor har bättre saker för sig än att tänka på känslorna din dumma hund har.

  • nicke

   Och precis som du skriver så har jag bättre saker för mig än o bry mig om känslorna ditt dumma BARN har.

   Din kommentar e stendum och fick ett precis lika dumt svar här.

  • n

   Din kommentar är egentligen inte ens värt ett svar, men jag kör ändå eftersom jag hoppas på att andra därute använder sitt förnuft:

   Såklart att alla människors liv inte kretsar kring mitt djur. Men alla (förnuftiga) människor är nog måna om sin och sina näras säkerhet.

 • Anne

  Jag är uppfostrad med att alltid fråga en hundägare först om jag får klappa hunden. Vet inte om min mamma var lite rädd för hundar men detta med att fråga först har vi, jag och mina syskon fört vidare till våra barn. Även om man har hund så är de olika, det måste vi utgå ifrån.

 • Carro

  Tack för ett bra inlägg jag vart både glad och förbannad när jag läste det du har skrivit.Jag vart glad över att jag inte är ensam om att ha idioter som kommer fram springades och ska slänga sig över mina hundar. Det jag vart förbannad över var att inte killarna lyssnade på dig fast att du sa till dom så många gånger. Jag har börjar skrika nej kom inte nära dom har rävskabb och då blir folk rädda. Det är inte klokt att man ska behöva hitta på vita lögner för att folk ska låta hunden/hundarna vara. Som om att dom skulle tycka att det var roligt om man klappar dom eller slänger sig över dessa människor. Blä fy fan för vissa

 • Anne-Liihl

  Så himla bra skrivet !! Respekt till dig !!
  Samma sak gäller även när man är ute med sin hund på promenad och möter andra hundar och deras ägare och dom ofta vill att hundarna skall ”mötas”. Varför är det så svårt för en del att förstå att jag inte vill att min hund skall hälsa på alla hundar ?? När jag ser tydliga signaler från min hund, ( vilket oftast syns på långt håll) att det här mötet fixar hon inte riktigt då försöker jag att snabbt slinka förbi med min Sessan, men ÄNDÅ försöker den mötande ägaren att stanna upp och nästan propsar på att dom skall hälsa på varandra, vilket då ibland renderar till att bli ett ganska högljutt möte, då har människan mage att fnysa åt en och tala om att du får faktiskt hålla koll på din hund, den e ju farlig !!

 • Karin

  Har precis samma problem, jag håller på att bli vansinnig!
  Här bor så fruktansvärt mycket barn på min gård och gårdarna runt omkring och dom vill alltid klappa hundarna och dom vägrar ta ett nej.
  Dom är upplärda att fråga ägaren om lov, men uppenbarligen inte att om dom får ett ”nej” så är det det som gäller.
  Min hane har redan huggt ett barn i handen en gång efter att först försökt fly, sen morra och visa tänderna och när hon fortfarande trängde sig på honom så högg han (med all rätt)
  Det värsta jag varit med om är att en flicka kom springandes LÅNGT borta ifrån och frågade om hon fick klappa, varpå jag måste säga 4-5 ggr ”nej, dom är rädda” och jag får till svar av ungen ”rädda? Amen det gör inget jag vill ju bara klappa” och hon sträcker sig fram och får då en regäl utskällning av båda mina hundar och blir FÖRVÅNAD

 • Chamilla

  Jag förstår vad du menar. Jag hade samma problem när jag tränade en äldre dams nervösa hund. Han backade hällre bakåt, skällande och glävsande när någon närmade sig. Men när vi gick med min rottis bredvid blev han mycket modigare och sa inte alltid något utan bara satte sig och tryckte mot mitt ben. Till sist fick jag honom att stå själv medan någon stod och pratade med mig.

  Med min rottis är det precis tvärtom, det finns ingen som vågar klappa henne eftersom hon är den ras hon är. Och nu när hon har blivit så pass till åren som hon blivit har hon börjat med att markera till folk hon inte känner eftersom ingen vågat när hon var yngre. Så nu när man säger ”nej, du borde inte klappa henne”, de få som verkligen vågar, drar de snabbt till sig handen precis som om hon redan bitit dem. Och det ska man inte heller göra, för då kan hunden ”jaga” handen, eller hur?

  Jag hoppas att ditt och Eldars arbete kommer fortsätta gå framåt, och att folk verkligen börjar lyssna någon gång snart.
  Han är en ståtlig hund måste jag säga, mycket vacker 🙂
  Önskar er all lycka!
  Kram

 • hundägare

  Ok, men nu är det ju en gång för alla så att det finns en lag som säger att hundar inte får bita människor, inga andra husdjur heller för den delen. Onödigt att skylla på små barn o andra okunniga. Människan har rätt att ha barn och vara okunnig. Det är ingen orsak till att dom skall behöva vara rädda för farliga hundar.

  • Karin

   Är du rent dum eller ??

   Det är ju det hela blogginlägget handlar om, att hundarna INTE är farliga men när man tvingar sig på dom så måste dom ju på något sätt säga att dom inte vill, och kan då inte barn och ”okunniga” förstå signaler som att hunden backar, lägger öronen bakåt och tom visar tänderna och morrar… VA FAN SKA DEN GÖRA?!
   Människan har rätt till att ha barn OCH så även hundar …
   På samma sätt som att antagligeni nte föräldrarna vill att jag ska släppa hundarna lösa på deras ungar för att dom kan bli rädda vill jag inte att dom släpper lös sina undar på mina hundar så att domblir rädda!!

   Hundarna är kopplade … vi hundägare ber snällt att inte främmande får komma fram och klappa hundarna … gör främmande ändå detta och hunden biter, det ÄR inte hundens fel.

   Jag anser ju att man gått och vä kan ha ungarna kopplade istället för jag själv tycker inte om barn, vill inte att barn ska involvera sig i varken mig eller mina hundar och låta mig vara, det är rätt JAG har att tycka och ha rätt till att säga ifrån.

   Jag önskar det fanns hjärnceller på ICA så hade jag skickat dig en presentcheck!

   • Örjan Danielsson

    ”signaler som att hunden backar, lägger öronen bakåt och tom visar tänderna och morrar… VA FAN SKA DEN GÖRA?!”
    Ja vad ska den göra?
    Hej, Örjan heter jag och jag skall erkänna direkt att jag inte är hundägare men har en del drivna och kunniga sådana i vänkretsen. Jag reagerade lite på den kommentar jag har klistrat in ovan, det som gör mig lite fundersam är att det utgås ifrån att hunden inte får några alternativ än att attackera när en främling ”gör fel”. Visst, man ska inte vara för framfusig, en hund försvarar i första hand sig själv men sen även sin husse/matte. Men den gör också det som FLOCKLEDAREN tillåter. Har man bra pli på sin hund, det vill säga att man är den obestridlige ledaren över hunden, och kan diktera villkoren för den så behöver inga incidenter ske. Jepp, jag tror benhårt på Cesar Millan och hans metoder och är övertygad om att 95% av alla tillbud med hundar har med ägaren att göra och dennes sätt att hantera sin hund. Tyvärr förmänskligar vi hunden alltför ofta och tror att den förstår allt vi vill och säger men använder vi fel signaler vid fel tillfälle så går det tokfel. Så med detta sagt, främlingar ska inte dyka på utan att fråga först men ägaren bör också ha sådan kontroll att hunden alltid befinner sig i ett lugnt och bekvämt sinnestillstånd oavsett plats.

   • hundägare

    Nä, dum är jag inte, o sen skriver du att ”va f.. Skall den göra. Svar: den får inte göra nånting. Det finns inget att diskutera där, den får inte göra nånting. Har inte ägaren, eller föraren, hunden under full kontroll ute bland folk blir det snabbt en polisiär angelägenhet.

   • n

    (Detta svar är till Örjan)

    Hej Örjan!

    Tack för din kommentar och jag respekterar dina åsikter i frågan, så jag hoppas du inte tar illa vid dig av mitt svar då jag inte menar något illa.

    Jag tittar själv mycket på Ceasars program och har sett dokumentären om hans liv och historia; jag tittar både för att lära mig av det jag tycker är bra – men också för att lära mig hur jag absolut inte vill ha det med min hund.
    Jag måste alltså genast erkänna att jag INTE är en utav de som anser att Ceasar Millan är 100% rätt ute när det gäller hanteringen av hundar. Jag säger inte att allting han gör är åt skogen, absolut inte, men jag tror inte heller benhårt på hans metoder. Det finns många tv-program där Ceasar, hur duktig ha än må vara på att få vad många kallar ”pli” på hunden, gör enorma kardinalfel. Ett mycket tydligt exempel är ett program där han har att göra med just en hyperaktiv husky – och han gör alla rätt fram tills det att han tar ut hunden med rollerblades och låter den dra slut på sig. Hade inte alls varit fel – OM det inte varit för att det är mitt på dagen i stekheta Kalifornien och hunden inte ens tillåts vila när den försöker. Detta är av hälsoskäl rent utav farligt för vissa hundar; anledningen till varför människor som drar med sina huskies är galet noga med att vänta in rätt temperaturer och fuktighetshalt innan de sticker ut och låter hundarna jobba skiten ur sig.
    Jag vill också påpeka att han använder sig av ”verktyg” såsom tex stackel-halsband, vilket jag personligen tycker är HELT förjävligt.

    Men å andra sidan har han helt rätt i andra saker. Devisen ”NO TOUCH, NO TALK, NO EYE-CONTACT” till exempel. Och det praktiserar han även med STABILA hundar. Går man fram till en främmande hund, tar närkontakt utan att vara tillåten, pratar med den utan att ens prata med ägaren först och stirrar hunden rakt i ögonen – jag då sker det ibland olyckor. Även i Cesars tv-program. Vilket är anledningen till varför han är så jävla hård med att man inte ska bryta mot dom reglerna. Han säger det själv, i varje, varje, VARJE program. Och han låter ALLTID (med något undantag) hundarna ta initiativet till närkontakt när han träffar dom första gången.

    Jag ska förklara för dig genast, att i den situation jag nämner i blogginlägget, när vi står där på ett rullande tåg med ett stort killgäng omkring oss, så hade varken jag eller hunden särskilt många alternativ mer än att stå kvar och försöka hålla oss lugna. Min hund är ung – jävligt grön – och otroligt känslig för stämningar. Han upplevde situationen helt klart som fruktansvärt hotfull och var skiträdd. JAG upplevde situationen som jävligt hotfull och idag – tre dagar senare när jag hunnit slappna av igen – märker att jag FORTFARANDE inte repat mig helt. SÅ trängd kände jag mig av killarna i situationen. Och jag kan bara ana då hur trängd min unghund måste ha känt sig – och dessutom snappat upp min rädsla över att något skulle hända hur mycket jag än försökte dölja/rensa bort den.
    Jag kan lova dig att situationen utlöst ett utfall hos hunden även om detta hade varit i Cesars show.

    Min hund BEFANN sig i ett lugnt tillstånd – han låg nämligen och sov när första killen dök på honom. Hade min hund inte kunnat slappna av på tåg så hade jag aldrig tagit med honom på ett av ren hänsyn.

    Man går INTE på en rädd hund – oavsett – såvida man inte känner hunden såpass väl att man vet hur man ska hantera den, eller faktiskt har gedigen erfarenhet av att jobba med rädda hundar. Ser man då att en hund ger ALLA signaler för att visa sin rädsla och försöker backa undan dessutom, men ändå går på.. Förlåt, men det spelar ingen roll hur bra pli man då har på sin hund för den kommer ändå att försöka försvara sig. Precis som på tv.

    Det är DET vi försöker ha sagt. Hundarna i Ceasars program TRÄNAS till att bli dom stabila hundarna de till synes blir – liksom ägarna TRÄNAS till att bli de duktiga ledare de till synes blir.
    Men det är en väg dit också – det t

   • nicole

    (Fortsatt svar till Örjan då allt inte kom med:)

    Det är DET vi försöker ha sagt. Hundarna i Ceasars program TRÄNAS till att bli dom stabila hundarna de till synes blir – liksom ägarna TRÄNAS till att bli de duktiga ledare de till synes blir.
    Men det är en väg dit också – det tar faktiskt inte en sekund eller en dag utan är ett konstant arbete. Och det tar INTE en kvart att få ordning på sådana problem – det ser ut så på tv bara. Det måste man ha i åtanke.
    Därför kan folk aldrig gå runt och förutsätta att alla hundar ska vara ”stabila” för att ägaren borde ha pli på dom. Man vet nämligen aldrig vad en hund har varit med om; kanske har de blivit misshandlade eller varit med om trauman som satt djupa ärr? Sådant tar tid att rehabilitera.
    Dom allra flesta hundar är i träning större delen eller hela sina liv för olika saker. Man kan som ägare ha ordning på sin hund ändå, men så finns det kanske en enda liten grej som utlöser en rädsla – det betyder inte att ägaren inte gjort sitt jobb.

    Och bara sådär som en liten kuriosa.. Det finns avsnitt där även Cesar har förlorat kontrollen för en sekund och bliivit biten/hunden bitit andra – för han är nämligen också människa och inte alls felfri. Således finns där INGEN som kan ha 110% kontroll över ett djur om situationen blir tillräckligt okontrollerbar.

    Det finns många sätt att jobba med hundar på och de människor jag tar efter är sådana som jobbar efter en annan övertygelse än Cesars – och de riktigt duktiga inom de områdena lyckas MINST lika bra som Cesar, eller kanske till och med bättre. De råkar bara inte ha ett tv-program.

    Den dagen du själv skaffar hund, om du nu gör det, hoppas jag att du kommer förstå allt det här vi andra pratar om. Jag kan väldigt ärligt erkänna att jag inte förstod det innan. Jag var också en trogen Cesar-anhängare. Tills jag började tänka på egen hand.

   • Berit

    De där hjärncellscheckarna borde du leta mer efter…

    Inte konstigt att icke-hundägare blir sura på hundägare, om de har sådana åsikter.
    ”Koppla barnen”…
    ”För jag tycker inte om barn”…

    Herregud, en hund är INTE jämställd en människa!!
    Klart den ses som en familjemedlem osv, men den blir ALDRIG en människa.
    Och människor skall kunna leva i säkerhet, mao är ansvaret för en säker och ansvarsfull hantering av hunden ALLTID hundägarens ansvar, inte omgivningens!

    Leta, leta, leta efter de där hjärncellscheckarna!

 • Scarlett

  Hej Örjan,
  Det märks tydligt att du inte är hundägare. Det spelar nämligen ingen roll hur många ”kunniga” du har i din vänskapskrets.
  Du verkar nämligen inte så uppdaterad om hur hundar fungerar. Ledarskap och ”flockledare” tillämpas inte av hundar uppväxa i vår miljö. Det tillämpas av vargar och möjligtvis vilda hundar i flock. Hundar är smarta djur som anpassar sig efter sin omgivning, dvs till oss människor och ur vi lever.

  Hundar är fortfarande djur och hur väl vi än tränar dem och hur duktiga vi än är, så kan saker hända. Till och med för tränade polishundar kan göra fel. För att de är DJUR och vi måste låta dom vara djur, dvs visa den respekt som vi gör för våra medmänniskor.

  • Örjan Danielsson

   Hej igen, Örjan här. Nej jag är inte hundägare och kommer ej heller att bli på grund av allergi i familjen. Du skriver att ledarskap och flockledare inte tillämpas av hundar i vår miljö, sen också att vi måste låta dem vara djur. Jag tycker det låter lite motsägelsefullt ty jag håller fast med en dåres envishet att om främmande hundar (till varann) släpps ihop så blir det genast en kamp om vem som är dominant dvs flockledare. Det har jag sett själv i verkligheten och på tv även i andra program och inte bara i det regisserade och friserade ”mannen som talar med hundar”. Ok att hundar anpassar sig till oss och vårt liv men jag har aldrig sett en hund naturaliseras i vår värld helt utan träning och disciplin.

 • hundägare

  Hm, en del läser hundpsykologiböcker och försöker förstå varför deras hund biter folk, en del blir aggressiva, tar till otrevligt språkbruk och försöker skyffla ansvaret på dom som blir bitna. Det här är visst en hund sajt så det är förståeligt var sympatierna finns. Men att så många är beredda att ta lagen i egna händer är förvånande. Har jag en giftorm hemma o den biter någon utomstående är det mitt fel, samma gäller hunden. Hundar har inte samma lagliga rätt till allmänna platser som människor. Barn har rätt att springa omkring i en park under uppsikt av en vuxen. Det har inte hundar. Jag med min hund o mina barn måste absolut inte hålla oss borta från en allmän plats för att nån säger att deras hund bits mm mm mm. Läs lagen gott folk, det tvingades jag göra när jag hamnade inför rätta för att ha dödat en schäfer som anföll min 2-åriga dotter för en massa år sen.

 • karin

  Nä men herregud! Jo du är dum, ologisk och inskränkt!
  Jag går inte till lekplatser för att senlåta mina hundar bita barnen… jag går mina vanliga promenader och barn finnns överallt och jag gör tom allt just för att undvika dom för jag tycker själv inte om barn.
  Och Inte barnen den uppfostran att dom inte vet att man inte slänger sig på ett okänt djur, vilket blir ovanifrån och rakt över huvudet på en mindre hundras. Varpå hundägaren bestämt säger NEJ låt hunden vara och ungfortfarandeska hänga i örat på stackaren och hinden försöker komma undan men likförbannat följer ungen efter. JaG har tagit mitt ansvar och försökt gå därifrån, har hundarna kopplade, bestämt säger nej och hubdeb visar tydlit den deffinitivt inte vill… VAD SKA MAN gÖRA?
  Har barn och okunniga absolut inga skyldigheter alls menar du?
  Säger du så om n våkdtäkt också? ”Hon sa nej men han förstod inte bättre så det är ju inte hans fel”

  Ett nej… är ett nej och det är väl ett ord både ett barn och en okunnig bör föstå??!

  JAG vill inte att någon främmande person är uppe och taffsar på mitt huvud när jag föraöker fly därifrån och faktiskt sanna sak med barn. Jag avskyr barn och set är min rättighet att få alippa dom i den mån det går och jag har all förståelse för att alla inte gillar hundar men varför ÄR det aå omöjligt att förstå att både folk och vissa hundar inte VILL ha nära kontakt med okäbda personer och folk??

  Var är respekten?
  Om jag medvetet undviker kontakt med främmat folk och franförallt barn och dessa tvingar sig på mig och mina hundar… HUR kan det vara mitt wl mina hundars fel då?

  En hund kan inte säga nej med ord… den visar.. och förstår man ska låta hunden vara när förat ägaren säger ”nej”, hunden fösöker gömma sig och sen som sista utväg… absolut sista utväg visa tnderna, morra och till slut bita?

  Vad Fan skiljer det från när en tjej är på krogen och blir antastad av en kille, varpå tjejeb försöker gå därifrån och säger till fleraflera gånger och till slut blir så irriterad pch maktlös att hon måste ge honom en pungspark för att få honom att inte röra vid henne…
  T är exakt samma sak. Det är varken hundena eller tjejens fel att dom till slut måste ta till våld för att absolut inget annat fungerar!

  • hundägare

   Men lilla Karin, du är säkert en alldeles ypperlig matte till dina hundar. O det är förståss alltid bra med kommunikation och ömsesidig respekt.
   Du har en otrevlig ton då du pratat med folk med olika åsikter. Var försiktig med hundarna, dom känner på sig att du blir upprörd så jag drar mej ur diskussionen. Killen med den fina Huskyn gillar nog inte det här heller. Hoppas han kan lagboken bättre än du. Men till sist fast du mu inte accepterar det, en hund är ingen juridisk person, har inga rättigheter förutom djurskyddslagen, alltså ingen rätt till varesig revir eller annat sånt tänkande. Din jämförelse med tjejen på krogen är befängd. Hon har rätt att bestämma själv och agera därefter. Det har däremot inte ett djur utan det alltid ägaren/föraren som har ansvaret.
   Nattinatt o lev väl

  • hundägare

   Men lilla Karin, du är säkert en alldeles ypperlig matte till dina hundar. O det är förståss alltid bra med kommunikation och ömsesidig respekt.
   Du har en otrevlig ton då du pratat med folk med olika åsikter. Var försiktig med hundarna, dom känner på sig att du blir upprörd så jag drar mej ur diskussionen. Killen med den fina Huskyn gillar nog inte det här heller. Hoppas han kan lagboken bättre än du. Men till sist fast du mu inte accepterar det, en hund är ingen juridisk person, har inga rättigheter förutom djurskyddslagen, alltså ingen rätt till varesig revir eller annat sånt tänkande. Din jämförelse med tjejen på krogen är befängd. Hon har rätt att bestämma själv och agera därefter. Det har däremot inte ett djur utan det alltid ägaren/föraren som har ansvaret.
   Nattinatt o lev väl

 • Madelene

  Vad tror vi om en scarf med texten ”rör inte, smitta” 😉 jag gar småhundar som gärna vill välja vem som får hälsa och dom får aldrig va ifred..

 • margareta

  Ni gör ju en höna av en fjäder!!! att vilja klappa både barn , hundar och katter , är ju en handling av kärlek!! Sen om man har en nervig hund.. Kunde man säkert träna upp den .. just med kärlek och människor.. Afghan lover ..

  • hundägare

   margareta – nja, har växt upp med hund o har själv lycklig hundägare till en hund (familjemedlem) . Jag ville inte alls göra några höns eller fjädrar, men det var/är några här som börja domdera ut sin s.k. rättigheter. Tyvärr har jag varit tvungen att lusläsa o lära mej vad lagen säger om hundhållning, så jag ville bara informera. Detta togs emot med spott och spä så jag betackar mej för sånt. Men ha det bra med din afghan, dom är såååå ståtliga och dom vet om det :o)

   • margareta

    ÅÅ Sötnos <3 Jag har tyvärr ingen hund nu men har haft i 46 år, massor av alla raser, katter mm mm varit en sådan där ” djurräddare” Hel gård .. får, höns , hästar you name it ;-).Låtit barn och djur utvecklas ihop, tror vi behöver varandra, respekt för allt levande. Kärlek till dig och alla. Kram

 • hundägare

  margareta – nja, har växt upp med hund o har själv lycklig hundägare till en hund (familjemedlem) . Jag ville inte alls göra några höns eller fjädrar, men det var/är några här som börja domdera ut sin s.k. rättigheter. Tyvärr har jag varit tvungen att lusläsa o lära mej vad lagen säger om hundhållning, så jag ville bara informera. Detta togs emot med spott och spä så jag betackar mej för sånt. Men ha det bra med din afghan, dom är såååå ståtliga och dom vet om det :o)

 • Örjan Danielsson

  Hej igen, Örjan här. Först av allt är jag tacksam för svaret på mitt inlägg, det klargjorde incidenten bättre och jag medger att jag var ute och seglade lite. Men det är jag nog inte ensam om att göra, dock vet jag en del om hundar trots att jag inte har varit, är, eller kommer att bli hundägare. Det går inte att sätta sig in i hur det är att vara husse/matte om man inte är det själv, därtill kan man bara spekulera. De erfarenheter jag har är utifrån de hundägare jag haft i vänkretsen, bland annat en hundförare med mångårig erfarenhet som rehabiliterat en tidigare misshandlad schäfer med fullständigt trasigt psyke. Hans metoder påminner i mångt och mycket C.Millans metoder, men jag skall understryka att den delen i mexikanens sätt att träna hundar som inbegriper elterapi tar jag bestämt avstånd ifrån.

  Vad gäller dig och din hund så har ni min fulla respekt och jag önskar ett långt och roligt hundliv (!). 😉 Och hade inte allergi funnits i min familj hade jag skaffat hund för länge sen ty hundar är det bästa husdjuret som finns. Tack för mig.

 • Tobbe

  Har!
  Har en 4:a-årig bordercollie, inte den mest aggressiva hunden man kan få tag på, det erkänner jag!
  Men samtidigt, om man tar sin hund på tåget, och visar att hunden inte gillar att bli klappad, så förstår folk!
  Svårare är det inte!
  Att platsa hunden och tro att varken en liten pojke, eller en äldre kvinna kan få för sig att gå fram är fan bara naivt!
  Bara för att man har hund, så betyder inte det att folk runtomkring ska rätta sig efter ”er”!

  Du har ansvaret, och om DU tillåter folk att komma fram till din hund, så är det DU som bär ansvaret! – Ingen annan!

  Däremot håller jag med om att vi som har hund vet om att vi inte ska gå fram till en okänd hund, men det är ändå ägarens ansvar att säga nej om en okänd (2-åring eller 92-åring) går fram!

  Det blir såklart svårare om man ställer hunden utanför affären eller vadsom – men det ska man ju inte göra ändå, så då är det fail för ägaren återigen!
  Ha uppsikt över din hund, lika mycket som den har uppsikt över dig!
  Om inte hunden har koll på dig, och var du är, så borde du gå minst en lydnadskurs!
  Hunden ska vara din vänstra hand, inte något annat!!

 • Westie ägare

  hej! känner igen din berättelse, har en westie kille på snart 10 år, han har alltid varit väldigt reserverad mot människor han inte känner och vad i ordet NEJ de inte begriper förstår jag inte. Plus senaste åren har han bara blivit värre fast jag tränar med honom och i perioder blir det bättre, tills jag gjorde en otrevlig upptäck för två tre år sedan, att vi bor väldigt nära en skola (har jag vetat länge) där barnen (årskurs 1-6) tycker att det är helt okej att springa vid staketet skrikandes och skällandes mot hunden, jag har stått på altanen och sett hur de tar upp grus/pinnar och kastar mot honom och polis anmälningar har blivit gjorda. Men inget hjälper!
  Så min senaste taktik är att göra samma sak tillbaka, jag vet att det kan låta väldigt fel, men när jag ser en kille dra en snorloma som landar i huvudet på hunden gick det inte mer. Jag for ut i strumplästen och jagade killen ca en km tills han försvann in i en trappuppgång. Så nu lurpassar jag på barnen, när de springer mot staketet och skriker gör jag samma sak från altanen (de brukar se ut som de skiter ner sig och nyss sett ett spöke) men jag tror de fattat piken för nu har det varit lugnt sedan i maj 🙂
  Tack för en bra blogg + kommentarer!

 • Erik

  Som varande kille, har jag mest mött övergångsröda klimakterie-tanter, som prompt skall falsett-pjöllra med, och klappa på min hund. Det medan han står iklädd dragsele, och fokuserat väntar på klartecken att få fortsätta. Numera är jag förberedd, och river av åhutningen direkt. De har inte med min hund att göra! Han är i trafik. Barn fick lära sig, att fråga först? Vuxna är inte mera välkomna! Småungar behandlar jag ”lika för lika”. Gullar och smeker de min hund olovandes, gör jag det samma mot dem. Frågar sedan, om de tycker om det? Det brukar gå hem! Även hos föräldrarna..

 • Eva

  Sätt på din hund en munkorg. Både för omgivningens trygghet och faktiskt för din hunds trygghet.
  Munkorgen är så pass avskräckande för de flesta människor att de väljer att inte stoppa fram händerna och hälsa!!
  Men du måste självklart träna din hund att bära sin munkorg med stolthet lik klövjeväskor, sele, halsband.

 • Frida

  Vet exakt vad du menar med människor som klappar fast dom inte ska, jag har en snart ett årig storpudel som är väldigt blyg och skygg när det kommer till främmande människor. Möter väldigt många som vill klappa och mysa med henne för ”hon e ju så fluffig och go”, det första hon gör när hon träffar främlingar är att ställa sig bakom mig men lika förbannat ska folk fram till henne, bara för att dom kan det där med hundar. Än så länge så har hon inte gjort något för utom att skaka som om hon står på vibrerande golv, men i värsta fall så kommer till slut den dagen då hon känner sig för trängd. Den här hunden är otroligt snäll och klok, men som sagt blyg och skygg. Vi tränar väldigt mycket för att hennes självförtroende ska växa och hon har förändrats jättemycket på den tiden jag har haft henne. Så vi fortsätter kämpa trots alla dessa dumma människor vi möter.

 • eva

  Av en händelse hittar jag din sida idag och det är som att jag skulle ha skrivit berättelsen själv. Så jag avskyr frasen ”men jag förstår mig på hundar”…. Har själv en rescue hund som inte litar på en enda främling, efter allt hon varit med om. Vuxna människor måste vara det mest korkade som går på denna jord. Barn däremot, de fattar galoppen – genast dessutom!

 • Freddo

  Nått man bör vara medveten om när det gäller program som C.Millan och liknande är att vi aldrig ser de fall de misslyckas med. Det ligger inte inom ramen för programidén och redovisas därför inte.

  Ju ”gulligare” hund man har desto större friheter tar sig folk med att klappa och annat.

 • Nicole Fhors

  Jag håller helt med dig Freddo, samt att de inte heller visar vad som händer mellan tagningarna – men det är det sällan någon som tänker på..

 • Mia Lundqvist

  Så himla bra skrivet, fruktansvärt hemskt att det ska vara så.
  Har själv en hund som har svårt med andra människor men hon skäller så mycket så ingen vågar att klappa henne.

  Vill bara säga TACK!

  kommer dela detta så mycket jag bara kan o hoppas att det blir bättre.

 • Thobbe

  Jag har en schäfer rottweiler groendahl som är jätte fluffig och kramgod, och många vill fram och klappa och låta sina hundar hälsa. Framförallt när man har barnvagnen med sig oxå. Jag anser det vara förenat med total livsfara! Då de flästa hundar vaktar sin familj, oavsett om det är en liten pappylon eller en stor bernensenner. Mötte en äldre dam för någon vecka sen med sin lilla pisstoffel springande lös, tanten skriker att han är inte farlig. Mitt svar var; det kanske han inte är, men det är min! Fasen vad snabbt tanten fick fatt i sin hund och kopplade den…

 • db

  Varför har du hunden på ett tåg hund om nu hunden är rädd om sin privata sfär? Missförstå mig inte, jag har ingenting emot hundar men jag skulle kunna sätta samma rubrik som dig fast tvärt om, tex. ”Nej, alla människor tycker inte om att ha nosande hundar omkring sig”. Om du nu vet att hunden inte gillar andra människor och du vet att den kan bitas som i detta fallet, varför inte ha munkorg? Du skriver att ungdomarna inkräktade på hundens område, visst jag håller med, men på samma sätt som din hund känner sig, så känner jag mig när hundar kommer nosades vid mina fötter. Jag känner ibland för att sparka hunden ifrån mig, självklart gör jag inte och har aldrig gjort det. Men jag antar att respekten för varandra går åt båda håll, bara för att du anser att din/er hund är den snällaste i världen så är det inte säker att jag känner det samma.

 • Nicole Fhors

  För att en hund behöver tränas, särskilt när den är osäker, och för att jag ibland MÅSTE kunna färdas med kollektivtrafik – utan att människor tränger sig på min hund. Jag VET att det går åt båda håll MEN för att jag ska kunna ta mitt ansvar som hundägare måste människor lyssna på vad jag säger och inte göra som dom själva känner för. Jag förstår och respekterar att där finns hundrädda människor – desto större anledning att båda parter hjälps åt – och därför låter jag heller inte min hund trava fram och nosa på vem den vill. Jag sätter mig aldrig vid sätena, eller ens i vagnar där hund inte är tillåtna och försöker i största möjliga mån se till att vi inte stör någon. Det är dock extremt svårt att göra det om inte omgivningen låter en.

 • Nicole Fhors

  Och för att förtydliga – min hund ogillar inte människor, utan endast människor som tränger sig på och ska klappa honom som han dessutom inte känner. Där i ligger en viktig skillnad.

 • Lisa O

  Jag har en mittelspitzhane som i de allra flesta ögon är väldigt söt. Problemet är inte att han inte gillar människor eller hundar. Han fullkommligt älskar dom.
  Problemet är att han blir såpass exalterad när någon kommer fram att han inte vet vart han ska göra av sig själv. Har länge försökt träna bort det beteendet genom att inte låta honom hälsa förrän han är lugn. Jag blir så stolt de gångerna som jag han fokuserar på mig och verkligen försöker lägga band på sig själv.

  Jag blir så innerligt förbannade på de människor som innan jag ens hunnit reagera rufsar runt i huvudet på honom, och pajar all träning.
  Sedan blir de förvånade över att de har en flåsandes och pipandes studsboll runt benen.
  Hinner jag så säger jag åt dom att de ska låta bli min hund för han bits.

  Kan bara tänka mig hur frustreradande det är när man har en hund som är osäker och blir rädd för främmade. För övrigt, mycket bra skrivet!

 • Tess

  Bra skrivet! Jag har lärt mitt barn att alltid fråga först om det går bra att klappa. Han är fyra år och har inga problem alls att förstå det. Det är alltid vuxnas ansvar att lära barnen hur man beter sig kring djur. Men är man vuxen, då ligger ansvaret helt och hållet på en själv. Tycker det är rent vett att aldrig klappa en hund man inte känner utan att först fråga om hunden tycker det är ok.

 • Anna

  Jag gav upp förklaringarna å sa att min hund hade fått rävskabb…. det fattar folk… tyvärr…men min hund fick vara ifred från främmande händer.

 • titti

  sönt att läsa att jag inte är den enda.. har en valp på snart 5mån, hon ogillar inte folk men vill inte bli klappad. har aldrig varit intresserad avv folk… men likförbannat ska folk klappa.. men gu det e ju en valp och hon e ju såå fluffig…. ja men och? ge f*n i min hund, hon vill inte är mitt stadiga svar….. kommer gåendes i stockholm, mycket folk.. och en kärring ska naturligtvis, när hon gått FÖRBI, böja sig ner och rufsa runt på rumpan….. efter det är min hund ännu mer *rör mig inte*… ska skaffa skarf elr väst, sk*ter i om folk tror att hon är dåligt uppfostard, ge bara blanka f*n i att klappa henne….

 • Tess

  Jag har också märkt att folk har väldigt svårt att låta bli att komma fram till hundarna. Jag har två jack russel,varav den ena är lite reserverad och osäker. Han är jättesnäll men väljer väldigt noga vem som får klappa honom. Han sa ifrån till ett barn en gång,han högg inte men markerade,barnet blev såklart rädd men mamman sa att det var ingen fara. Hon menade på att det är bra för då kanske barnet inte är så på på hundar. Jag fick som liten lära mig att ALLTID fråga om man får klappa och att ALDRIG gå fram till en bunden hund. Träffar jag en hund som jag vill hälsa på så frågar jag ägaren och är det grönt så sätter jag mig på huk och låter hunden välja själv om den vill hälsa lr inte,vill den inte så är det så. Det säger jag åt alla som frågar om dom får klappa mina hundar,sätt er på huk och låt hunden själv komma fram. Min tik hälsar gärna på allt,men hanen får nog ett gult band på sig snart,så får man hoppas att folk vet vad det betyder.

 • Jeanette

  Fantastiskt skrivet!

  Jag är väldigt noga med att lära mina pojkar på 4 & 8 år. Att man aldrig går fram & klappar en el katt för den delen. Som man inte känner, utan man måste ALLTID fråga först!

  Blir tokig varje gång, detta händer min egen hund & katt.

  Med vänlig hälsning, Jeanette

 • Maxine

  Tack
  Det du skriver är både sant, klokt och så fint skrivet. Jag känner hur Eldar känner när du beskriver situationen tycker han är fantastisk som ” bara” markerar. Tror jag hade gjort i alla fall ett litet, litet märke
  Kram
  Maxine

 • peter j

  Har själv en engelsk staff o folk e ju korkade.
  Ja har skällt slagit och hotat folk för att dom flockar sig runt i ska gosa lite…
  Senast så stampade ja en 18-19 åring på foten
  Ja strunta i om han var barfota.
  Han ansåg att de va helt ok o försöka ge min hund en halv cheesburgare. Ja menar va i helvete. Nej utbilda ang hund i skolan så idioterna lär sig.

 • Helena

  Ja, det är verkligen hemskt att folk inte kan acceptera ett nej! Jag har 2 reserverade hundar av samma ras som din. Och jag bodde granne med en tant som sa att hon kunde med hundar och hon har alltid haft hund, hon tag i huvudet på den ena hunden och drog den till sig för att hon ville klappa hunden, då blev jag jävligt förbannad och sa åt henne att låt den komma fram själv, men nej då…Det är så här man gör sa grannen då. Usch va arg jag blev. Och den ena hunden morrade och visade tänderna åt grannen..då gav hon med sig och släppte den ena hunden…Jag blir så jävla arg!! Folk accepterar visst inte ett nej i dagens samhälle!

 • Fredrick

  Haha jag o min mamma hade en leonberger hanne som var smått reserverad men bara mot vuxna han älskade barn o dom kunder göra vad dom ville med han. Han älskade det men en kväll då jag är ute o går med han stöter vi på en annan hundägare som han påstod sig vara. utländsk härkomst o bara går fram tar i kopplet till sig o sätter sig ner o börjar kela. min hund morrar o tro mig när han morrade skakade backen men han fortsatte så jag griper tag i honom o sliter allt vad jag kan slutar ändock med att denna person åker ambulans efter detta och hade båda benen i armen brutna. jag varnade 100 ggr tillockmed vädjade att han skulle gå bort. Min hund avlivades nästa morgon 🙁

  Då pratar vi om en 90 kg hanne ni som har ägt liknande vet att du ej sliter bort denna hund lätt så ja om folk kunde lyssna vore det bra Detta var värsta dagen i mitt liv för den hunden var mitt allt. min älskade Hero som bara fick nog.

 • Pernilla

  Jag förstår att du blir upprörd om människor inte lyssnar på vad du säger, men att skrika och skälla ut folk i närheten av din hund gör den ännu mer osäker.

 • Fredde

  Hej, har själv alltid haft hund (iaf så länge jag kan minnas) , hatar verkligen människor som tror att et är ok att hälsa tex på hundar som står bundna eller bara gå fram till vilken hund som helst , sen när dom blir bitna är det en sjuk hund ???? själv frågar jag alltid först personen som håller i kopplet om det är ok om jag hälsar på hunden , därefter om det är ok för ”ägaren” så sätter jag mig på huk med ryggen emot hunden och om hunden vill hälsa så kommer den fram då , det är inte ok att tränga sig på någon levande varelse , det är mina tankar om det hela ,det brukar fungera men visst händer det at hunden inte alls kommer fram och hälsar , då ska det heller inte tvingas fram..

 • Viktoria

  Hej! Fantastiskt bra skrivet. Tycker som flera andra här att samhället i stort behöver lära om vad ordet nej betyder.
  Du har säkert redan koll på den här sidan (men vill tipsa om den ändå, ifall du eller någon annan som läser det här inte har det) https://m.facebook.com/profile.php?id=175954205828522 . Per Jensen Etologinytt. Skriver väldigt mycket om aktuell forskning kring hundens beteende 🙂
  Lycks till med fortsatta träningen! 🙂

 • Tatjana

  Tack! Väldigt bra skrivet! Detsamma gäller folk som frågar, ”får hundarna hälsa?”. Vi tar inte alla i hand som vi möter, så varför ska hundar hälsa på varandra?
  Häromdagen närmade sig en kvinna med en mellanpudel, och frågade, ”får hundarna hälsa?”. Saken var bara den att hennes hund var redan på väg fram när hon frågade. Hon tig för givet att svaret var ja. Jag backade och sa, NEJ. Då frågade hon varför. Jag svarade att jag helt enkelt inte vill att alla hundar vi möter ska fram och hälsa, varpå hon blev arg. Jag gick vidare och hör hur hon skriker argt efter mig och kallar mig både för det ena och det andra. Hennes röst blir allt mer avlägsen och jag tänker, ”Alla ska inte kunna skaffa hund”. Jag tror inte att hon frågade sig själv hur hennes egen hund upplevde det mötet…

 • lena

  Tack för en underbar sida. Blev så glad när jag läste din berättelse.Tack för det <3
  Har själv haft schäfer 11 st totalt och tävlat med dom i många år det blir ju ett sätt att leva.Men man blir ju äldre och jag insåg efter att varit utan hund i ngr år att en stor hund kräver mer av mig än jag orkar lägga ner idag, så när jag blev änka skaffade jag en Sheltie den underbaraste lilla hund. Men han tycker INTE om att folk går fram och klappar honom ( ganska typiskt för rasen) han morrar inte men han backar och jag ber dom vänligt att låta honom vara. Men icke då ” jag är hundvan så det är ingen fara” ” vet hur man gör” FAN
  HAN VILL INTE ! När jag hade schäfer kom inte folk fram lika naturligt och ville klappa dom men nu när jag har en liten gullig hund så bara måste man klappa den lilla hunden LÅT BLI

 • Berit

  Har man en hund som biter människor skall man ha munkorg på den!
  Och vistas så lite som möjligt på allmän plats med den!

  Vad är det som får hundägare att tro att det är en rättighet att knalla runt i allmänheten med ett farligt djur, och sedan hävda att alla andra skall utbilda sig till hundexperter för att inte bli bitna…

  Det är alltid hundägaren ansvar att se till att hunden inte har möjlighet att skada andra!
  Inte omgivningen som skall anpassa sig efter nervösa jyckar!

  • Marie

   Går du inte framtill hunden Berit så har vi inget problem. Går du in till någon som du inte känner för att hämta en kopp kaffe?

  • lena

   Ja du Berit kan ju hålla med dig i sak, men det var ju inte det som det handlade om. Folk som inte kan låta bli utan måste gå fram och gulligulla med hunden. Kan bara prata för mig själv. Har min hund ofta lös bor så att det går kopplar honom alltid när jag ser ngn kommer för jag har STOR respekt för att man är hundrädd. Men varför vissa då inte kan visa mig respekt genom att låta min hund vara ! Han skulle aldrig bita ngn men han gillar inte att främmande kommer fram och ska hålla på med honom. förövrigt skulle jag nog bli förbannad om någon vilt främmande kom och klappade MIG på huvudet så varför är det då ok med min hund. Fråga först om det är ok

 • sara

  Min kompis satte munkorg på sin rottweiler korsnlig, för när hon tog över honom va han väldigt osäker på människor, när hon gick på tex t-centralen, då folk skulle klappa och gå på hunden, som ändå vägde över 40kg och visade tydligt genom att morra och visa tänder när folk skulle klappanu gjorde han aldrig något som tur är, och först när hon hade munkorgen på så hajjade folk att han ville ha avstånd, funkade även med halti, dom gick omvägar, konstigt hur det fungerar det där… när munkorgen e på det är ju då hunden är inte kan göra något, men tur iaf att han blev lämnad ifred.

 • Marie

  Har en son o vi är uppväxt m schäfrar. Finns bara en enda regel som man lär sina barn ”gå aldrig fram till främmande hundar”. Svårare än så är det inte.

 • Swiff

  Jag läste bara första meningen. Det räcker. Oavsett vad det handlar om, din hund, katt, glass, säger du åt någon att inte klappa din hund/katt eller äta glassen du håller i så bör dom ju inte göra det om dom inte vill göra dig arg eller har andra problem att förstå svenska eller språk över huvud taget. Att det handlar just om din hund när det kommer till idioter är väl tråkigt, men idioter kommer alltid finnas och man måste tänka lite i förväg när man vet att det finns.

 • Respekt

  Håller med. Handlar om respekt för varandra. Att lyssna på varandra. Även på de hundrädda. Min hund är ju så snäll… 😉

 • Kikki

  Ååååhhhh vad jag älskar det du har skrivit!!! Är själv ägare till en underbar Husky som INTE vill bli klappad av kända/okända människor och som är väldigt rädd och osäker på det mesta. Och jag bara önskar att alla läser detta som du skrivit och tar till sig och förstår!!!
  Underbart skrivit!!! Tack!!!

 • Sofia

  Känner igen dedär.. Har själv haft en samojed som inte var så förtjust i varken främmande människor eller hanhundar. Det hjälper inte att din hund ”är så snäll så!” – det gör inte att min automatiskt blir det också. Han gillar inte andra hanhundar. Så är det bara. Och ja, han ser jättemjuk och go ut, men han vill absolut inte att du ska tränga in i hans zon och störa.

  Nu för tiden är jag ofta hundvakt till världens gladaste och snällaste goldenkorsning. Hon älskar allt och alla, speciellt om du har en boll eller pinne.
  Men trots att hon aldrig skulle göra en fluga förnär, så irriterar det fruktansvärt mycket när folk tror att det är ok att gå rakt fram och klappa när vi står vid rödljus, sitter på parkbänken eller är på bussen..

  Något som jag även märkt av är hur ofta folk försöker locka på henne för att få hennes uppmärksamhet, i samma situationer som ovan.
  När jag först började passa henne så var hon väldigt ovan vid att gå i stan – väldigt stressad & ofokuserad. Det är inte allt för lätt att försöka hålla kontakt och få en hund att slappna av när var 10e människa ska locka till sig hennes uppmärksamhet.
  Idag kunde hon inte bry sig mindre om folk på stan, men det irriterar mig lika mycket ändå varje gång det händer.

  Och på tal om ”får jag klappa hunden?” Så tycker jag nästan att det är vuxna människor som är sämre på att fråga. Möter långt många fler barn/ungdomar som frågar först.

 • Kirre

  Det finns så otroligt mycket korkade människor omkring oss djur ägare. Nu har jag aldrig haft det problemet och då är vår hund snart 4 år. Kanske beror på att jag ser tyken ut (har jag fått höra ?) när jag är ute och går med honom eller för att min hund, som är en blandas, ser ut som en amstaff.

 • Lina

  Min brors husky är likadan. Hon ogillar vissa människor och när jag vid de sällsynta tillfällena får ha henne själv och folk kommer fram och frågar, så säger jag bara ”Fråga inte mig, fråga henne, men var försiktig, vill hon inte säger hon ifrån, mer varning än så får du inte.” Då brukar de bli lite rädda, hon ser ju ut som en varg. Lika bra att de blir rädda, hellre dom än hon.

 • Lena

  Jag är en av dem som nitiskt har präntat in hos mina barn (5 & 7) att de aldrig får klappa en hund om de inte frågar först och om hunden inte vill. Tex så ser man rätt snabbt på vissa hundägare om de bara vill gå förbi så säger jag att: ”Hunden vill nog inte bli klappad nu. Den kanske är lite trött”. Tycker hundägaren att det är ok så brukar de oftast stanna till då och säga att de får klappa. Det är samma sak när en hundägare har flera hundar och de säger att den ena vill bli klappad men inte den andra. Det är aldrig några problem för ungarna har lärt sig att alla hundar är olika och jag har förklarat flera olika scenarion för dem. Det är inte svårare än så.
  Jag älskar hundar och jag frågar ibland om jag får klappa nån speciell varelse men det är samma sak där. Om inte hunden kommer fram självmant eller inte är så intresserad så låter jag den vara. Det är väl inte svårare än så tycker jag.

 • Lenica

  Mycket bra skrivet.
  Vi gick nyligen med våra kompisar på en promenad på Bödasand Camping. Och då frågade deras lilla flicka om hon fick klappa en av hundarna vi stötte på. Då sa kvinnan skarpt men ändå snällt ”Nej, den här hunden får du inte klappa. Men vår andra hund får du gärna klappa.” Och så förnuftig som föräldrarna var så ”styrde” de flickan mot den andra hunden. Hur go som helst. Man ska respektera vad andra säger och ta in lite lärdom.

 • Elias

  Kunde ej ha sagt det bättre !! Jag får kämpa med folk varje dag med detta å jag blir så frustrerad !! Jag har ej nåt emot att folk ska klappa mina hundar…. så länge jag har sagt ja det är okej.. men är folk som visslar efter min hundar, gör ljud med läpparna och bara fräckt nog klappar utan att fråga blir jag förbannade på!! vilket dem märker ganska så fort.. jag frågar dem : hade du vilja att jag som en okänd person hade stuckit ner handen i din barnvagn utan att ens kolla om det är okej ? Ofta så svarar dem : amen det ej är samma sak…
  Det är exakt samma sak för mig. mina hundar e mitt liv och mitt ansvar. Första tanken när jag vaknar är mina hundar.Det är min skyldighet att se till att dem får den motionen dem behöver , att dem får disciplinen och kärleken dem behöver….
  kalla mig galen men är det inte ganska så likt å ha barn? Skillnaden är att barn växer upp å blir mer självständiga men mina hundar kommer alltid behöva att jag leder varje dag.. så snälla gott folk Vi som faktiskt Säger Nej, du får ej klappa hunden, bara respektera det. Kan finnas många anledningar till att du vill klappa hunden. Men för oss ska det räcka med ett simpelt nej

 • Märta

  Jag är en 13 årig tjej och jag har så länge jag kan minnas ALLTID frågat om lov innan jag klappar en hund. Visst har jag fått några nej ibland och blivit besviken, men jag säger ändå okej och går där ifrån!

 • Mickis

  Känner igen det där så himla mycket, min familjs han pudel älskar att hälsa på nya människor men bara därför så ger ju inte det folk rätt att bara komma fram och klappa honom hur som helst utan att fråga oss.
  Och jag är så fruktansvärt trött på alla hundägare som ska släppa fram sina hundar med fraser som ”han är snäll, han vill bara hälsa”.Vår hund hatar okastrerade hanhundar (blev överfallen av en löst springande hanhund i könsmogen ålder, också en jävligt intressant grej)så han kan bli väldigt aggresiv och endå ska folk envisas med att komma fram med sina hundar. Det värsta är ju att om något skulle hända så skulle dom skylla på oss och vår hund fast det är dom själva som bara tar för givet att alla hundar vill hälsa.

 • Jenny

  Jättebra skrivet förstår dig precis, jag har en 4,5 månaders flatcoated retriever valp, de finns ingen promenad som jag inte har folk som bara sätter sig bredvid o klappar utan att fråga eller om man är hos veterinären där folk dyker ner på golvet, dessutom blir folk sura och vill ha ett svar varför dom inte får klappa, kan dom inte bara förstå att hunden eller jag som ägare inte alltid vill prata med någon, nu e detta en genom snäll/social ras men jag vill inte att hon skall se de som självklart att alla vill heja, kan komma en person som absolut inte är snäll, då är de ju ägaren som skall kunna välja om hon skall få säga hej eller inte.

 • Rasmus

  Jag klappar aldrig hundar jag inte känner/träffat innan.
  Först kanske jag börjar prata med ägaren efter en stund om ägaren säger att det är OK. Så sträcker jag fram handen för att låta hunden lukta osv. Om hunder viker bort ansiktet och visar inget instresse så brukar jag oftast låta bli att klappa. Gör jag fel? Eller är bemöter jag på rätt sätt?

 • Lina

  Kanske av samma anledning som främmande människor anser sig ha rätten att klappa en gravid kvinna på magen. Världen är full av självupptagna puckon som bara vill tillfredsställa sina egna behov och impulser. Tror inte den elektriska signal som går från hjärnan och muskeln i armen tar vägen via förståndet alls innan de sträcker fram handen, DE vill ju klappa…

 • Stig

  Bra og riktig sagt!
  Selv har jeg en riesenschnauzer tispe som etter en uheldig episode i sin ungdom er ganske så nervøs og skeptisk til fremmede menn. Men selv om hun knurrer og reiser bust når noen kommer mot henne, og jeg sier de skal la være, opplever jeg rett som det er at folk driter i både hva jeg og hunden sier, for de bare SKAL klappe henne uansett! Jeg er til og med en gang blitt kjeftet opp midt på gata og kalt dyremisshandler fordi jeg trakk hunden mer til meg og skjøv bort hånden til en kar som absolutt ville klappe henne, enda hun flekket tenner og viste tydelig at hun var klar til å bite ham. Også hun har to ganger markeringsbitt folk som bare nekter å se signalene hun sender.
  Jammen er det mange idioter man møter på når man har hund…!

 • Nicole Fhors

  Låter klokt Rasmus. En hund som vänder bort från dig visar troligtvis en lugnande signal – dvs en signal som betyder att den kanske inte är helt bekväm.

 • Rogga

  Att bara sticka ner näven så får man väl räkna med att ett par fingrar ryker!
  Jag går alltid ner på huk en bit ifrån och hejjar på nya hundar, vill jycken ha kontakt kommer han fram och hälsar, funkar alltid !

 • Helena

  Håller helt med! Man måste respektera om en hund inte vill bli klappad. Detsamma måste oxå gälla åt andra hållet, alla människor vill inte att hundar kommer fram å ska å hälsa.

 • A-H

  Vi har en boerboel tispe så det er ikke så ofte at noen faktisk finner det for godt å bare stikke handa bort. Allikevel så skjer det innimellom. Da pleier jeg å si jaja det der var en sjanse å ta,du kunne ikke vite om hun liker folk eller ikke…. Engang kom det en liten unge springende rett bort på hunden bakfra mora var laaangt unna.Flaks for ungen at vår hund elsker barn…

 • Indra

  Jag vet precis vad du talar om! Har själv en chihuahua som verkligen räknas som allmän egendom, speciellt av barnföräldrar. ”För det är ju en sån lagom liten barnhund…”
  Han AVSKYR numera barn. Och då får jag höra att han borde avlivas eftersom han är barnosäker. Att man inte blir tokig på folk!

 • Andreas

  Hej.

  Mycket bra skrivet. Skulle föreslå att detta tas upp med någon tidning så att de kan publicera detta så att flera får läsa detta.

  Hundägare har hela tiden ansvar inte bara för hunden utan också för det den lämnar. Hästägare har inget sådant ansvar. Människor har inget ansvar som kan slänga saker i naturen. Men krav har de på alla hundägare och kan inte lyssna när man inte vill att hunden ska klappas.

  Tråkigt verkligen att folk inte kan lyssna, tänka själv om de skulle själva bli klappade av andra människor. Ta hänsyn istället.

 • Sabina

  Jag förstår dig fullt och håller helt med! Har en liten valp på 5 månader som jaa är fantastiskt söt men det finns liksom tom föräldrar som säger till sina barn att dom kan gå fram och klappa honom, helt utan att prata med mig! Han hoppar ju fortfarande på folk och bits lite ibland, man blir jätteirriterad!

 • Lillan

  Hej! Är också hundägare, men till en hund som älskar att bli klappad. MEN jag tillåter inte människor att komma fram o klappa min hund hur som helst! En hund skall som vi människor få välja vem den vill bli klappad av. Jag säger alltid till att hon skall få nosa först o om hon står kvar sedan är det ok. Nu var du i en trängd situation med Eldar, men då är det ännu viktigare att visa RESPEKT för hund och ägare. Hundar är också en individ med olika sätt att vara på. Jag avskyr när människor inte visar hundar RESPEKT, men som världen är idag så visar de ju inte respekt för människor så va kan man vänta sig…… Tråkigt att det skall vara såhär. Lycka till med socialiseringen för Eldar. Ha en fin dag!

 • Cyberalien- Life with Autism and Art

  ”Men jag har hanhund hemma, jag är kan hundar”, ja..det sa ja mycket. Alla hundar har olika personligheter, precis som oss. När jag läste att den där idioten sa så & fortsatte sträcka ut handen..så får han skylla sig själv ifall något händer. :O

  För du gav flera varningar om att inte klappa din hund, för att inte något ska hända, för man kan lika gärna tänka..i don’t wanna say ”i told you so” but…”i told you so”.

 • Heidi Ekola

  Vill bara tacka för det du skrev.
  Så många okloka människor det finns, jag hoppas att du och Eldar inte råkar illa ut pga människor som inte respekterar ett nej.
  Jag själv har inte hund men känner många som har.
  Tack för ordet 🙂

 • Emma

  SÅ BRA! Hur hade man själv känt sig om en random människa ruffsade oss i håret. Hälsa är en sak, men att ta sig rätten att faktiskt klappa är en sak. Som du säger tycker inte alla hundar om det.

 • Inger Lindström

  Bra skrivet! Det är precis som med människor! En del vill inte ha okända ända in i ansiktet och är mån om sin sfär.. Hundar måste tyvärr stå ut med så mycket, men att folk inte förstår vad man säger är beklämmande! Om dom är varnade och ändå blir biten så anser jag att dom får skylla sig själva.. Men vissa ska vara så kaxiga och tror sin ”kunna” .. Både hundar och människor är olika. Själv vill jag inte att okända inkräktar på mitt ”privata rum” .. Nu har jag dock en hund som älskar att bli kliad av allt och alla… Men jag har haft många hundar och jag skulle respektera en hundägare som sa ifrån … Tyvärr är det alltid hundägaren som får stå till svars om det händer något.. Men folk bör väl ändå lyssna till den som känner sin hund… Jag håller med…”Alla hundar vill inte bli klappade”…

 • Bella

  Hej! Tycker att det är jättebra att du säger som det är! Synd dock att folk inte lyssnar! Jag blev själv uppfostrad som så att om jag ville klappa någon annans hund skulle jag fråga ägaren. Jag har själv ingen hund och försöker vara reserverad runt nya hundar. Och om ägaren säger nej, så är det ju antagligen av en anledning, jag har en katt som inte gillar barn och jag har även blivit utskälld av föräldrar för att jag ”läxar upp”/säger till deras barn ”låt min katt vara” eller ”ser du inte att han är arg?” (just för att dom plockar upp han och springer omkring med han i famnen).
  och det finns så många stunder som jag önskar att min lilla katt skulle fräsa till ordentligt så att barnet blir skrämt och aldrig rör han igen…
  Man ska visa djuren respekt tycker jag!

 • Majjen

  Hundägare verkar onekligen vara ett besynnerligt släkte, iaf många av er som skriver här! Självklart håller jag med om att man inte ska klappa en hund utan ayt fråga först! Men då av omtanke om människan (barn el vuxen) inte om hunden! Barn är barn och uppenbarligen är det många av er som inte har barn utan tror att det är så självklart att dom ska förstå! Ni extrema Hundägare verkar tycka att världen ska anpassa sig efter er och era husdjur… Bara för några dagar sen blev min dottet jagad av en lösspringande hund, ”han är så snäll, han vill bara leka”! jag kommet fortsätta smälla raketer på nyår så länge jag tvingas möta lösspringande hundar och trampa o hundskit!!!!

 • Nicole Fhors

  Hej Majjen

  Självklart handlar det inte enbart om hunden, utan även om människors säkerhet – vilket ju faktiskt jag och många i kommentarerna med mig uttryckligen skrivit. Hundägare har ett enormt ansvar men ett ansvar som också är enormt svårt att ta/ha om människor omkring en inte lyssnar. Faktum är att barn tenderar att vara – ur mina erfarenheter – tio gånger duktigare på att lyssna på mig och det jag säger om hur man beter sig kring djuren, än vad vuxna människor är. Och det är vuxna människor jag i huvudsak pratar om. Vuxna som i sin tur har en enormt viktig roll i att lära både barn och djur att fungera ihop – men man måste försöka mötas halvvägs. Det KRÄVS att man möts halvvägs för att det ska fungera i längden.

  Jag har inte barn själv, det medger jag, men jag har många barn omkring mig i familjen. Barn som – självklart – utmanar gränser men som också mycket tidigt får lära sig och präntas in med hur man hanterar djur. Att inte klappa främmande djur eller gå på ett djur som sover/äter är ett exempel.
  Det är jätteolyckligt att din dotter blev jagad av en hund och att det blev till en otrevlig upplevelse – men där finns lika gott om oansvariga hundägare som där finns oansvariga utan hund, tyvärr. Men så finns där väldigt många hundägare som den jag själv försöker vara; en sådan som försöker så gott jag kan att se till att vara ansvarsfull, inte störa andra och aldrig skulle släppa fram min hund till människor som inte uttryckligen sagt de är okej med det. Som jag försökte göra även på tåget när jag gick på en TOM vagn (djurtillåten givetvis) och inte ens satte oss för att lämna säten åt de som behövde dom bättre och för att inte störa.

 • johanna

  Har tänkt på det här så många gånger. Har också hund, och människor tror tydligen att det är helt okej att bara komma fram och klappa på hunden. Det värsta är när det är små barn, och inte ens föräldrarna frågar eller säger någonting. Som tur är så älsklar min hund att bli klappad, så hon har ingenting emot att främlingar kommer fram, men varje gång någon gör det utan att fråga får jag bara en tanke i huvudet, ”tänk om min hund skulle vara ’farlig’ eller en sån som bits”. Folk måste verkligen lära sig att ta ansvar och visa mer hänsyn..

 • Miniz

  Hamnade på detta inlägg av en slump kan man säga och möjligen är mitt inlägg lite ”offtopic” men ändå inte då jag önskar belysa samma situation fast omvänt.
  Jag tillhör gruppen (som verkar vara minoritet) som känner ett stort obehag ja till och med rädsla när okända hundar tillåts rusa fram för att hälsa och liknande, ofta uppstår detta fenomen på trottoarer och hundarna springer sicksack i ett fullt utsläppt koppel. Oftast går jag över till motsatt sida alt beräknar koppellängd samt ev ryckavstånd och går ”omvägen” därefter. Missförstå mig inte kära hundägare, hundar är fina en del söta och gulliga MEN jag vill inte ha dem framspringande och sedan hundägarens skratt över min reaktion (stel som en pinne med en förskräckt min och händerna uppsträckta) och kommentaren ”det är ingen fara hen är så snäll så, hen vill bara hälsa”. Vet att det finns gula band till hundar som önskar samma behandling som jag men till mig och de som är som jag? Detta låter säkert extremt för många hundägare och det är lite det problemet som är roten. Ville på något sätt bara uppmärksamma ett par hundägare på det hela. Kan säga att jag även blivit intagen i tullen på grund av tullens hundar vilka jag förstår att är grymt lydiga och inte skulle bita etc. Lite komiktragiskt. Ge både hundar och människor deras utrymme var min poäng och även frågan: kan jag som människa använda detta gula band för att signalera samma sak som det gör för hundar?

 • Marie Pettersson Hall

  Förstår precis. Jag är jätte ledsen för att min hund inte är samma som innan. Flera gånger har jag fått slå undan folks händer för att dom inte ska lägga handen på min hund. Flera gånger har jag nästan börjat gråta när dom uppkäftiga ungarna på lekplatserna tror att det är helt okej att jaga efter min hund och skälla som idioter, även med lärare/föräldrar/vårdnadshavare där som INTE SÄGER TILL! Det spelar ingen roll hur mycket jag ryter tillbaka, förklarar vad som kan hända tills jag till slut ser hur min stackars hund trycker sig mot mig och är så nervös att han går in i saker för att han tittar så mycket bakåt.

 • Trolle

  Tycker det är jättebra att det tas upp . Men man måste också komma ihåg att många barn är bra på att fråga samt att det kan gå väldigt snabbt med barn det kan handla om en halv sekund. Jag har träffat många barn som vill klappa min hund och dom frågar får jag klappa hunden . Men som du säger att du säger nej flera gånger och folk inte lyssnar och det är vuxna människor då är det ju en annan sak för här säger du ifrån mkt tydligt . Jag tycker det är jättebra att det tas upp . Men samtidigt det är många hundägare som låter sin hundar springa lösa men också väldigt många som tar ansvar håller sina hundar kopplade .

 • Zarah

  Så jäkla tråkigt de där.
  Fann de själv himla jobbigt när jag precis skaffat min lilla valp (chihuahua/York) och vi var ute. Där stod en tydligt nervös hund för hon inte varit ute så mycket och gång på gång kom de ngn människa som 1. Stanna för att konstatera ”gå in med henne hon fryser ju!” (Okej, men även små hundar behöver gå ut och kissa?)
  2. Bara går fram för att hälsa även fast hon tydligt drog sej undan och gömde sej

  Men värsta var nog när vi var ute och de kom en barnfamilj och gick. Två mor/farföräldrar och 2 barn. Dom stannade till och kollade på hunden, och så säger damen ”jo men gå fram och klappa hunden, det är OK!” till barnen. Jag blev helt ställd. För vem var hon att säga de utan att ens fråga?? :S jag kommenterade inte ens, utan plockade upp min hund och gick därifrån. Jag vet inte vart folk får saker ifrån. Dom antar för att hon e liten så e de alltid OK att gå fram och klappa. Helt idiotiskt

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *