Okategoriserade

Dom säger så mycket om huskies

”Huskies går inte att lämna ensamma. De kan inte vara ensamhundar. De river sönder hela huset och tuggar sönder alla dina möbler. De klarar inte av ensamhet och kan absolut inte bo i lägenhet och grannarna kommer klaga…”

Har ni andra också hört det här? Kanske till och med läst om det? Tro mig. Jag med. 99% av allt jag läste om huskies innan jag skaffade en handlade just om detta. Och nog för att där ligger något i det som skrivs – men jag är glad att jag inte godtog det som den enda sanningen, även om det gjorde mig osäker. Jag är glad att jag generellt aldrig tar saker jag läser eller hör som absoluta sanningar, för allting är nämligen både relativt och subjektivt. Och vad gäller hundar så tror jag att det – på gott och ont – alldeles för ofta är de olycksamma fallen man får höra mest om i media. De som fungerar som avskräckande exempel. På ett sätt tror jag att det kan vara bra ibland, för att få folk att tänka till. Men jag tror också att det ger en väldigt skev bild av hur verkligheten faktiskt ser ut. För i 9 av 10 fall säger dessa saker mer om ägaren än om hunden/rasen ifråga. 

Eldar har aldrig varit svår att ensamhetsträna. Faktum är att han verkar må bra av de små stunder av ensamhet han får – och vissa dagar är det han själv som söker sig till ensamma vrår. Jag tror att enda gången som någonsin varit riktigt jobbig var absolut första gången jag gick hemifrån på riktigt; jag skulle till jobbet och min vän som skulle sitta hundvakt några timmar var sen. Jag blev tvungen att lämna Eldar fem minuter innan hon var på plats för att jag inte skulle missa tåget och i samma ögonblick jag stängde dörren hörde jag hur min lillgrabb ylade övergivet och jag var så full av samvetskval att tårarna bara tokrann ner för kinderna på mig. Jag lovar och svär att jag kände mig som den sämsta människan på jorden just då. Jag kan förstå hur mödrar måste känna sig när de lämnar sina barn på dagis första gången och de små skriker efter sina föräldrar. 

Den där första gången var också sista gången Eldar någonsin blev sådär orolig i samband med ensamheten. Det var nog mest jag och Erik som var oroliga; vi hade ju läst om alla hundratals huskies som förstört hela hem när man lämnat dem ensamma en stund. Men Eldar är inte som dom. Har aldrig varit. Det värsta han någonsin förstört hemma (som inte är egna leksaker) är en toapappersrulle han måste fått tag på när han blivit uttråkad, för faktum är att det verkar som att Eldar mest ligger och latar sig när vi är borta. Och när vi kommer hem är han alltid glad och välkomnande; men aldrig på det där stressade hyper-viset som man kan uppleva ibland. 

Att vi bor i lägenhet tror jag har bidragit till hans trygghet med ensamheten. Det är en uppenbar skillnad på att lämna Eldar ensam ute i det stora huset på landet och hemma i lägenheten där ytan är mer begränsad. Så visst kan en husky trivas i lägenhet. För faktum är ju att han inomhus mest vilar, äter och dricker. När han inte myser med oss eller tränar små tricks. Jag får så ofta frågan av folk på Instagram hur Eldar kan vara så lugn inomhus jämt – och OM han verkligen är det. Ja. Han ÄR just precis så lugn inomhus. Visst får han ett och annat ryck ibland, men dom varar aldrig länge. Vi bor i stan, men i ett lugnt område där var och varannan människa har hund. Vi bor nära vatten, skog och oändliga promenad-/drag-/cykelvägar och där hänger vi allt som oftast. Eldar är lugn inomhus för att han får jobba med kropp och knopp utomhus – och för att han lärt sig att det handlar om lugn och ro hemma. Att slappna av och hitta lugnet i det passiva. För oss är det en bra balans vi har hittat på så vis. Och ja, Eldar är faktiskt enda hunden vi har och han verkar inte heller lida av det. (Fast vi vill gärna skaffa fler i framtiden – även vi har drabbats av polarsjukan).

Så jag återkommer till det jag skrev i början om hur alltid är relativt och subjektivt. Om hur man inte bara ska tro på allt man hör och allt folk säger och att även hundar inom samma ras är olika individer. För jag lovar er att 2 av 3 människor jag möter på mina hundpromenader med Eldar tycker sig veta mer om honom än jag själv gör. Det går knappt en dag utan att där dyker upp självutnämnda experter som ”vet” att min hund är aggressiv för att han inte viftar på svansen åt främlingar och ibland morrar när han kommunicerar, att han borde bo i Norrland, och inte är renrasig eftersom ögonen inte är blå, och inte kan bo i lägenhet eller vara ensamhund. Men dom känner uppenbarligen inte min hund det minsta.

Å andra sidan erkänner jag; det ÄR mycket jobb med en husky. Inte för att dom är dom jävligaste och jobbigaste hundarna på jorden som många verkar tro (tvärtom för sjutton!) men för att de kräver en oerhört tålmodig husse/matte, med förståelse för deras integritet, (över-)tydliga kommunikation, självständiga natur och stora behov av fysiskt och psykiskt arbete. Och viljan att tillfredsställa alla dessa behov. För varje dag som går inser jag att långt ifrån alla hundägare har den förståelsen eller viljan. Kanske hade inte jag det heller innan jag lärde känna min egen husky, det tänker jag inte hymla med, men viljan att vara den bästa matte Eldar kan ha, får mig att vilja utvecklas och sträva efter mer tålamod, kunskap och förståelse än jag någonsin trodde. 

Och det är min sanning.

8 Comments

 • Freddo

  Grattis till en fin hund. Vi har en som tyvärr är 13,5 år gammal med allt vad innebär inför framtiden.

  Man ska verkligen inte lyssna på allt vad folk säger, i synnerhet inte andra hundägare. Det är bara två saker vi tagit till oss med vår hund. Det ena var att andra husky-ägare sa att de kunde vara känsliga mot att vara ensama. Så vi chansa inte utan vår hund har faktiskt aldrig varit ensam mer än fem timmar och det bara vid en handfull gånger.

  Det andra vi tog till oss var när en hundinstruktör sa att det inte alls var nödvändigt att vara ute och motionera hunden i tid och otid så länge han fick jobba mentalt. Vår hund har fel på knäna så han fick inte dra, men det har funkat utmärkt med att låta han jobba mentalt.

  Hoppas ni får många fina år med er husky, de är verkligen speciella.

  Mvh
  Freddo

  • nicole

   Tack Freddo 🙂 Ja dom är verkligen speciella, fantastiska varelser.

   Jag kan känna igen båda sakerna du skriver om – sen tror jag det handlar till väldigt stor del om vad ens husky är för individ. Eldar är ju väldigt olik sin kullsyster till exempel – de verkar vara natt och dag. Jag tror det viktiga är att ta reda på hur ens egen hund fungerar och mår bra/dåligt av och sen utgå därifrån.

   Vi lämnar inte heller Eldar ensam mer än max 4 timmar, vilket inte är några problem alls, men jag gillar inte tanken på att de ska behöva vara ensamma mer än så. I dagsläget är det inte längre många ensamma timmar han spenderar per dag då jag bytt jobb och jag och min sambo lite avlöser varandra för det mesta.
   Men det är skönt att veta att OM det skulle krisa så kan min hund vara ensam ett par timmar och må lika bra ändå.

   Sen förstår jag hur tungt det måste kännas när ens hund börjar komma upp i åldern sådär. Jag hoppas ni får en fantastisk tid oavsett hur lång den blir tillsammans!

 • Maria

  Alla dessa fördomar om våra älsklingar!! Min är alltid lös både i trädgård och på promenad, kräver inte mer än någon annan hund i motion. Kan vara själv utan problem, klart hon blir sur men gör aldrig sönder något och ligger alltid på sin plats när man kommer hem.! Visst tålamod har dock krävts, men jäklar vilken underbar jycke!

  • nicole

   Vad kul att höra Maria 🙂
   Med Eldar har vi kunnat ha honom lös (dock inte i stan för han är så jäkla oförsiktig med bilar och inkallningen är ännu inte 100) när vi varit ute på landet, men nu när vi märker hans jaktinstinkt börjat bli väldigt stark har vi valt att ha honom på långlina istället. Just to be safe.

   Men precis. Det kräver kanske mer tålamod än med vissa andra hundar, men vissa siberians funkar jättebra i stan/lägenhet, med ”normal” motion och lösa. Och så är det ju med samtliga hundar – de är individer som alla funkar olika bra med olika saker.

   • Maria

    Ja precis, blir lycklig av att läsa om er (fann er IOM ditt inlägg om att inte klappa) det e så roligt att läsa om knas-rasen! Min e lixom eran väldigt morgon trött, ha ha. Fr.o.m. Nu e vi följare 🙂

 • Hannah

  Anledningen att många säger man inte ska ha huskies i lägenhet är för att det är som tortyr för stora hundar!! Be behöver större ytor att röra sig på och kan lätt känna sig instängda. Jag skulle ALDRIG skaffa en husky om jag inte bodde i en villa. Det är allmänt känt hos alla duktiga hundtränare och hundskötare att man inte ska ha stora hundar i lägenheter där de inte kan få röra sig mer fritt! De är som att stänga in en människa i en bur 🙂

 • Hannah

  Grattis till en hund som finner ro i att vara själv! Hur är Smella med ensamhet? Fixar hon det lika bra som Eldar? Jag arbetar som tusan med min lille hunds separationsångest. Det är inte ett roligt problem att ha… :/

  För övrigt så känner jag igen det där med folk som kan ens hund så mkt bättre än en själv. Ett väldigt intressant fenomen…. 😉

 • Hannah

  Grattis till en hund som finner ro i att vara själv! Hur är Smella med ensamhet? Fixar hon det lika bra som Eldar? Jag arbetar som tusan med min lille hunds separationsångest. Det är inte ett roligt problem att ha… :/

  För övrigt så känner jag igen det där med folk som kan ens hund så mkt bättre än en själv. Ett väldigt intressant fenomen…. 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *