Okategoriserade,  Ratchel,  Tävling & utställning

Ratchel tränar utställning

Från det att Ratchel trillade in i våra liv har jag så smått försökt lära mig det här med utställning. Jag har inte mycket erfarenhet vare sig i teori eller praktik, men jag prövar mig fram som vanligt. Det hjälper att ha varit på ett par utställningar som åskådare, samt har jag någon enstaka gång varit handler och fått snabbgenomgångar.  Jag tittar också mycket på hur vänner gör när de ringtränar. Men handen på hjärtat så lär jag mig bäst när jag får göra saker på egen hand. Trial and error, det är min grej. 

Nu är jag betydligt mer intresserad av draget än av utställning, men jag kan se fördelar med att åka på lite utställningar här och var med. Fördelar som att det är ett fint tillfälle till socialisering och miljöträning (både för hund och människa) och att det dessutom är lärorikt att titta på många olika exemplar inom rasen. Att lära sig se objektivt på vinklar, rörelser och vad som egentligen är eftersträvansvärt och rastypiskt. Men visst finns det också en nyfikenhet kring att få bedömningar på de egna hundarna, rent exteriört. 

Så, mest som en kul grej, tittar jag nu lite på vad för utställningar runt om i landet som skulle kunna vara intressanta för oss att besöka det här året. Tills dess behöver vi träning, både jag och mina fyrbenta. Som ett steg i vår träning har jag börjat filma litegrann när vi tränar, vilket är mycket nyttigt för mig. Det ger mig en chans att se hundarna från en annan vinkel än den när jag står som handler, samt synliggör det sådant som jag behöver göra annorlunda eller träna mer på för att göra det tydligare för hunden vad jag vill uppnå.

Såhär såg det ut senast vi tränade – med en busig Sally som störning 😉

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *