Draghundsport,  Okategoriserade

Samlandet av erfarenhet

Vilken fantastisk början på året det blivit! Snö, träningsdejter och hux flux flyttade också en kickspark in. Den har varit en välkommen kompis senaste veckan, när spåren varit för tunga för två hundar framför Björkisen och vi inte haft kompisar att låna in. 

Jag måste erkänna att jag tycker kicksparken är roligare än jag trodde, nu när jag börjar få in snitsen litegrann. Det är onekligen annorlunda att stå på de smala, skrangliga medarna i jämförelse med att stå på släden, men det faktum att den är lätt att plocka med sig och gör det möjligt att träna oftare även när förhållanden inte är optimala, det väger upp något enormt. Den slår ju verkligen inte känslan av att stå på en släde som flyter fram över snön bakom jobbande rumpor, men den är ett helt okej substitut! Nästa projekt är för mig att lära mig överleva något sånär på ett par vanliga skidor. Det känns som att det är dags att lära sig alla dessa vintersporter nu. Ja, det vill säga de som går att använda när man kör hund då!

Förra veckan lyckades vi komma ut på fyra pass som alla såg väldigt olika ut för både mig och hundarna. Det har varit släde, cykel och kickspark, själva och med vänner. Det har varit tunga träningar i ospårad snö och det har varit fartpass. Det har varit träningar som varit krävande mentalt för hundarna på olika vis och det har varit träningar som varit fysiskt tuffare än andra. Och detsamma gäller faktiskt mig som förare – mitt fokus och utmaningarna för mig har varierat väldigt de senaste passen. Det är otroligt lärorikt och roligt att få samla sådana erfarenheter. 

Bild

På väg hemåt från en kvällsrunda med kicksparken.

Jag har en tanke om att berätta om de olika passen mer utförligt så småningom; vad jag bär med mig därifrån och de insikter som kommit med utmaningarna vi mött. Det är otroligt intressant att se sina egna – och andras – hundar i de olika situationerna och jag har gått med många funderingar efter att ha iakttagit de olika individerna. Jag har funderat mycket över det här med ”dragskalle” och vad som egentligen är en duktig ledarhund, för mig. Det är någonting som säkerligen kommer att växa fram än tydligare i takt med att jag skaffar mig erfarenhet, men redan nu blir dessa saker mer konkretiserade ju mer jag funderar och observerar olika hundar i arbete. Det är otroligt spännande och jag känner mig lyckligt lottad som tidigt i min ”hundkörarkarriär” har fått så många chanser att träffa, se och inte minst köra så många olika draghundar. 

Erfarenheternas tid är verkligen inte förbi, vi har bara skrapat på ytan och fler kommer det att komma med stormfart redan nu i vinter. Det händer mycket nu och jag är full av förväntan inför vad som komma skall. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *