Okategoriserade

Nyårsafton på klodalsvägen

Årets sista dag och liksom många andra hundmänniskor därute väljer vi att fira den hemmavid med våra fyrbenta. För vissa känns det säkert lite tråkigt, utifrån ses det ofta som en himla trist uppoffring att stanna hemma med hunden på nyår när det ska vara fest och ståhej – men handen på hjärtat så känns det självklart för mig att vara med hundarna. I mina ögon har det aldrig varit en uppoffring och jag har aldrig känt att jag förlorat någonting på det, även om människor omkring mig ibland inte förstår det. Man kanske inte riktigt gör det om man inte lever med djuren i våra liv som vi gör. När man inte ser hur de påverkas av smällandet varje år.

Kvällen här blir lugn och skön; god mat, gott att dricka i lagom mängd och sköna kläder. Hundarna har dragtränats under förmiddagen, spenderat större delen av dagen utomhus och har varit väldigt trötta såhär mot eftermiddagen/kvällen. Eldar är den enda utav dom som hittills reagerat alls på de enstaka smällarna som började redan kring tre, men inte värre än att han blivit lite smått stissig och sprungit mellan fönstren. Det brukar egentligen inte vara förrän runt tolvslaget – när det brakar loss ordentligt – som vi ser större reaktioner hos dom, men det spelar faktiskt ingen roll att de inte har ren panik, jag vill ändå finnas där om de börjar känna sig oroliga och rädda. Förra året satt de tätt samman och skakade under matbordet där vi andra satt och spelade spel. På något sätt upplevde jag att de ändå fann lite lugn och trygghet hos varandra och omringade av fyra människor de känner sig trygga tillsammans med. Vi får se hur det blir ikväll. I skrivande stund ligger de på sina filtar och tuggar ben och ser ganska tillfreds ut. Skulle det visa sig att de blir oroliga kommer jag nog köra en bodywrap på dom – jag har aldrig testat på Smella tidigare men jag har ju sett hur det skapar ett större lugn hos Eldar tidigare, när jag gick Bodywrap/ TTouch Tellington-kursen i våras, och tänker att det är värt att testa såhär på nyår. 

Jag hoppas innerligt att ni andra därute slipper panik hos era fyrbenta vänner ikväll. Att ni som likväl får det jobbigt med era hundar finner sätt att hjälpa dom, lindra och skänka extra trygghet. Och givetvis att ni får en fin kväll, vad ni än väljer att göra. Och sist, men inte minst:

Gott nytt ååååår!!!
/Eldar och Smella – och matte också

No Comments

  • Johanna

    Ja jag firar med mina håriga vänner ute på landet utan smällare 🙂 finns inget bättre! Kul att ses sist och hoppas vi ses snart igen! Gott nytt år på er 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *