Ratchel

 

Ratchel


Picture

Namn: Lazy Lupus Flying Glory of Hunter – ”Ratchel”
Kön: Tik
Född: 20 september 2015
Ras: Siberian Husky
Reg.nr: SE57399/2015
Höjd: 55 cm
Vikt: 18 kg
Far: Artic Line’s Hunter of Abisko – ”Hunter”
Mor: Lazy Lupus Amazing Butterfly – ”Fly”
Uppfödare: Leif Larsson, kennel Lazy Lupus

Om Ratchel:
Ratchel föddes som valp nummer två i en kull på totalt sex valpar, var den första i kullen att börja gå ordentligt och näst först med att öppna sina vackra ögon.När jag träffade Ratchel första gången föll jag handlöst för det stora inre lugn hon utstrålade. Hon travade fram med viftande svans, satte sig tätt intill och såg upp på mig med sina kloka små ögon. Jag fick genast en stark känsla av en oerhört trygg liten individ; framåt, lyhörd och social med en enorm inneboende mildhet. En känsla som hållit i sig. Ratchel är en oerhört mjuk individ som vill att alla ska vara glada. Hon är mån om att hålla sig väl med alla och undviker noggrant bråk med hjälp av sin välutvecklade arsenal av lugnande signaler, alltmedan hon avväpnande viftar på svansen.Ratchel kuttrar som en duva eller brölar som en trumpet när hon pratar. Djupt och ordentligt med bas har hon i sin röst som verkar komma ända ned från magen. Är hon dock riktigt uppspelt så byts det ut mot ett ljust tjatter medan hon studsar runt som en vildhäst.

Ratchel är en väldigt kelen och social liten tjej som snabbt charmar de människor som träffar henne, även om hon initialt kan vara lite blyg. Hon älskar att bli mjukt struken över pannan och ansiktet, lägger då gärna hakan (och hela kroppstyngden) i ens händer och hon njuter ordentligt av att bli klappad på magen medan hon sträcker sig raklång på rygg. När man gosar med henne smälter hon ofta ihop till en liten, helt lealös hög, som en ragdoll alltmedan hon grimaserar fult och slutar man klappa så vrider hon huvudet halvt ur led för att titta förebrående på en. Sött förebrående, givetvis. Hon är också en hejare på att göra kullerbyttor!

Den här fröken älskar att gå på skattjakt! Strumpor, trädgårdshandskar, hinkar, äpplen… Ja, föremålsintresset är stort. Allt som hon finner värdefullt smyger hon med sig till sina gömmor lite varstans i hus och trädgård. Helst gräver hon ned det. Spela roll hur otympligt det blir att bära. Hemmavid går hon under smeknamnet ”Rackarn” eller ”Rackartyget” (ja, hon lyssnar faktiskt bättre på detta än på sitt egentliga namn) eftersom hon som unghund var en riktig Emil i Lönneberga. Hon är också mycket förtjust i bollar och apporterar mer än gärna – åtminstone en längre stund än de flesta huskies därute.  Hon har också en stor passion för att slicka på händer, ofta och mycket noggrant.

Något hon älskar långt mer än att gå på skattjakt, det är att bada. Ställ fram en hink med vatten och hon kommer genast vara där för att plaska. Hemma utgör dammen i trädgården ett utav hennes stora kärleksobjekt. Där tar hon gärna ett morgondopp. Och ett elva-dopp. Och lunchdopp. Och kvällsdopp. Går vi förbi vatten på våra promenader får vi räkna med att hamna i plurret om vi inte är beredda, för hon ska prompt i och simma. Det är inte slut där – för jämte sitt vattenintresse är hon också en riktig liten skitgris! Ratchel har nämligen en stor förkärlek för leriga diken och för att gräva ned sig någonstans i den svarta jorden kring vår altan. Där ligger hon gärna och myser om dagarna, med resultatet att hon totalt ändrar färg.
​Ja, vårt största jobb med den här fröken är faktiskt att hålla henne torr och ren! Men jag antar att skitiga hundar är glada hundar 😉

Ratchel må vara lugn hemmavid, men utanför tomtens grindar är det full fart. Överallt ska det nosas och helst ska det springas hela tiden, så hon hinner med allting som ska upptäckas. Bråttom överallt har hon! Det här är en fröken med stor kraft, intensitet och driv i stegen. Under sin första säsong gick hon mycket i led och var riktigt duktig, men hon gör sig egentligen absolut bäst i point. Hon är en mycket stark tjej som alltid drar hårt. Hennes styrka är snarare uthållighet än hög fartkapacitet; när de andra hundarna börjar bli trötta och behöva lite återhämtning, då börjar Ratchel känna sig varm i kläderna och redo att köra ännu lite hårdare.


DRAGTÄVLING

  • Sep 2016 – Velamsundsdraget, Velamsund: motionsklass linlöpning 2,8 km
  • Okt 2016 –  Nybrodraget, Svartbäcksmåla: officiell klass, linlöpning 2,8 km x 2. Brons.
  • Sep 2017 – Velamsundsdraget, Velamsund: scooter 2 hundar (med Kit), 5 km x2. Guld.

UTSTÄLLNING

  • April 2017 – Rocklunda, Västerås. SKK-utställning. Domare: Christina Bjerstedt-Ohlsson. Good. 
  • September 2017 – SPHK Rasspecial Siberian husky, Tånga Hed. Domare: Annika Uppström. Excellent, 3:e placering i unghundsklass. 

Bild

Ratchel får ett excellent och blir placerad 3:e bästa tik i unghundsklass på 2017 års rasspecial i Tånga Hed.
”Feminin tik av trevlig modell. Välskuret huvud, något brett ansatta öron. Bra hals, rygg, kors och svans. Något framskjuten skuldra. Goda vinklar bak. Bra ben och tassar. Rör sig med ett bra steg. Utmärkt pälskvalité, men i kraftig fällning. Trevligt temperament!”

​ DOMARE:
Annika Uppström.